Liiga palaa täydellä kierroksella


Blues 2,00, tasapeli 3,90, HPK 3,25

Bluesin alkukausi oli masentava, HPK kuului liigan positiivisimpiin yllätyksiin. Tauolle joukkueet lähtivät lähes samoin tuloksin: kolme voittoa, kaksi tappiota. Perustasoltaan joukkueet eivät ole kaukana toisistaan, ja joulutauko tekee ottelusta entistäkin vaikeamman pohdittavan. HPK:n sijoituksen voi kenties odottaa hieman laskevan jatkossa, sillä sen tuloksissa on ollut paljon satunnaisuutta: Kerho on mennyt jatkoajalle peräti 12 kertaa ja voittanut niistä otteluista seitsemän. Blues on kuitenkin kertoimissa hieman yliarvostettu. Tasapeli varsinaisella peliajalla ei yllättäisi.

Ilves 1,67, tasapeli 4,40, Sport 4,20

Ilvekseltä ovat sivussa joukkueen avainhahmoihin kuuluvat Aleksi Mustonen ja Roope Hintz, jotka ovat sisäisen pistepörssin kärkisijoilla. Lisäksi puolustuksesta puuttuu mukavasti vastuuta kauden aikana saanut Aleksi Mäkelä. Koko kolmikko on nuorten MM-kisoissa. Ilveksen materiaali on kapea, joten menetykset ovat tuntuvia. Ilves myös päätti syyskautensa neljän ottelun tappioputkeen. Sport on edelleen liigan heikoin joukkue, mutta se pelasi syksyn edetessä yhä enemmän tasaisia pelejä. Kertoimet ovat reagoineet Ilveksen tilanteeseen melko maltillisesti, joten turvaudutaan tuttuun lypsylehmään: Sportia tasoituksin tai suoraan.

JYP 2,05, tasapeli 4,10, HIFK 3,00

Lauantain aikainen ottelu on kierroksen herkkupala; sarjan kärkijoukkueet iskevät yhteen. JYPin syyskausi oli nousujohteinen, HIFK:kin sai juonen päästä kiinni kunhan loukkaantumissuma purkautui. JYP on kotietunsa perusteella suosikki, sillä se on liigan paras kotijoukkue, ja HIFK taas ei ole pelannut häävisti vieraissa. Kovin suurta suosikinasemaa isännillä ei kuitenkaan ole. Siirretään katse maalimääriin: nämä kaksi joukkuetta ovat tehneet liigassa eniten maaleja, joten yli 5,5 maalin kerroin 2,28 on siipaisun arvoinen.

Kärpät 1,65, tasapeli 4,25, KalPa 4,50

JYP-HIFK-ottelun ohella tämä kamppailu kuuluu illan kohokohtiin. Sarjakärkeä ja -kolmosta erottaa vain yksi piste. Kärpät on sillä paikalla, jolla sen odotettiinkin olevan, KalPa on syyskauden suurin positiivinen yllättäjä. Kärpät ampaisi hurjaan iskuun lokakuun loppupuolella: sittemmin joukkue on hävinnyt vain kolmesti, eikä sen verkkoon ole kertaakaan tänä aikana tehty yli kolmea maalia samassa ottelussa! Oululaisten puolustuksen ohittaminen on todella vaikeaa. Sama pätee myös KalPaan. Kaikella todennäköisyydellä edessä on puolustusten taistelu. Maaliodotusarvo on todella alhainen, mikä tekee KalPan menestyksistä ja tasoitusvedoista houkuttelevia peli-ideoita.

Pelicans 2,25, tasapeli 3,90, Ässät 2,75

Ässien kausi on ollut vuoristorataa ja pitänyt sisällään niin voitto- kuin tappioputkia. Ennen taukoa porilaiset voittivat kuitenkin viidestä edellisestä ottelustaan neljä. Pelicans on puolestaan pelannut huonossa mielessä tasaisen kauden: peli ei vain asetu uomiinsa eikä voittoja tule tasaisesti. Sijoitus viimeistä edellisenä kertoo oleellisen, vaikka pudotuspelisijat ovatkin lähellä. Joulutauon vaikutukset ovat arvaamattomia, mutta vaaka kääntyy väistämättä vierasjoukkueen puolelle. Ässät on kaiken lisäksi liigan paras vierailija.

SaiPa 2,15, tasapeli 3,95, Tappara 2,90

Kumpikin joukkue tarvitsisi hyvän alun joulutauon jälkeiseen elämään. SaiPan maalihanat olivat ennen taukoa pahasti tukossa. Tappara taas on sarjan kriisijoukkue, vaikka syyskausi päättyikin 4-3-rankkarivoittoon HIFK:ta vastaan. Itseluottamus tuskin on huipussaan kummassakaan leirissä. Vähämaalisilla linjoilla mennään jälleen: peli-ideoita ovat alle 4,5 maalia (1,86) ja vähämaaliset lopputulokset.

TPS 2,50, tasapeli 3,90, Lukko 2,45

Kumpikin joukkue konttasi pahasti syyskauden päätteeksi. TPS hävisi kahdeksasta viimeisestä ottelustaan vain seitsemän, Lukko voitti kymmenestä viimeisestä pelistään vain kaksi varsinaisella peliajalla. Lukko aloitti kauden vahvasti, mutta kapea rosteri ja kuluttava pelityyli vaativat veronsa loppua kohden. Risto Dufva antoikin tauolla suojateilleen poikkeuksellisen pitkän loman. Se tuo ottelun veikkaamiseen oman lisähaasteensa.

TPS:n ryhmässä tapahtui merkittävä muutos, kun joukkueen pörssikakkonen Radek Smolenak vaihtoi maisemaa ja tilalle tuli Juraj Simek. Pelasi mustavalkoisissa kuka tahansa, tappioputki on saatava nopeasti pois, jotta joukkue säilyttäisi mahdollisuutensa pudotuspeleihin (ja uskottavuutensa). TPS on ollut yllättävänkin vahva keskinäisissä kohtaamisissa. Selkeää suosikkia otteluun on kuitenkin vaikea löytää. Runsasmaalisuus ei yllättäisi.

Lyö vetoa Liigasta täällä!