Liiga: JYP ja KalPa pelaavat vähämaalisen derbyn


Liigassa on ollut alkuviikolla varsin hiljaista, mutta perjantaina kotimainen kiekko palaa parrasvaloihin toden teolla. Ohjelmassa on neljä ottelua, joista ennakkoon tasaisin on Jyväskylässä pelattava paikallisottelu.

JYP-KalPa

Jyväskylän ottelussa on paljon erityistä säpinää. Kyseessä on paikallisottelu, ja kumpikin joukkue on vahvassa iskussa. Lisäksi kyseessä on mielenkiintoinen pelityylien kohtaaminen. KalPa pelaa korostetun kiekollista peliä, JYPin suoraviivainen tyyli edustaa lähes toista ääripäätä.

JYP kärsii edelleen lukuisista loukkaantumisista, mutta se ei ole tahtia hidastanut. Jyväskyläläiset ovat voittaneet viisi edellistä otteluaan, vaikka kokoonpano elää paljon ottelusta toiseen.

KalPa on vielä kovemmassa lyönnissä: 17 edellisestä ottelustaan kuopiolaiset ovat kaapineet 14 voittoa. Resepti on liigan seuraajille hyvin tuttu: KalPa pyrkii tukahduttamaan vastustajan pelin puolustamalla niin kiekollisena kuin kiekottomana. Kun omissa ei soi, joukkueen ei tarvitse itsekään tehdä montaa maalia voittaakseen. Kun maalilla seisoo kovavireinen Eero Kilpeläinen, KalPa voi luottaa systeemiinsä täysin. KalPan peleissä tehdään ylivoimaisesti vähiten maaleja liigassa.

JYPin peleissäkään ei ole tapana maaleilla revitellä, joten suuria lukemia on turha odotella perjantainakaan. Suosikin etsiminen otteluun on lähes hiustenhalkomista. KalPa on kuitenkin joukkueista se, jonka tarpeisiin ottelun pysyminen vähämaalisena sopii paremmin. Kenties JYPin vaisu kotisaldo saa jälleen jatkoa?

MUUT OTTELUT

On vaikea keksiä yhtäkään argumenttia, joka puoltaisi HPK:n voittoa HIFK:n vieraana sarjan ääripäiden kohtaamisessa. Viime viikolla HPK tosin voitti kolmesta ottelustaan kaksi, mutta viime viikkojen HIFK on aivan eri tason joukkue kuin sarjajumbo. HIFK on tällä hetkellä tehokas, hyvää joukkuepeliä pelaava ryhmä, jolla riittää ratkaisukykyisiä pelaajia. Isänniltä vaaditaan pahaa epäonnistumista, jotta HPK venyisi pisteille.

KooKoo on hävinnyt viidestä viime ottelustaan neljä, mutta otteluohjelmakaan ei ole hellinyt. Liigatulokkaan kausi on ollut aivan kelvollinen, eikä kouvolalaisia voi tässä vaiheessa missään nimessä unohtaa pudotuspelispekulaatioista. Tappara on perjantaina Kouvolassa ilman muuta selvä suosikki, mutta aseettomaksi KooKoo ei välttämättä jää. KooKoo on ollut kohtalaisen hyvä kotijoukkue ja piinannut omassa hallissaan isompiaan useampaan otteeseen. Tasoitukselliset kotivoitot saattavat tulla kyseeseen. Tapparan useamman maalin voitto ei ole mikään itsestäänselvyys.

Lukon alavire on osoittanut taittumisen merkkejä. Viime perjantaina raumalaiset ottivat KooKoosta 3-0-kotivoiton. CHL:ssä Lukon oli tyytyminen 3-3-tasapeliin TPS:n kanssa, vaikka kettupaidat johtivat ottelua jo 3-1. Maalijyvän löytyminen on kuitenkin hyvä asia, samoin hieman aiempaa väljempi pelitahti. Lukko vaikutti marraskuussa erittäin väsyneeltä, mutta välipäivät otteluiden välillä ovat varmasti auttaneet lataamaan akkuja. Erikoistilanteissa riittää tosin edelleen parannettavaa. Äijänsuolla vieraileva Sport on hävinnyt neljä edellistä otteluaan ja lähtee otteluun selkeänä altavastaajana. Sport on kyllä illasta toiseen peleissä mukana, mutta maalin tai kahden tappiosta on yllättävän pitkä matka maalin voittoon. Niukka kotivoitto on Raumalla todennäköisin lopputulos.