Liiga: Mestaruus ratkeaa jälleen seitsemännessä ottelussa


Jääkiekon Suomen mestaruus ratkeaa toisen kerran peräkkäin finaalisarjan seitsemännessä ottelussa. Yhtäläisyydet viime kauden finaalisarjaan eivät jää tähän: vastakkain ovat nytkin Kärpät ja Tappara, kaikki finaalit ovat ratkenneet maalin erolla ja toinen joukkue on noussut 3-1-tappioasemasta tasoihin.

Edellinen ottelu

Perjantaina Tampereella nähtiin jälleen jatkoaika, kun varsinainen peliaika päättyi lukemiin 1-1. Jatkoaikaa pelattiin viitisen minuuttia ennen Masi Marjamäen ratkaisumaalia. Maalilla oli varmasti joukkueen lisäksi valtava merkitys myös Marjamäelle itselleen, sillä varsinaisella peliajalla Ben Maxwell teki Kärppien tasoitusmaalin käytännössä Marjamäen jäähyn aikana. Jäähy ehti loppua kolme sekuntia aiemmin, mutta käytännössä Marjamäki ei ehtinyt vaikuttaa tilanteeseen ennen maalin syntymistä.

Ottelu oli kokonaisuutena varsin tasainen. Yllättävän avointa ensimmäistä erää hallitsi Kärpät, toisessa erässä niskan päällä oli Tappara. Kolmas erä oli jälleen lievää oululaishallintaa. Kärpät voitti jälleen laukaukset (51-42).

Kokoonpanot

Kärpät on tehnyt jälleen muutoksia kokoonpanoonsa. Maalissa jatkaa edelleen Iiro Tarkki. Kakkos- ja nelosketjut ovat menneet uusiksi: Sakari Manninen siirtyy nelossentterin tontilta Esa Pirneksen laidalle kakkosketjuun. Saku Mäenalanen putoaa puolestaan nelosketjun laitaan. Simon Suoranta jää kokoonpanon ulkopuolelle, ja nelossentterinä nähdään Patrick Davis.

Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki on yrittänyt vähätellä kokoonpanomuutosten merkitystä puhumalla tuoreiden jalkojen tuomisesta kokoonpanoon. Totuus on kuitenkin, että Kärppien ulkomaalaisosasto on alisuorittanut selvästi. Ratkaisevassa finaalissa Lukas Kaspar istuu katsomossa ja Ryan Glenn vaihtopenkillä seitsemäntenä puolustajana todennäköisesti ilman peliaikaa.

Tappara on puolestaan laittanut senttereitä kiertoon. Stephen Dixon luutii nyt ykkössentterinä Kristian Kuuselan ja Olli Palolan välissä. Jarkko Malinen pelaa nyt kolmosketjussa ja Josh Green palaa nelosketjuun. Tappara ei käyttänyt lauantaiaamun jäävuoroaan Raksilassa.

Seuraa näitä

Kärppien JJJ-ketju: Kärpiltä on koko finaalisarjan ajan odotettu ratkaisijoita Julius JunttilanJoonas Kemppaisen ja Joonas Donskoin ketjun takaa. Maxwellin johtama ykkösketju on osallistunut talkoisiin, mutta muuten ratkaisijarintama on ollut turhan kapea. Lienee liikaa vaadittu, että yhtäkkinen herääminen tapahtuisi kauden viimeisessä ottelussa, joten Kemppaisen ketju on jälleen ratkaisevassa asemassa.

Panokset: Seitsemännen finaalin panokset saattavat näkyä ainakin alussa varovaisuutena ja jopa hermoiluna joukkueiden pelissä. On vaikea sanoa, kumpi tilanteesta hyötyy. Tappara on pelannut jo edellisetkin ottelut sekä välierien viimeiset pelit selkä seinää vasten, mutta toisaalta Kärpät pelaa kotonaan, ja sillä on viime vuodelta kokemusta mestaruuden voittamisesta.

Maalivahtipeli: Tapparan Juha Metsola pelaa erinomaista kevättä. Kärppien tilanne taas ei ole ollut yhtä stabiili. Kesken finaalien torjuntavastuu on siirtynyt Tomi Karhuselta Iiro Tarkille. Illasta toiseen vähemmän laukauksia kohtaavan Tarkin on pystyttävä voittamaan Metsola.

Yhteenveto

Joukkueet ovat niin lähellä toisiaan, että selvää suosikkia seitsemänteenkään finaaliin on vaikea löytää. Kärppiä puoltavat kotietu ja viime kevään kokemukset, sillä joukkueessa on edelleen todella paljon samoja pelaajia. Toisaalta haudan partaalta tasatilanteeseen noussut Tappara pääsee otteluun hyvällä itseluottamuksella. Kovien panosten vaikutusta kamppailuun on vaikea arvioida etukäteen. Edessä on jälleen vähämaalinen "maalin peli", joka saattaa ratketa yksittäiseen onnistumiseen tai virheeseen.

Lyö vetoa ottelusta täällä!