Liigassa kuusi ottelua - seuraa näitä


Liigassa panokset nousevat kierros kierrokselta. Tiistaina liigakiekkoa pelataan kuudella paikkakunnalla, tässä poiminnat illan otteluihin.

HPK-Ässät: Pakkovoitto joulukuussa

HPK:n tilanne on ottelu ottelulta synkempi, kun voitot ovat kiven alla. Pudotuspeliviiva on 12 pisteen päässä, mikä on kova takamatka kirittäväksi.

Viimeistä pudotuspelipaikkaa pitää hallussaan juuri Ässät. Periaatteessa on yksi lysti, keneltä HPK tarvittavat pisteensä ottaa (jos ottaa), mutta voitto juuri Ässistä olisi henkisesti tärkeä asia sarjataulukko huomioiden.

Maalivahtiruletin vaikutusta HPK:n otteisiin voi vain arvioida. Uusin yrittäjä on Tapparasta pikahälytyksellä lainattu Dominik Hrachovina, joka korvaa takaisin Pohjois-Amerikkaan kutsutun Eetu Laurikaisen. Hrachovinasta tulee jo neljäs HPK-maalilla tällä kaudella torjunut maalivahti. Esimerkiksi Pelicans kärsi alkukaudella vastaavasta ruletista.

Nimenomaan omassa päässä HPK:n verkko soi aivan liian usein. Ässät ei kuulu sarjan tulivoimaisimpiin ryhmiin, mutta HPK:n pelaaminen on niin virhealtista, että voitto tulee jälleen olemaan kiven alla.

KalPa-JYP: JYPin ylittämätön este

JYPin kausi on toistaiseksi ollut ennakko-odotuksia parempi. Heikentyneen joukkueen odotettiin valahtavan harmaaseen keskikastiin, mutta loukkaantumisistakin huolimatta joukkue on tällä hetkellä neljän joukossa.

Joulutauko ei ainakaan vielä JYPin konetta pysäyttänyt. 11 edellisestä ottelustaan hurrikaanipaidat ovat voittaneet kymmenen, ja siitä tappio-ottelustakin napsahti tilille piste. Lauantaina JYP paukutti avauserässä neljä maalia Lukon verkkoon ja voitti lopulta 4-3.

Liigan viidestätoista joukkueesta JYP on voittanut yhtä lukuunottamatta kaikki. Se ainoa poikkeus? KalPa.

Kauden aiemmat kolme paikallisottelua ovat päättyneet KalPan voittoon. KalPa on myös edellinen joukkue, joka on voittanut JYPin. Ottelupari on kahden sangen erilaisen pelityylin kohtaaminen, jossa KalPan äärimmilleen viety kiekkokontrolli on osoittautunut tehokkaammaksi.

Niin ikään vahvaa kautta pelaava KalPa on kuitenkin ollut kotijoukkueena hyvin keskinkertainen, ja edellisten kohtaamisten jälkeen JYPillä luulisi olevan paljon hampaankolossa. Sen viimeisenkin ylittämättömän esteen kaataminen alkaa olla ajankohtaista.

KooKoo-Kärpät: Aliarvioinnin aika on ohi

Kärpät on pelannut viime aikoina kärppämäisen vakuuttavaa jääkiekkoa ja vallannut sarjan kärkipaikan. Monet odottavat oululaisten marssivan jälleen elettömästi kolmanteen peräkkäiseen mestaruuteen.

Asioiden edelle on kuitenkaan turha mennä. KooKoo on näyttänyt kauden aikana monille epäilijöilleen pitkää nenää, ja sarjatulokas taistelee täysillä pudotuspelipaikoista.

KooKoo voisi pelata paremmistakin sijoituksista, jos sen vierasottelut sujuisivat hieman paremmin. Kotona nimittäin kulkee: KooKoo on liigan kahdeksanneksi paras kotijoukkue, mikä on kouvolalaisten materiaalilla oikein kelvollinen suositus.

Kärpät poistui jo syyskuussa Kouvolasta tappio niskassaan, ja sen jälkeen KooKoo on vielä parantanut peliään huomattavasti. Monet odottavat Kärpiltä tiistaina selvää voittoa, todennäköisesti turhaan. KooKoo pystyy vähintäänkin tekemään ottelusta tasaisen.

Lukko-SaiPa: SaiPa sytyttää vihdoin punalampun

SaiPalla on yksi taika murrettavanaan Lukkoa vastaan. Kauden kahdessa aiemmassa keskinäisessä ottelussa SaiPa ei ole tehnyt maalin maalia.

Maalinteko ei ollut ongelma SaiPalle lauantaina, kun joukkue mätti viisi osumaa Pelicansin verkkoon. Jos tehokkuus olisi edes vähän samaa luokkaa tiistaina, hyvään tulokseen olisi kaikki mahdollisuudet.

Lukko otti joulutauon varsin kirjaimellisesti eikä harjoitellut kahdeksan päivän aikana kertaakaan yhdessä ennen lauantain JYP-ottelua. JYP lateli avauserässä neljä maalia, eikä Lukko hyvästä kiristä huolimatta päässyt edes rinnalle.

Tasokkaalla, mutta kapealla ringillä pelaavalla Lukolla on ollut vaikeuksia saada jalkeille riittävästi pelaajia edes neljän ketjun pelaamiseen. Pienet siirrot lainamarkkinoilla paikkaavat ongelmaa tiistaina, mutta ryhmässä on edelleen merkittäviä poissaolijoita.

Kummankaan joukkueen tapoihin ei kuulu yltiöpäinen peruuttelu, tauon jälkeen energiaakin luulisi riittävän. Äijänsuolla on lupa odottaa maaleja, ja nyt SaiPakin osallistunee talkoisiin.

Pelicans-Sport: Kenellä läikkyy yli?

Pelicans sai isän kädestä palatessaan joulutauolta. SaiPa iski taululle 5-1-lukemat, eikä Pelicans ollut oikein missään vaiheessa edes lähellä.

Sport puolestaan on pelannut jo pitkään paremmin, kuin sarjataulukosta ja tappiosarakkeesta voisi päätellä. Sama tahti jatkui HIFK-ottelussa: tekopaikkoja oli aivan riittävästi, mutta vaasalaiset saivat laatan häkkiin vain kerran.

Osittain ongelma johtuu siitä, että takuuvarmat ratkaisijat ovat Sportilla harvassa. Silti avaintilastot antavat odottaa, että Sportin tulokset paranevat ennemmin tai myöhemmin.

Tiistaina siihen olisi otollinen tilaisuus. Pelicans ei ole perustasoltaan merkittävästi Sportia kummoisempi. Lauantain nöyryytys varmasti sisuunnuttaa lahtelaisia, mutta Sportin kanssa on syytä olla varuillaan.

Kummallakin joukkueella on tapana vääntää tunnemittari sataselle, joten Lahdessa saatetaan nähdä varsin lämminhenkinenkin kamppailu. Paremmin jäähyaitiosta poissa pysyvä voittakoon.

Tappara-HIFK: Onko HIFK alkanut puolustaa?

Tiistain ehdoton huippuottelu pelataan Hakametsässä sarjakakkosen ja -kolmosen välillä.

Tappara palaa joulutauolta vasta nyt, eli alla on kahden viikon pelitauko. Ennen joulua väsyneeltä näyttäneelle tamperelaisjoukkueelle huili tuli varmasti tarpeeseen, mutta yhtä varmaa on, että pelituntuman puute näkyy.

HIFK voitti lauantaina Sporin 2-1. Tulostakin rohkaisevampaa oli tapa, jolla voitto irtosi. IFK pelasi puolustuspäässä hyvän ottelun. Aiemmin tällä kaudella HIFK on tunnettu tehokkaasta hyökkäyksestään, mutta kevättä kohti mentäessä joukkue ei voi luottaa siihen, että tulivoimainen hyökkäys pystyy joka ilta iskemään kolme maalia. Puolustuspelin on parannuttava syyskaudesta.

HIFK ei ole vielä pystynyt voittamaan Tapparaa tällä kaudella, mutta nyt sillä on erinomainen mahdollisuus siihen. Vieraiden pelituntuma on parempi. Tappara etsii varmasti alussa terävyyttään, ja myös Patrik Laineen poissaololla on vaikutuksensa.

Ottelu on mielenkiintoinen testi HIFK:n puolustuspelaamisen tasolle, etenkin kun Daniel Grillfors joutui jälleen kuukaudeksi sivuun. Mikäli helsinkiläiset selvittävät tämän testin, voitto on lähellä.