EM-koris: Ranska suurin mestarisuosikki – Susijengi pudotuspeleihin


Suomi aloittaa pelit koripallon EM-kisoissa ykkössuosikki Ranskaa vastaan lauantaina. Helpohko kotivoitto viimeisessä valmistavassa ottelussa Ukrainaa vastaan antoi viitteitä siitä, että Susijengin paletti on kasassa.

Suomi pelasi kahdeksan valmistavaa ottelua ennen EM-kisoja, joista saldona oli kolme voittoa ja viisi tappiota. Hallitsevan Euroopan mestari Ranskan lisäksi Suomi voitti Belgian ja Ukrainan. Vaikka voittosarake jäi pakkasen puolelle, on Suomella kaikki edellytykset sijoittua A-lohkossa neljän parhaan joukkoon ja siten jatkopeleihin. Ukraina-ottelu antoi viitteitä Suomen iskukyvystä: helpohko voitto koriluvuin 88–68.

Susijengi sykähdytti korisfaneja vuoden 2013 EM-kisoissa kaataen alkulohkossa Venäjän, Kreikan, Turkin ja Ruotsin. Tie päättyi jatkosarjassa tulleisiin kahteen tappioon, ja loppusijoitus oli jaettu yhdeksäs sija. Tämän vuoden kisoissa Suomen kanssa A-lohkossa pelaa Ranskan lisäksi Venäjä, Bosnia ja Hertsegovina, Puola sekä Israel. Jos Suomi pääsee pudotuspeleihin, tulee vastustaja B-lohkosta, jonka ennakkoon vahvin nelikko on Turkki, Espanja, Serbia ja Italia. Kerroin Suomen karsiutumiselle alkulohkovaiheessa on 2.80 ja kerroin karsiutumiselle ensimmäisellä pudotuspelikierroksella on 2.00. Suomen mestaruuskerroin on 51.00.

Suomen pelityyli on kuluttava, ja alkulohkossa pelataan viisi ottelua kuuden päivän aikana, joten valmentaja Henrik Dettmann joutuu pyörittämään vaihtorulettia ja antamaan riittävästi lepoa erityisesti Petteri Koposelle ja Erik Murphylle. Viime perjantain Ukraina-ottelussa 11 pelaajasta 10 pelasi vähintään 12 minuuttia. Kisajoukkueessa on kuusi pelaajaa, joilla on arvokisakokemusta kaksista edellisistä EM-kisoista ja viime vuoden MM-kisoista. Hanno Möttölän, Kimmo Muurisen ja Teemu Rannikon tilalla on kolme ensikertalaista: Jamar Wilson, Joonas Cavén ja Ville Kaunisto. Sasu Salin ei pelannut kolmessa viimeisimmässä valmistavassa ottelussa selkävaivojen takia, mutta Dettmannin mukaan ”Malmin roskisdyykkari” on pelikuntoinen turnauksen alkaessa.

Kertoimien perusteella on todennäköisempää, että Suomi sijoittuu sijoille 5.-6. (9.00) kuin seitsemänneksi (12.00) tai kahdeksanneksi (11.00). Kertoimien perusteella Suomen pistekunkku tulee olemaan Koponen (1.28). Wilsonin kerroin on 5.00 ja Shawn Huffin 11.00. Koko kisojen korikuninkuudesta kisaavat tiukimmin Espanjan Pau Gasol kertoimella 3.75, edellisten EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi valittu Ranskan Tony Parker (4.50) sekä Kroatian Bojan Bogdanović (5.00). Koposen kerroin korikuninkaaksi on 21.00.

Kisojen parhaaksi pelaajaksi ovat tyrkyllä Parkerin (3.50) ja Gasolin (5.00) lisäksi Nicolas Batum kertoimella 12.00. Koposen kerroin MVP-palkinnon voittajaksi on 51.00.

Kisojen pudotuspelit alkavat 12. syyskuuta, ja mestari ja muut mitalistit selviävät sunnuntaina 20. syyskuuta. Kisasijoitusten lisäksi turnauksessa pelataan myös karsintapaikoista Rio de Janeirossa ensi vuonna järjestettäviin kesäolympialaisiin. Molemmat finalistit saavat suoran olympiapaikan.

Unibetin kertoimet
EM-koripallo 2015

Voittaja

Ranska 2.90
Espanja 3.90
Serbia 7.00
Kreikka 9.00
Liettua 12.00
Kroatia 12,00
Italia 16,00
Turkki 26,00
Suomi 51,00
Venäjä 51,00
Saksa 51,00
Slovenia 51,00