Liigassa seitsemän ottelua - pääpointit tapaninpäivän tansseihin


Lyhyen joulutauon jälkeen kotimainen Liiga palaa vahvasti kupongille lauantaina, jolloin pelataan täydet seitsemän ottelua kolmella eri kellonlyömällä. Tässä puheenaiheet illan kamppailuihin.

JYP-Lukko: Kumman nousuvire päättyy?

Kummallakin joukkueella oli syyskauden aikana omat vaikeutensa, mutta ennen lyhyttä joulutaukoa molemmat joukkueet äityivät hyvään vireeseen. Erityisesti JYP nousi lentoon joulua kohti mentäessä. Kymmenestä edellisestä ottelustaan jyväskyläläiset ovat voittaneet yhdeksän, ja siitä ainoasta tappiollisestakin kamppailusta irtosi piste.

Lukko näytti tuskaisen marraskuunsa aikana väsyneeltä, mutta joulukuussa meno parani huomattavasti. Joukkueen pelityyli on vaativa, joten lyhytkin tauko teki ryhmälle varmasti hyvää.

Sarjataulukon nelonen ja vitonen kisaavat tiukasti paikasta neljän joukkoon. Joulutaon jälkeen intoa saattaa olla normaalia enemmän, mutta Marko Virtasen ja Risto Dufvan tuntien edessä lienee lopulta tasainen ja vähämaalinen vääntö.

SaiPa-Pelicans: Joko nyt, Pelicans?

Joukkueiden syyskaudet olivat pitkälti toistensa vastakohtia. SaiPa aloitti vahvasti, mutta Petteri Nokelaisen loukkaantumisen jälkeen sormi meni suuhun. Joulun alla lappeenrantalaisten otteet paranivat, mutta kahdeksas sija ei ole sitä, mitä SaiPa lähti kaudeltaan hakemaan.

Pelicans aloitti heikosti, mutta marras-joulukuun kuuden voiton putki kertoi, ettei kausi ole ohi. Joulutauolle lahtelaiset lähtivät tosin kaksi tappiota niskassaan.

SaiPa pystyi pitämään oman maalinsa varsin siistinä ennen taukoa, mutta hyökkäyspeli ei edelleenkään tuota yhtään liikaa maaleja.

Pelicans on hävinnyt kauden aiemmat keskinäiset, mutta nyt kurssin kääntämiseen olisi kelpo tilaisuus. Ottelusta on lupa odottaa varsin vauhdikasta ja kovatempoista jääkiekkoa. Maalintekopaikoista ei välttämättä ole pulaa, mutta onko SaiPasta hyödyntämään omia tilaisuuksiaan?

TPS-Ilves: Mistä TPS on tehty?

TPS aloittaa lauantain kotiottelunsa jäädyttämällä 1970- ja 80-lukujen seuraikoninsa Rauli Tammelinin pelinumeron. Välittömästi sen jälkeen kaukalossa alkaa uusien sankareiden metsästys.

Kammottavien viime kausien jälkeen TPS on pessyt kasvojaan, ja syyskauden jälkeen Palloseura on pudotuspelivauhdissa. Kysymys on siitä, kuinka paljon joukkue haluaa jotain suurempaa.

TPS:n kärki on terävä, mutta tehot ovat aivan liian harvojen pelaajien harteilla. Yhden ketjun joukkueet eivät keväällä porskuta, joten jonkun on astuttava turkulaisrivistä esiin. Jerry AhtolaTadas Kumeliauskas? Joku nuori läpimurtopelaaja? Vaihtoehtoja on, mutta odotusaikaa ei.

Ilves aloitti kauden hyvin, mutta syksy päättyi mollivoittoisesti. Taukoa edeltänyt HIFK-voitto tuli tarpeeseen, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että pudotuspelipaikka on kiven takana. Lukuisat loukkaantumiset ja Antti Tyrväisen lähtö eivät ole tehneet urakasta helpompaa.

TPS on lauantaina voittajasuosikki, mutta suuremmassa kuvassa kyse on siitä, ketkä sen voiton TPS:lle tuovat - jos tuovat.

Kärpät-Blues: Taistelu tuulimyllyjä vastaan

Blues kävi syyskauden näkyvimmät taistelunsa konttorin puolella, mutta samalla suorittava porras kaukalossa repii itsestään maksimit irti illan toisensa jälkeen. Pelaajamateriaali ei hurraahuutoja herätä, mutta viime aikojen otteillaan Blues on täysin varteenotettava play-off-kandidaatti.

Syyskaudella Blues piinasi muutamaan otteeseen myös Kärppiä - muutaman muun joukkueen tavoin. Viimeisissä otteluissaan ennen taukoa Kärpät kuitenkin näytti, että liika on liikaa. Oululaisten voittokulku oli vakuuttavaa, ja nyt aletaan vasta lähestyä niitä hetkiä, jolloin Kärpät on vahvimmillaan. Sarjakärki ottaa omansa.

KalPa-HPK: Savossa harvinainen juhlan aihe

Jos viime kausien sarjataulukoita on uskominen, HPK:n pitää noin kaksinkertaistaa pistetahtinsa (nyt 0,97 pistettä/ottelu), jos se aikoo taistella pudotuspelipaikoista. Optimisti sanoisi, että sarjajumbo pelaa joka ilta pudotuspelejä. Pessimistin silmissä juna on jo mennyt.

Kerho sai ennen taukoa tililleen pari hyvää voittoa sarjan top 6 -joukkueista, mutta kokonaiskuva ei häikäise. Noin joka kolmannen ottelun voittaminen ei riitä, ja kun oma verkko vinkuu kolme kertaa illassa eikä ylivoimakaan toimi, minkäs teet?

KalPa hyvää syksyä tahrasi ruma kotisaldo, joka kaunistui ennen taukoa Tapparaa vastaan. Nyt Niiralan yleisöllä on mahdollisuus nauttia harvinaisesta herkusta: toisesta peräkkäisestä kotivoitosta.

Sport-HIFK: Riittääkö pelkkä tulivoima HIFK:lle?

Vahvaa kautta pelaava HIFK on roikkunut pitkään sarjakärjen tuntumassa. Tehokkuus on avaintekijä hyvään vireeseen. HIFK on tehnyt sarjassa eniten maaleja, mutta pärjääkö tällä pelillä keväällä?

Vanhan kliseen mukaan ottelut voitetaan hyökkäämällä, mestaruudet puolustamalla. HIFK on päästänyt kärkiseitsikosta eniten maaleja. Kevään pudotuspelejä kohti joukkueet tiivistävät puolustuspeliä entisestään. Silloin HIFK ei voi enää luottaa omaan kykyynsä tehdä kolme maalia per ilta. Miten puolustus vastaa haasteeseen? Ennen taukoa HIFK hävisi viidestä ottelustaan neljä, mikä ei lupaa hyvää.

Sport katkaisi pitkän tappioputkensa parahiksi ennen joulua. Vaasalaisten peleissä verkko tuppaa soimaan molemmissa päissä, ja samalla linjalla jatkettaneen tapaninpäivänä. Maalintekokilpailuissa HIFK on edelleen vahvoilla.

Ässät-KooKoo: Maantie hyydyttää sarjanousijan

Syksy ehti osoittaa sen, että sarjatulokas KooKoota aliarvioitiin kauden alla rajusti. Kauden alla pahnanpohjimmaiseksi arvioitu kouvolalaisjoukkue kilpailee tiukasti pudotuspelipaikoista. Joukkueen pelaajamateriaali ei ole lainkaan niin heikko kuin kauden alla mediassa haluttiin esittää, ja kysymysmerkkinä pidetty päävalmentaja Petri Mattila on tehnyt vakuuttavaa työtä ryhmän peräsimessä.

KooKoon sijoitus voisi olla kovempikin, mikäli vieraspisteitä tulisi edes kohtalaisella tahdilla. Kotijoukkueena KooKoo on sarjan kuudenneksi paras, mutta tien päällä joukkue on saalistanut vain 12 pistettä 15 ottelusta. Siksi Ässät on selvähkö suosikki tasapisteissä olevien joukkueiden välillä, vaikka patapakka ei edes ole järin hyvä kotijoukkue.