Liiga: Ilveksestä ei ole väsyneen HIFK:n kaatajaksi


Liigassa pelataan perjantaina vielä kaksi ottelua ennen joulutaukoa. Tauko tulee vastaan juuri oikeaan aikaan, sillä liiga-areenoilla on lähiviikkoina nähty monta väsynyttä joukkuetta. Rasitus painaa vaakakupissa myös perjantain otteluita arvioitaessa.

Ilves-HIFK

Alkukauden jälkeen vireensä kadottanut Ilves on valahtanut sarjataulukossa viimeistä edelliseksi. Kuudesta edellisestä ottelustaan Ilves ei ole saanut pistettäkään. Lukuisat loukkaantumiset ovat vääjäämättä syöneet joukkueen tehoja. Tamperelaisten kohdalla loukkaantumissuma on tuntuva, sillä joukkueen materiaali ei alun perinkään ole ollut leveimmästä päästä.

Putken katkeaminen oli keskiviikon paikallisottelussa erittäin lähellä. Tappara kiri kuitenkin kahden viimeisen minuutin aikana tasoihin ja ohi. Karvas tappio ei varmasti tehnyt hyvää Ilveksen itseluottamukselle, vaikka itse peliesityksessä oli paljon positiivista.

Perjantaina Ilves saa kokoonpanoonsa kaivatun lisänimen, kun pitkään pelikiellossa ollut Antti Tyrväinen tekee paluun kaukaloon. Tyrväisellä on paljon pistepotentiaalia varsinkin muuhun Ilves-joukkueeseen verrattuna. Lisäksi voimahyökkääjän aktiivinen ja aggressiivinen pelityyli sopii hyvin jouutaukoa edeltävään otteluun, johon joukkueet tulevat väsyneinä.

HIFK pelaa jo viikon kolmannen ottelunsa ja näyttää olevan tauon tarpeessa. Tiistain kotitappiossa SaiPaa vastaan helsinkiläisten esitys oli aneeminen. Torstaina Lukkoa vastaan HIFK oli jo parempi, vaikka Lukko voittikin ottelun rankkareilla. Jalka ei kuitenkaan nouse lainkaan totuttuun tapaan.

Myös HIFK on joutunut pelaamaan syyskauden aikana pitkiä jaksoja kapealla materiaalilla loukkaantumisten vuoksi. Torstaina sairastuvata tuli kaivattuja apuja, kun puolustaja Daniel Grillfors ja hyökkääjä Thomas Nykopp palasivat pelaavaan kokoonpanoon. Grillfors tuo johtajuutta puolustukseen, Nykoppin tervehtyminen saattaa tuoda peliin kaivattua energiaa vielä joulutauon alla.

Ilveksellä on puolellaan kotietu ja yksi vietetty lepopäivä. Joulun alla peräkkäisinä päivinä pelaamisella vaikuttaa olevan normaalia suurempi merkitys, kun alla on vilkas syyskausi. HIFK:n haavoittamiseen onkin perjantaina otollinen tilaisuus. Vahinko vain, että tappioputkessa kahlaava Ilves ei välttämättä ole se joukkue, joka pystyy tämän tilaisuuden hyödyntämään. HIFK nousee kaikesta huolimatta vieraskentälläkin pieneksi suosikiksi.

TPS-KooKoo

Sarjataulukon ja pelaajamateriaalien perusteella tämän ottelun pitäisi olla selvää kauraa, mutta sitä se ei suinkaan ole. Kauden molemmissa aiemmissa kohtaamisissa KooKoo on saanut TPS:n hakkaamaan päätään seinään. TPS ei ole tehnyt ainuttakaan maalia kouvolalaisten verkkoon.

TPS pelaa vaikeaa jaksoa. Viidestä viime liigaottelustaan Tepsi on hävinnyt neljä. Pelin taso heilahtelee rajusti sekä otteluiden välissä että niiden sisällä.

TPS:ssä maalintekovastuu on aivan liian kapeilla harteilla, mikä heijastuu lopulta tuloksiin. Joukkueessa on vain kourallinen pelaajia, jotka pystyvät iskemään säännöllisesti pisteitä. Näitä pelaajia peluutetaan paljon, ja lopulta esimerkiksi Henrik TallinderinTomi Kallion ja Eric Perrinin jalat painavat liikaa tasaisten otteluiden loppuhetkillä, kun pelit pitäisi ratkaista. Tilanne eskaloituu syyskauden viime hetkillä, kun joukkueet ovat muutenkin väsyneitä.

KooKoo on voittanut kaksi edellistä otteluaan ja kilpailee pudotuspelipaikasta monien odotusten vastaisesti. KooKoo on liigajoukkueista mahdollisesti se, jonka pelaaminen on syyskauden aikana kehittynyt eniten.

Etenkin liigan raskassarjalaisia vastaan KooKoo lähtee puolustamaan tiiviisti ja turhauttamaan vastustajaansa. Aina tämä ei tietenkään tuota tulosta, mutta TPS:lle resepti on ollut aiemmissa kohtaamisissa täyttä myrkkyä.

TPS tarvitsisi perjantain ottelussa nopean avausmaalin, jotta KooKoo ei pääse kotijoukkueen ihon alle. Isännät kaipaavat onnistumisia etenkin alemmilta ketjuilta. Kesken keskiviikon HPK-ottelun TPS-valmennus jopa hajotti Kallion ja Perrinin muodostaman tutkaparin, joten ketjumuutoksetkin ovat perjantaina mahdollisia.

Kertoimien valossa TPS on selvä suosikki, mutta turkulaisten viime aikojen otteilla 1,52 ei ole järin houkutteleva voittokerroin. Kiinnostavammat vaihtoehdot kulkevat KooKoon voittojen kautta. Vieraskerroin on muhkea 5,00, joten esimerkiksi tasoitukselliset vierasvoitot tulevat hyvinkin kyseeseen syyskauden päätöksessä.