Nuorten MM: Suomelle helppo avausvoitto, USA ja Kanada heti vastakkain


Jääkiekon nuorten MM-kotikisat pyörähtävät käyntiin tapaninpäivänä. Illan ehdoton kohokohta on USA:n ja Kanadan kohtaaminen myöhäiskamppailussa. Suomi aloittaa urakkansa iltakuudelta, mutta todellisia viitteitä Pikkuleijonien kisakunnosta saadaan vasta myöhemmin.

Suomi-Valko-Venäjä

Suomen tilanne turnaukseen lähdettäessä on kaksijakoinen: hyökkäys on paperilla loistava, mutta maalivahtiosasto, puolustus ja valmennus ovat kysymysmerkkejä.

Kysymysmerkkeinä ne myös pysyvät vielä lauantain jälkeen. Avausottelu Valko-Venäjää vastaan käy korkeintaan lämmittelystä. Voiton pitää irrota selkein lukemin. Niukka voitto on pettymys, ilman voittoa jääminen katastrofi.

Valko-Venäjän joukkue koostuu pääosin heikkotasoisten kotimaan sarjojen pelaajista, muutama yksittäinen nuorukainen on yltänyt Venäjän sarjoihin ja yksi Pohjois-Amerikan junioriliiga OHL:ään.

Vastustaja on Suomeen verrattuna niin heikko, että ottelulla ei ole Pikkuleijonille pelillisessä mielessä juuri mitään annettavaa. Paras mahdollinen anti on täysi pistepotti ja mahdollisimman monta onnistujaa. Kisajännityksen purkamiseen Valko-Venäjä-ottelu saattaa olla turnauksen avauspelinä hyväkin lääke. Mikäli Suomi pystyy heiluttamaan maaliverkkoa usean ketjun voimin, kasvanut itseluottamus voi antaa hyvän lähtökohdan lohkon tuleviin otteluihin.

MUUT OTTELUT

Turnaus alkaa Tshekin ja Venäjän kohtaamisella kello 14. Tshekin pelaajakehityksen tilanne on heikohko, mikä näkyy väistämättä Helsingin kisajoukkueessa. Ryhmässä on muutama todellinen talentti (Pavel ZachaMichael SpacekSimon Stransky), mutta perustaso jättää toivomisen varaa. Venäjä ei kuulu kisojen kuumimpiin mestarisuosikkeihin, mutta taitava ja iskukykyinen joukkue on erittäin potentiaalinen musta hevonen. Yllätysvalmis Venäjä on kisa-avauksessaan selvä suosikki.

Vielä selvempi suosikki on Sveitsin kohtaava Ruotsi, jonka odotetaan taistelevan MM-kullasta. Kenraaliharjoituksessa Kanadaa vastaan tehdyt kuusi maalia kertovat omaa kieltään Juniorkronornan iskukyvystä (joskin seitsemän päästettyä takaiskua oli "hieman" liikaa). Ruotsi pelaa todella kovatempoista jääkiekkoa, johon Sveitsin pelaajat eivät omissa seurajoukkueissaan ole tottuneet. Sinikeltaisten voittokerroin 1,25 kertoo olennaisen.

Avauspäivän ehdoton kohokohta on Yhdysvaltojen ja Kanadan yhteenotto kello 20. On pomminvarmaa, että kentällä nähdään hurja määrä vauhtia ja taitoa. Pohjoisamerikkalaisten yhteenotot kuuluvat vuodesta toiseen nuorten MM-kisojen viihdyttävimpiin.

Kanada on Helsingin kisojen suurin mestarisuosikki. Myös USA:n odotetaan kisaavan kirkkaimmasta mitalista, joten ilmassa on hyvin paljon niin sanotun "statement gamen" hajua. Kanada on joukkueista paperilla hieman vahvempi ja tasaisempi, mutta kärsii hieman ykkösmaalivahdiksi kaavaillun Mackenzie Blackwoodin pelikiellosta. Yhdysvalloilla on riveissään ensi kesän NHL-draftin todennäköinen ykkösvaraus Auston Matthews. Kanadalla ei ole yksittäistä Matthewsin kaltaista huipputalenttia, mutta USA:lta puolestaan puuttuu Kanadan laajuus ja tasaisuus. Yhdysvaltojen puolustuspää on pieni kysymysmerkki.

Yksittäisessä ottelussa erot joukkueiden välillä ovat kuitenkin varsin pienet. Kumpikin joukkue on varmasti intoa täynnä turnauksen alkaessa, ja silkkaa hyökkäysvoimaakin joukkueilla on niin paljon, että lauantain myöhäisottelulta on lupa odottaa maaleja. Kanada on hienoinen ennakkosuosikki.