Liiga: Onko Lukosta hyydyttämään HIFK-hyökkäys?


Liigassa pelataan torstaina vain kaksi pääkaupunkiseudun ottelua, mutta molemmat ovat selkeitä kuuden pisteen mittelöitä sarjataulukon eri päissä. Illan kohokohta on HIFK:n ja Lukon kohtaaminen Helsingin jäähallissa.

HIFK-Lukko

Sarjakakkosen ja -nelosen kohtaamisessa on klassinen hyökkäys vastaan puolustus -asetelma. HIFK kuuluu liigan eniten maaleja iskeneisiin joukkueisiin, Lukko vähiten päästäneisiin.

HIFK:n vahvaan vireeseen on tullut viime aikoina pari säröä, ensin Oulussa Kärppien vieraana (2-8) ja viimeksi tiistaina kotihallissa SaiPaa vastaan. HIFK oli SaiPalle kärsimässään 1-3-tappiossa varsin hengetön ja virkamiesmäinen. Joukkueen pelityyli vaatii nopeutta ja raakaa työntekoa. Jos punapaidat tinkivät työnteosta, tulos näkyy nopeasti taululla.

Lukon marraskuu oli tuskainen, mutta joulukuu paransi tilannetta merkittävästi. Viidestä viime ottelustaan Lukko on voittanut neljä. Resepti on ollut tuttu: näissä otteluissa yksikään vastustaja ei ole tehnyt raumalaisten verkkoon kahta maalia enempää. Silloin Lukko ei itsekään tarvitse montaa osumaa voittaakseen. Keskiviikkona Lukko nousi tappioasemasta 3-2-voittoon Pelicansin vieraana.

Torstai on poikkeuksellisen kova haaste huippumaalivahti Ryan Zapolskille ja Lukon puolustuspelille. HIFK on etenkin kotihallissaan erittäin tulivoimainen joukkue, joka pystyy luomaan painetta vastustajan päätyyn useammallakin ketjulla.

Kummankin joukkueen pelitapa on kuluttava. Tässä suhteessa HIFK saa pienen edun, sillä Lukko pelasi jo keskiviikkoiltana, HIFK sai puolestaan huilata. Syyskauden loppumetreillä pidemmästä levosta saattaa olla yllättävän paljon hyötyä tasaisessa ottelussa.

HIFK:ta on silti vaikea nähdä niin selkeänä kotisuosikkina kuin kotivoiton kertoimesta (1,82) voisi päätellä. Lukko voi vieraskentällä panostaa normaaliakin enemmän oman maalinsa varjeluun. Jos HIFK joutuu hyökkäyspäässä pois mukavuusalueeltaan, sille tulee vaikea ilta.

Blues-HPK

Kumpikin joukkue pelaa jo nyt omia pudotuspelejään, mikäli tilannetta arvioidaan pelkästään sarjataulukon perusteella. Blues on voittanut kuudesta viime ottelustaan kolme, eikä espoolaisia voi millään tavalla sulkea pois pudotuspelijunasta. Materiaali ei häikäise, mutta Bluesin sitoutuneisuus ja asenne on parasta A-luokkaa.

HPK on pelannut todella kehnon syksyn. Viimeiseen pudotuspelipaikkaan on eroa 10 pistettä, ja sen kuromisessa alkaa jo nyt olla työmaata. Viime aikoina kuitenkin myös Hämeenlinnassa on nähty merkkejä paremmasta, sillä seitsemästä viime ottelusta on tullut neljä voittoa. HPK tosin tarvitsisi jo ainakin pienen voittoputken.

Kerholla on mahdollisuus aloittaa sellainen Espoossa, sillä keskiviikkona HPK voitti TPS:n kotonaan rankkareiden jälkeen 2-1. Etenkin HPK:n puolustuspeli oli ottelussa onnistunutta. Nyt haasteena on saada samat temput toimimaan useampana peräkkäisenä pelipäivänä.

Blues ei voita materiaalivertailussa tällä hetkellä ketään. Joukkue on kuitenkin käsitellyt eriskummallisen tilanteensa esimerkillisesti. Jokainen kotiottelu on tämänhetkiselle Bluesille tietynlainen henkireikä, eikä kukaan pääse Tapiolassa helpolla. Viime aikojen otteillaan Blues on ansainnut torstai-illan otteluun pienen suosikin aseman.