Urheiluvuosi 2014: Pikkuleijonien jättiyllätys


Urheiluvuosi 2014 sai suomalaisittain lentävän lähdön. Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue lähti vuosi sitten Ruotsin MM-kisoihin altavastaajana ja palasi yllätysmestarina.

Suomella oli riveissään Rasmus Ristolaisen ja Teuvo Teräväisen kaltaisia NHL:n ykköskierroksen varauksia, mutta kokonaisuutena joukkue ei ollut kovinkaan nimekäs. Jo välieräpaikan odotettiin vaativan venymistä.

Alkulohkostaan Suomi selvisi toki selvästi jatkoon lohkokakkosena. Venymistä vaadittiin ensimmäisen kerran toden teolla puolivälierissä Tshekkiä vastaan. Pikkuleijonat lähti kolmanteen erään tappioasemassa, mutta paukutti päätöserässä kolme maalia ja eteni välieriin.

Tshekki-voitto osoittautui vasta alkusoitoksi. Välierässä vastassa oli kisojen jokavuotinen suursuosikki Kanada. Ottelussa ei ollut kuin yksi voittajasuosikki, mutta Suomi tyrmäsi Kanadan täysin lähes täydellisellä esityksellä.

Turnaus huipentui unelmafinaaliin, jossa isäntämaa Ruotsi kohtasi Suomen täpötäydellä Malmö Arenalla. Sinikeltaiset olivat voittaneet turnauksen kaikki ottelunsa. B-alkulohkon keskinäinen ottelu naapurusten välillä oli päättynyt isäntien 4-2-voittoon.

Myös finaalissa Ruotsi oli hallitsevampi osapuoli, mutta Suomi meni kahdesti johtoon Esa Lindellin ja Saku Mäenalasen maaleilla. Etenkin kolmas erä oli selviytymistaistelua. Suomi sai kolme (osin kyseenalaistakin) kahden minuutin rangaistusta, joista viimeisen aikana Ruotsi tasoitti pelin 2-2:een.

Jatkoajalla kyse näytti olevan lähinnä siitä, milloin Ruotsi tekee ratkaisuosuman. Yhdeksän minuutin kohdalla Pikkuleijonat lähti kuitenkin vastahyökkäykseen. Mikko Vainonen ja Teräväinen toimittivat kiekon Ristolaiselle, joka ratkaisi maailmanmestaruuden ja viimeisteli sensaation röyhkeällä nousullaan maalille.