UFC 181: Kahden tittelin tuhinat


Lauantaina Las Vegasissa taistellaan UFC:n häkissä 300. kerran. Monenlaista matsia on siihen satsiin mahtunut, mutta jokunen muistelemisen arvoinen saataneen viikonloppuna lisää, sillä UFC 181 -illassa ratkotaan samalla kertaa kaksi uutta mestaria. Välisarjassa mestari Johny Hendricks ja haastaja Robbie Lawler ottavat odotetun uusintaottelun erittäin tasaisen ensimmäisen kohtaamisen jatkeeksi. Kevytsarjassa Anthony Pettis puolustaa vihdoin titteliään ensimmäistä kertaa ja vastaan tulee paikkansa haastajana hyvillä näytöillä ansainnut Gilbert Melendez. Heti alkuun kannattaa ennakoinnissa kääntää katseet timanttisen asiantuntijuuden suuntaan. Inside the Octagonin tuoreimmassa jaksossa puidaan kumpikin tittelitaisto läpi ja Dan Hardy kertoo jälleen kerran kaikki avainasiat näistä kohtaamisista. Olkaa hyvä.

Omalta osaltani haluan palata taas kerran suosikkiteemaani. Tilastollisesti noin joka kolmas UFC:n kärkipään ottelu päättyy vedonlyönnin altavastaajan "yllätykseen". Ja nyt meillä on käsillä ottelukortti, jonka kolme viimeistä matsia ovat mielestäni lähtökohtaisesti varsin tasaisia, mutta ennakkosuosikit ovat silti varsin selviä. Omaan silmään etenkin titteliotteluissa mestarit ovat jopa liian suoria suosikkeja.

Raskaansarjan ryskäyksessä Travis Browne on ennalta vahvempi kuin Brendan Schaub, mutta suosikkikerroin on painunut jo alle 1,30:n lukemiin.

Kevytsarjan mestaruustaistossa Pettis on monipuolisempi kuin Melendez, mutta Pettisin voittokerroin huitelee vähän yli 1,30:n tasolla.

Välisarjassa mestari Hendricks puolestaan oli alkuun niin iso suosikki, että Lawlerin kertoimet ovat jo houkutelleet pelaajia - nyt Hendricksille jo pelikelpoinen 1,48, alakanttiin vielä sekin.

Iso kysymys kuuluu näin: Kun pitkän aikavälin tilastot "väittävät", että yksi näistäkin otteluista menee altavastaajan nimiin, mikä on se ottelu?

Älkää tänne tuijottako, vaikeaa sitä on tietää. Jokaisella altavastaajalla on saumansa omanlaisilla aseillaan. Houkuttelevien tarjous on edelleen Robie Lawler, 2,70 varsin todellisella voittomahdollisuudella. Mutta tarkkaan pohdttuani luotan siinä taistossa Hendricksiin, joka pystyy tällä kertaa kahdella ehjällä kädellä pakottamaan Lawlerin myös painimaan. Järki sanoo myös, että jos pettis on ptikän pakkohuilin jälkeen täydessä iskussa, hän on yksinkertaisesti liian hyvä vapaaottelija Melendezille. Mutta eihän tämä olisi vapaaottelua, jos kaikki menisi näin nätisti ennakoitujen asetelmien mukaan. 

Karhuherran valinta kuitenkin löytyy ja siihen otetaan pääkortin maukkain altavastaaja. Abel Trujillo joutuu antaa huomattavan ulottuvuusedun Tony Fergusonille, mutta jos Trujillo pääsee lähelle, tulee Nukkumatti kylään. Ja Trujilloin tiimitoveri - samalla tavalla Fergusonia pienempi - Micael Johnson löysi jo voittamisen eväät Fergusonia vastaan viime vuonna. Tämä matsi Blackziliansille: Trujillo 3,15.