Mauler kyläilee Helsingissä: "Suomesta tulee pian tähtiä"


UFC:n tämän hetken suurin eurooppalaistähti Alexander Gustafsson saapuu torstaina visiitille Helsinkiin. "Mauler" ei suinkaan ole loma-aikeissa, vaikka vanhoja tuttuja tuleekin tapaamaan. Torstaina juhlistetaan Pitäjänmäen Macaco Branco Cemterissä majaansa pitävän uuden Hardknocks Helsinki -ammattilaistiimin taipaleen virallista alkua. Ruotsalaistähti tuo terveisensä kotisalinsa Allstars-tiimiltä suomalaiskollegoille ja harjoittelee Jaakko Dahlbackan johtaman helsinkiläisryhmän johdolla pari päivää.

Tukholman Allstars Training Centeristä on nopeassa tahdissa kasvanut eräs eurooppalaisen vapaaottelun merkittävimpiä osaamiskeskittymiä, eikä ainoastaan Maulerin ansiosta. Norrmalmille on kerääntynyt harjoittelemaan valtaosa länsinaapurin huippuottelijoista ja sali houkuttelee nykyisin jo ulkomaisiakin huippunimiä vierailuille. Suomessa halutaan nyt ottaa oppia ruotsalaisesta menestystarinasta, jonka merkitystä myös Gustafsson korostaa.

"Allstars on vaikuttanut huomattavasti koko lajiin Ruotsissa. Salin avautumisen jälkeen harjoittelumme on noussut uudelle tasolle. Meillä on nyt ensimmäistä kertaa kaikki tarvitsemamme saman katon alla. Olemme saaneet kaikki parhaat ottelijat kasaan ja harjoittelemme maan parhaiden valmentajien alaisuudessa. Allstars on ollut myös erittäin tärkeä oman urani kannalta. Se on tehnyt elämäni helpommaksi ja tuntuu toiselta kodilta," Gustafsson toteaa.

 

Hardknocks Helsinki ei aio hätäisesti haalia kaikkia suomalaisammattilaisia samaan talliin. Allstars on merkittävä esikuva ja mittapuu, mutta Ruotsissa oli jo kypsiä tähtiottelijoita kokoon kerättäväksi – Helsingissä tulevaisuus aiotaan pikemmin rakentaa itse kasvattamalla. Pitäjänmäen kovalla koulullakin on toisaalta heti alkuun vankka ydin: Vänttisen veljekset Marcus ja Johan, sekä tiimiin liittynyt helsinkiläislupaus Jussi Halonen.

Porvoolaisveljekset ovat Gustafssonille tuttuja, samoin Tukholmassa harjoitusmatkoilla mukana vieraillut päävalmentaja Dahlbacka. Marcus Vänttinen on moneen otteeseen toiminut Maulerin tärkeänä sparripartnerina otteluleireillä. Ruotsalaismörssäri uskoo veljesparin valloittavan pian maailmaa, ja uuden tiimin nostavan suomalaisottelijoita kansainväliseen menestykseen muutoinkin.

"Vänttiset ovat loistavia ottelijoita, odotan todella innolla pääseväni harjoittelemaan heidän kanssaan. Suomessa on aina ollut lahjakkaita ottelijoita. Olen varma, että näemme pian useita kansainvälisiä tähtiä, mutta en halua nimetä ketään yksittäistä ottelijaa," Gustafsson pohtii.

Matkailun ohella Gustafsson valmistautuu seuraavaan otteluunsa, joka on suunnitteilla alkuvuoteen. Se ei vielä ole kaivattu uusintaottelu UFC-mestaruudesta Jon Jonesia vastaan. Gustafsson ei katso ohi tulevien vastustajiensa, mutta suuri tähtäin on vakaasti Jonesin haastamisessa uudelleen.

"Ottaisin sen ottelun vaikka huomenna, jos voisin. Haluan sen ottelun, tai tarkemmin ottaen haluan sen mestaruusvyön - jos voin viedä sen Jonesilta, se on bonusta. Mutta en voi sille mitään, että Jones ottelee nyt Daniel Cormieria vastaan, ja minullakin on toinen ottelu edessä. Jos me molemmat voitamme, kohtaamme sen jälkeen uudelleen."