Liigassa ennakkosuosikkien ilta?


Jääkiekkoliigassa pelataan keskiviikkona neljä ottelua, joista kolmeen löytyy ennalta selkeä suosikki. Ennusmerkit viittaavat siihen, että ennakkosuosikit myös juhlivat illan päätteeksi.

Lukko-Blues

Lukko on ollut kotonaan erinomaisessa vireessä. Raumalaiset ovat voittaneet kaikki kotiottelunsa, ja vain TPS on onnistunut venyttämään Äijänsuolla ottelun edes jatkoajalle.

Lukolla on nimekäs hyökkäysarsenaali, mutta avainasia hyvässä kotivireessä on kuitenkin oman pään pysyminen puhtaana. Viidessä kotipelissä Lukon verkkoon on tehty vain viisi maalia, ja muutenkin kettupaidat kuuluvat sarjan vähiten maaleja päästäneisiin joukkueisiin.

Espoolaisittain nämä tilastot ovat synkkää luettavaa. Blues kuuluu nimittäin sarjan vähiten maaleja tehneisiin joukkueisiin. Ratkaisijapotentiaali on espoolaisten nipussa vähissä.

Tällaisessa tilanteessa Blues kaipaisi vahvaa ylivoimapelaamista, mutta siitäkään ei ole tietoakaan. Blues on pelannut tällä kaudella ylivoimalla 39 kertaa ja tehnyt vain kaksi maalia, eli osunut noin viiden prosentin ylivoimateholla. Vastustajat taas ovat tehneet Bluesin verkkoon kaksi alivoimamaalia, joten käytännössä viime kaudella tuhoa kylväneestä ylivoimasta ei ole ollut Bluesille nyt tippaakaan hyötyä.

Vierailusta Raumalle voikin povata raskasta. Lukon perustekeminen on tällä hetkellä liian kovalla tasolla. Odotettavissa on kotivoitto parin maalin erolla ja vähämaalinen ottelu, sillä Blues ei välttämättä maalipeijaisiin osallistu.

MUISSA OTTELUISSA

Kolme edellistä otteluaan hävinneellä Sportilla on hyvin samankaltainen ongelma kuin Bluesilla. Maalit ovat tiukassa, ja kun tarvittaisiin tehokasta ylivoimaa, sitä ei näy eikä kuulu. Nyt Kuparisaareen saapuu tehokkaasti viimeistellyt SaiPa, joka on kaiken lisäksi päästänyt vähiten maaleja koko liigassa. Tilastojen valossa SaiPan vahvuudet iskevät suoraan Sportin heikkouksiin, etenkin kun vaasalaisten alivoimakin on ollut heikkoa. SaiPa lähtee otteluun selkeänä suosikkina.

Ratkaisijoita puuttuu myös KalPalta ja KooKoolta. KalPa teki jo viime kaudella vähän maaleja ja menestyi siksi, että puolustuspeli toimi. Omissa ei ole nytkään soinut hälyttävän paljon, mutta 16 tehtyä maalia 11 ottelussa on aivan liian vähän. Sama vaiva piinaa KooKoota, joka tosin hankki ongelmaan myös täsmäratkaisun. Juha-Pekka Haatajan parhaat vuodet saattavat olla takanapäin, mutta hyökkääjä tietää edelleen, missä maali sijaitsee. Osumat ovat silti Niiralan montussa tiukassa ja marginaalit todella pienet.

Pelicans kärsii jälleen viime kauden ongelmastaan, kun iso osa joukkueesta on sairastuvalla. Terveelläkään joukkueella alkukausi ei ole ollut loistelias, eivätkä jatkuvat kokoonpanomuutokset auta asiaa lainkaan. Lahtelaisten hyvä ylivoima on auttanut vaikeilla hetkillä, mutta Kärpät tuo Isku Areenalle liigan parhaan alivoiman. Oululaiset ovat hiljalleen parantamassa peliään, ja Pelicansin tilanne keskiviikon ottelun alla vaikuttaa lohduttomalta.