Joanna Jedrzejczyk: "Kutsu mua Mestariksi"


Joanna Jedrzejczykillä on vaikea nimi. Siinä määrin vaikea, että toimittajankin pitää erikseen opetella huolella puolalaisen vapaaottelijan sukunimen tavaamista. Valtaosa UFC-faneista tuskin osaa nimeä puolisiksikaan, mutta "JJ" voitti silti kamppailukansan puolelleen toteamalla naisten korsisarjan mestaruusottelun alla Dallasissa lievällä KGB-aksentillaan, ettei osaamattomuus häiritse, koska nimen haltuunotto on helppoa. 

"Ei se haittaa. Tämän ottelun jälkeen he voivat kutsua minua Joanna Mestariksi."

Jedrzejczykin piti käydä Suomessa viimeistelemässä ottelukuntoaan kovilla painierillä Katja Kankaanpään kanssa, mutta UFC:n edustusaikataulut sotkivat suunnitelman. Eipä se lopulta haitannut, vaikka hallitseva UFC-mestari Carla Esparza onkin kovan luokan painija. Lauantai-iltana Esparza yritti titteliottelussa vajaan kahden erän aikana kammeta Jedrzejczykin kanveesiin selälleen kolmetoista (13) kertaa. Mestari onnistui kerran.

Esparzan kannalta tapahtuneella oli ikävät seuraukset, koska pystyottelijana hän ei ole erityisen hyvä. Eikä varsinkaan lähelläkään samaa tasoa kuin kuusinkertainen thainyrkkeilyn maailmanmestari Puolasta. Niinpä Joannan sukunimi on nyt vaikkapa Champion.

"Olen itsevarma ihminen. Sanoin, että minusta tulee uusi mestari, ja tein sen. Siksi olen tässä, uskon aina itseeni. Suurin unelmani kävi juuri toteen," Jedrzejczyk linjasi mestaruusvyön lunastettuaan.

Tittelivyön hankkiminen ei ollut aivan arkinen suoritus, lukuisista yrittäjistä huolimatta puolalaisesta tuli vasta kolmas eurooppalainen UFC-mestari. Kun Jedrzejczykin nimen asettaa samalle jatkumolle Andrei Arlovskin ja Bas Ruttenin kanssa, hahmottuu melko hyvin, miten harvinaisesta herkusta on kyse eurooppalaiselle vapaaottelulle.

Kotimaalleen Jedrzejczyk saattoi tehdä melkoisen palvelun. Puolalaiset ovat jo ennestään kamppailukansaa, isoimpia kansallisia vapaaotteluiltoja seuraa televisiosta miljoonayleisöä - kokonaisuudessaan kyseessä on muutaman kymmenen miljoonan ihmisen markkina-alue. Ja nyt Puola sai ikioman UFC-mestarin vajaata kuukautta ennen kuin UFC vierailee maassa ensimmäisen kerran.

Olsztynin ylpeyttä ei Krakovassa nähdä häkissä, mutta häkin ulkopuolella lienee luvassa melko kovaa hässäkkää. Ja Mestari itse haluaa luonnollisesti kotikehään taistelemaan jossain vaiheessa, jo tänä vuonna.

"Olen onnellinen, että UFC on tulossa Puolaan – Se on iso juttu meille. Haluan tulevaisuudessa otella ehdottomasti Puolassa."

Olisihan tietty kiva, jos Joanna Mestari tulisi jossain vaiheessa Suomeenkin käymään.

Seuraa Karhuherran murinoita häkin liepeiltä Facebookissa ja Twitterissä, myös Instagram laulaa kulisseissa kuumana otteluillan tullen.