Liiga: Ilves kiusaa JYPiä


Blues 2,48, tasapeli 3,85, SaiPa 2,50

Blues voitti maanantaina TPS:n 2-1, mutta onneakin oli mukana. TPS hallitsi ottelua, ja nyky-Tepsiä kovempi joukkue olisi myös rankaissut lukuisista ylivoimista ja muutamista tekopaikoistaan. Yleisesti Blues on kuitenkin pelannut viime aikoina mukiinmenevää lätkää ja ollut etenkin kotonaan vahva.

SaiPa ei vieläkään maaleilla juhli. Sport kaatui maanantaina 3-1. Enemmän kuin kolmen pelitilannemaalin värkkääminen on ollut tämän kauden SaiPalle todella harvinaista. Omissakaan ei toisaalta yleensä kauheasti soi, mikä pitää joukkueen peleissä mukana. Vähämaalisuus on selkeä lähtökohta, ratkaisun saaminen jatkoajalla ei yllättäisi. Mitään huikeita peli-ideoita otteluun ei oikein löydy.

HPK 2,80, tasapeli 3,95, HIFK 2,20

Nuorten MM-kisamaalivahdit saattavat kohdata Hämeenlinnassa. Juuse Saros palaa HPK:n maalille, HIFK:n Ville Husson pelaaminen on vielä epävarmaa. Joukkueet ovat joka tapauksessa menossa eri suuntiin. HPK on voittanut vain yhden kahdeksasta edellisestä ottelustaan. Maalihanat tyrehtyivät joulutauolla, ja pelin taso on muutenkin ailahdellut.

HIFK puolestaan on hyvässä iskussa. Maanantaina se esitti sisukkaan nousun kotikentällään Lukkoa vastaan ja nappasi seitsemännen voittonsa kahdeksaan otteluun. Saroksen pelaaminen haparoivan Joni Myllykosken sijaan voi piristää HPK:ta, mutta ottelun selvä ennakkosuosikki on silti vierasjoukkue.

JYP 1,70, tasapeli 4,30, Ilves 4,10

Ilves ei vieläkään saa ansaitsemaansa arvostusta kertoimissa. Joulutauon jälkeen tamperelaiset ovat olleet liikkeellä hyvällä jalalla. Etenkin rankkarivoitto Kärpistä vain yhden päästetyn maalin jälkeen oli kova työnäyte.

JYP sen sijaan on pelannut vaisua lätkää vuoden alkajaisiksi ja hävinnyt varamiehiselle KalPalle sekä sarjajumbo Sportille. Ilveksen edellisestä voitosta Jyväskylässä on yli kahdeksan vuotta, mutta näillä kertoimilla vierasmenestyksiä voi kokeilla joko tasoituksilla tai suoraan. JYPin kertoimen pitäisi olla noin 1,90:n hujakoissa.

KalPa 2,30, tasapeli 3,85, Tappara 2,70

KalPa on sinnitellyt sarjan kärjen tuntumassa kurjasta loukkaantumistilanteestaan huolimatta. Kolmesta viime pelistään se on voittanut kaksi. Kotikentällään KalPa on kyvykäs nippu, joka luottaa vahvasti omaan pelityyliinsä. Uutta maalivahtia ei ole vielä löytynyt, joten Samu Perhonen jatkaa tolppien välissä.

Tappara-leirissä suurin puheenaihe on Juha Metsolan poissaolo, jonka pituudesta ei ole tietoa. Varamaalivahti Dominik Hrachovinalla on liigatasolla plakkarissaan vain jämäminuutteja, joiden aikana mies ei tosin ole päästänyt maaliakaan. Yksittäisessä ottelussa maalivahdin vaihto tuskin hurjasti tuntuu, mutta pitkittyessään Metsolan poissaolo alkanee näkyä. Tappara ei ole jäänyt pisteittä kertaakaan viidessä viime ottelussaan, ja keskiviikkona lähtökohdat ovat hyvin tasaiset. KalPa on kotiedun verran suosikki.

Kärpät 1,42, tasapeli 4,95, Pelicans 6,30

Kärpät on pelottavan vahva joukkue. Muuta johtopäätöstä ei oikein voi tehdä, kun puhutaan ryhmästä, joka on voittanut hurjan määrän pelejä viime kuukausina, vaikka Juha-Pekka Haatajan ja Patrick Davisin kaltaiset pelimiehet eivät ole päässeet parhaaseen iskuunsa. Ilves-rankkaritappio oli yllätys, mutta yksittäisestä ottelusta ei kannata vetää liikaa johtopäätöksiä.

Läpi syyskauden ailahdellut Pelicans on voittanut kaksi edellistä otteluaan. Ryhmä sinnittelee vielä jotenkuten pudotuspelisijojen tuntumassa, mutta tähän asti nähty tahti ei riitä. Voitto Kärpistä vieraskentällä vaatisi paljon, vaikka Pelicans voittikin Kärpät kotonaan lokakuussa. Kotijoukkue on selvä suosikki, mutta tasokkaat peli-ideat ovat tiukassa.

Lukko 1,80, tasapeli 4,10, Ässät 3,80

Lukko on mennyt viime aikoina voitto-tappio-tahtia. Maanantain HIFK-häviössä se jäi kuitenkin ensimmäistä kertaa kokonaan pisteittä sitten marraskuun lopun. Lukon ylivoimapeli on taas päässyt iskuun, joten derbylatauksesta huolimatta Ässien on pidettävä pää siinä määrin kylmänä, ettei turhia jäähyjä kerry.

Ässät itse on hävinnyt kaksi edellistä otteluaan, mutta molemmat vasta rankkareilla. Tiivis puolustaminen on antanut joukkueelle mahdollisuuden. Tämä onkin pakollista, sillä Ässät itse ei ole hirveästi maaleilla juhlinut. Ratkaisijarintamalle olisi löydyttävä leveyttä.

Kertoimet suosivat hieman liikaa ailahdellutta Lukkoa. Matkustamisen vaikutus tässä ottelussa on hyvin pieni, ja paikallislataus tasoittaa puntteja entisestään. Kauden aiemmat kohtaamiset ovat olleet maalin pelejä, ja tasaisuus on hyvä lähtökohta tänäänkin. Ehdokkaiksi nousevat ainakin tasapeli (4,10) ja joukkueiden yhden maalin voitot.

Lyö vetoa Liigasta täällä!