Parasta mitä saattoi tapahtua


Kuin täydellinen, pienen hetken kestävä hiljaisuus syysmyrskyn jälkeen. Sellaisen saattoi hetkeksi kuvitella varhain sunnuntaiaamuna, vaikka silmät havainnoivat kuvaa 56 000 ihmisen pauhusta Melbournessa. Holly Holm oli juuri täyttänyt lupauksensa järkyttää maailmaa. UFC:n tämän hetken suurin valtavirtatähti ja naisten kääpiösarjaa rautaisella otteella hallinnut Ronda Rousey makasi sekavana kanveesissa Holmin tarjoileman selkäsaunan jälkeen. Hämmästystä, pettymystä, riemua, vahingoniloa - jokaisen katsojan tunteet luultavasti singahtivat kauas pyhäpäivän aamutokkurasta.

On myös jotenkin helppoa kuvitella, millainen kollektiivinen hiljaisuuden humina on saattanut ottelun jälkeen vallita UFC-johdon mielissä, paluulento Australiasta Las Vegasiin lienee vietetty mietintämyssy päässä. Hieman pelkistäen UFC on rakentanut naisten vapaaottelun suhteen kaiken Ronda Rouseyn varaan - viime aikoina aika paljon muutakin taakkaa on kasattu hänen harteilleen. Nyt tämä juhta on hakattu maihin ainakin toviksi.

Silti tai juuri siksi UFC 193 -illan dramaattinen loppu saattaa olla parasta, mitä UFC:lle on tapahtunut sen jälkeen, kun oikeuslaitos Jon Jonesin vapaaksi ilman todellista rangaistusta.

Ensinnä, nyt UFC:lla on käsissään ihan oikea naisten kääpiösarjan painoluokka. Siinä on riittänyt uutuudenviehätyksen jälkeenkin vetovoimaa, mutta se on kuitenkin ollut mallia "Ronda ynnä muut". Rousey on ollut tappioton, lyömätön ja ylivoimainen mestari kaikin kuviteltavissa olevin tavoin. Todellista uhkaa hänen asemalleen ei ole ollut, joten UFC:n tarinankerrontakoneisto on välillä joutunut puoliväkisin sepittämään tarinoita uskottavista haastajista. Tovin näytti siltä, että Holly Holm olisi vain yksi väkinäinen jatko-osa tähän tarinaan, entinen nyrkkeilymestari ei suuremmin vakuuttanut aiemmissa UFC-otteluissaan ja hän on persoona valovuosien päässä Rouseyn tähtivoimasta.

Mutta Holm syrjäytti Rouseyn ja räjäytti koko kilpailuasetelman uusiksi. Holm teki ilman suuria puheita itsestään yhdessä illassa sellaisen tähden, että yleiseltä tasoltaan ohuehkossa painoluokassa jännitettävää riittää taas pidemmäksi aikaa, eikä pelkästään Holmin ja Rouseyn vääjäämättömän uusintaottelun tiimoilta. Pari mestaruustason selkäsaunaa Rouseylta saanut Miesha Tate on yhtäkkiä jälleen sopiva nimi tittelikahinoihin, ja taustalla häilyy uhkaava Christine "Cyborg" Justinon hahmo. 

Välitöntä lähitulevaisuutta ajatellen kolhu on tietysti jonkinmoinen UFC:lle, kun Rouseyn menestystarinaa joudutaan miettimään uudelleen. Takaiskut kuitenkin vähintään haalenevat ja jäävät lopulta taka-alalle, jos ja kun Rousey palaa huippukunnossa takaisin häkkiin. Hänen nimellään ja personallaan voi tehdä isoja tilejä vielä vuosia. Promootion pitää nyt vain jättää helppo lypsylehmä hetkeksi rauhaan, ja virittää paikoitellen nerokkuuksiin kykenevä koneistonsa punomaan uusia menestystarinoita. Kenties Holly Holmistakin kuoriutuu vielä sellainen, vaikka hiljainen "Preacher's daughter" ei itsestään samanlaista meteliä pidäkään.

Toisaalta laajemmin katsoen Rouseyn tyrmäys voi osoittautua UFC:n ja vapaaottelun voitoksi. Karu draama voi lopulta vahvistaa mielikuvaa lajista, jossa yksittäisten tappioiden ei tarvitse olla uraa syöksykierteeseen kääntäviä kolhuja. Pölyn laskeuduttua ja katseen kirkastuttua myös Ronda Rousey voi katsella tulevaisuuden ohella menneeseen ja hakea uskonvahvistusta vaikkapa Georges St. Pierren urakaaresta. "GSP" koki samankaltaisen tylyn tappion mestarina, mutta nousi sen takaiskun tuhkista aikakautensa suurimmaksi legendaksi.

Sunnuntaista alkaen monissa arvioissa on toisteltu kahta asiaa Rouseyn osalta: sitä, että arkeen palatessa hänellä on edessään runsaasti vastausta vailla olevia kysymyksiä, ja sitä, miten mikään ei enää ikinä palaa aivan ennalleen hänen kohdallaan. Kumpikin pitää paikkansa, mutta nekin voivat olla positiivisia asioita. Rousey ei palatessaan enää ole kuolematon diiva alaisiaan pieksemässä, vaan hänellä on mahdollisuus luoda tarina huomattavasti inhimillisemmästä huippu-urheilijasta. Tähän saakka hänen persoonassaan on ollut kiinnostavaa lähinnä loputtoman voitonjanon ja luonnevikaisen öykkärimäisyyden kiero yhdistelmä.

Jatkossa hän saattaa saada jopa sympatiaa puolelleen, jos oppii läksynsä ja tekee mahalaskun jälkeen nöyrän paluun kuin Rocky Balboa valkokankaalla. Tällöin Ronda Rousey voi kirjoituttaa todella suuren mestarin tarinaa tulevina vuosina.

* * * * * 

Aivan kaikille tahoille Holly Holmin voitto ei ollut vaihtoehto parhaasta. Luultavasti melko monen rahapeliyhtiön kannalta se oli jopa pahinta mitä saattoi tapahtua. Etenkin Pohjois-Amerikan suunnalta moni alan toimija päivitteli melkoisia tuomiopäivän viestejä takaiskun jälkeen. Syy on yksinkertainen: siinä missä vaikkapa medialle liiallinen hurahtaminen Rousey-hehkutukseen aiheutti lähinnä väliaikaisen uskottavuusvajeen (jos sitäkään), rahapeliyhtiölle samaan illuusioon lumoutuminen maksoi ison kasan rahaa.

Rousey vs. Holm -ottelun suorat voittokertoimet heittelehtivät melkoisella haitarilla otteluviikolla. Kohteiden avautumisen jälkeen alkuvaiheessa Holmin voitolle sai eurooppalaisittain laskettuna noin yhdeksän kerrointa. Sekin oli ylikerroin, mutta taiston lähestyessä Rousey-huuma sai perusfanit pelaamaan mestaria lähes lattiatason kertoimia niin, että Holmista tuli eräs UFC-historian suurimmista vedonlyönti-altavastaajista - Euroopassa hänen voitolleen sai kymmenen kertointa, ison meren takana vielä reilusti enemmän.

Ottelun lopullisia kertoimia (closing odds) katsellessa ei tapahtunut mitään kovin poikkeuksellista, niillä kertoimilla arvioiden haastajan tyrmäävä voitto oli Las Vegasissa "vasta" UFC-historian 16. suurin altavastaajayllätys. Ottelun alla oli kuitenkin tapahtunut dramaattinen muutos. Kun tavallinen pelikansa oli painanut Holmin kertoimet taivaisiin, markkinaa maltilla tutkailleet isomman rahan liikuttajat iskivät mielettömäksi paisuneeseen ylikertoimeen. Holmin voittokertoimen putoaminen erittäin suurella heilahduksella johtui siis siitä, että isoa kerrointa pelattiin erittäin isosti. Se kävi kalliiksi monelle pelintarjoajalle.

Jatkoa ajatellen mielenkiintoisinta on se, että jos Holm ja Rousey kohtaavat uusintaottelussa vaikkapa tulevan kesän UFC 200 -juhlakinkereissä, Rousey on edelleen asiantuntijoiden arvion mukaan ennakkosuosikki kohteiden avautuessa.

Seuraa Karhuherran murinoita kamppailun maailmasta Facebookissa ja Twitterissä, myös Instagram laulaa otteluiltojen kulisseissa ja häkin liepeillä. #TeamUnibet