Nuorten MM: Suomi tavoittelee lohkon kakkossijaa


Pikkuleijonat paketoi urakkansa MM-kisojen alkulohkossa uudenvuodenaattona Tshekkiä vastaan. Voitto petaisi Suomelle hyvät asetelmat jatkopeleihin.

Eilen Slovakian numeroin 8-3 murskannut Suomi sijoittuisi voitolla vähintään lohkon kakkospaikalle. Lohkovoittokin on mahdollinen, mutta vaatisi Venäjältä epätodennäköistä kompurointia iltapäiväottelussa Venäjää vastaan.

Suomen ennusmerkit Tshekki-otteluun ovat hyvät. Peli on ollut kaikissa kolmessa ottelussa pitkiä pätkiä varsin mallikasta jääkiekkoa, ja varsinkin Slovakia-ottelu oli alkuvaikeuksien jälkeen lähes täydellistä Pikkuleijonien dominointia.

Patrik LaineenSebastian Ahon ja Jesse Puljujärven ketjun roolia Suomen menestyksessä ei voi liikaa korostaa. Ahon johtama vitja luo solkenaan maalintekopaikkoja ja on alituinen uhka vastustajille. Kolmen ottelun jälkeen Puljujärvi on takonut kymmenen pistettä, Laineella ja Aholla on koossa seitsemän tehopinnaa mieheen.

Kovimmat pelit ovat kuitenkin vasta edessä, ja niihin Suomen on löydettävä lisää ratkaisijoita. Aleksi Saarela on esittänyt hyviä otteita jo aiemmin, ja Roope Hintzin sekä Kasperi Kapasen maalit Slovakia-ottelussa tulivat tarpeeseen. Hintziltä, Kapaselta ja Mikko Rantaselta odotetaan silti huomattavasti enemmän kuin tähän mennessä on nähty.

Tshekiltä ei odotettu turnaukseen lähdettäessä paljoa, mutta joukkue on toistaiseksi esiintynyt edukseen. Avausottelussaan Tshekki pakotti Venäjän rankkarikisaan, toisessa ottelussaan ryhmä nollasi Slovakian ja edellisessä kamppailussa irtosi 5-3-voitto Valko-Venäjästä.

Tshekin pelaajiston terävin kärki on kuitenkin kapea. Ongelmaa pahentaa se, että joukkueen ykköstähtiin lukeutuva Pavel Zacha ei ole pystynyt pelaamaan sitten turnauksen avanneen Venäjä-ottelun. Nyt Tshekki joutuu luottamaan pitkälti Michael Spacekin sekä kesken turnauksen NHL:stä avuksi tulleen David Pastrnakin tehoihin.

Joukkueiden tulivoimassa on selvä ero Suomen eduksi, joten Tshekki saattaa lähteä pelaamaan ennen kaikkea nöyrää puolustuspeliä. Aiemmin turnauksessa Tshekki on malttanut pitää kiekkoa varsin hyvin, joten vierasjoukkue saattaa ajoittain pakottaa Pikkuleijonat epämukavuusalueelle.

Tasoero on kuitenkin Suomen eduksi sen verran selkeä, että omalla tasolla pelaamisen pitäisi riittää Suomelle voittoon. Riskinä tosin on, että Suomi töpeksii pelinsä erikoistilanteissa. Pikkuleijonien alivoima on ollut toistaiseksi todella heikkoa, joten jäähyttömästi pelaamisen tärkeys korostuu.

Unibetin kertoimet
Suomi-Tshekki

1: 1,53
X: 5,30
2: 4,40

MUUT OTTELUT

Venäjä-Slovakia 1,17-8,50-10,00
Tanska-USA 28,00-22,00-1,01
Kanada-Ruotsi 2,05-5,00-2,60