Koriksen EM-ennakko: Gasol johtaa Espanjan kolmanteen peräkkäisen mestaruuteen


Koripallon EM-kisat alkavat keskiviikkona. Tiellä Ljubljanaan saattaa olla luvassa yllätyksiä, sillä joukko suurimpia NBA- ja muita tähtiä on sivussa.

Kolmatta peräkkäistä mestaruuttaan tavoitteleva Espanja lähtee turnaukseen suosikkina. Joukkue on selvittänyt valmistavat ottelunsa puhtaalla pelillä. Haastajiakin löytyy, selkeimpänä heistä vuoden 2011 hopeamitalisti Ranska.

MESTARIEHDOKKAAT

ESPANJA (mestaruuskerroin 2,75)

Espanjan vauhti ei ole hidastunut tippaakaan sitten hopeajuhliin päättyneiden olympialaisten, vaikka NBA:n All Star -pelaaja Pau Gasol ja entinen Euroliigan MVP Juan Carlos Navarro ovat olleet sivussa. Minnesota Timberwolvesin Ricky Rubio (kuvassa) ja Dallas Mavericksin Jose Calderon johtavat takakenttää, jossa riittää myös leveyttä. Espanjalla saattaa myös olla turnauksen vaarallisin hyökkäys. Lisäksi Los Angeles Lakersin Marc Gasol on elämänsä iskussa. Gasolia on vaikea pysäyttää, kunhan hän ei joudu virhevaikeuksiin.

RANSKA (4,50)

Entisen ennakkosuosikin osakkeita laskevat Chicago Bullsin Joakim Noahin ja Minnesota Timberwolvesin Ronny Turiafin poissaolot. Riveissä on kuitenkin San Antonio Spursin tähti Tony Parker, jolla on myös vahvat tukijoukot. Suurin kysymysmerkki liittyy siihen, miten joukkueen kokemattomat ensikertalaiset pärjäävät paineen alla. Ranskalla on historiaa sulamisesta ennakkosuosikkina, joten Les Bleusilla riittää todistettavaa.

KREIKKA (4,50)

Vuoden 2005 mestari on selvittänyt valmistavat ottelunsa saldolla kahdeksan voittoa, kaksi tappiota. Jälki on ollut erinomaista, vaikka Memphis Grizzlies -kaksikko Nick Calathes ja Kostas Koufos on sivussa. Kreikan ydinryhmä koostuu Euroliiga-mestari Olympiakosin pelaajista. Suurin tähti on loistava Vasilis Spanoulis. Laiturit Antonis Fotsis ja Ioannis Bourousis muodostavat pelottavan kaksikon. Kreikka voi voittaa mestaruuden, jos keskittyminen pysyy olennaisessa.

TURKKI (25,00)

Minun papereissani Turkki on kisojen musta hevonen. Omer Asik (kuvassa) on jäänyt Houston Rocketsissa varavaihtoehdoksi, joten miehellä on monta syytä osoittaa kykynsä. Kolme vuotta sitten MM-finaalissa pelanneesta Turkin joukkueesta irtoaa kyllä taustatukea. Pelaajistoon kuuluvat myös Orlando Magicin kokenut Hedo Turkoglu ja Milwaukee Bucksin pistelinko Ersan Ilyasova. Turkki on hyvä haku finalistiksi kertoimella 12,00.

Turnauksen arvokkain pelaaja

Espanjan Marc Gasol on ykkössuosikki turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi kertoimella 4,00. Gasol on varmasti Espanjan johtava pelaaja. Sama pätee Ranskan Tony Parkeriin (kuvassa), jonka MVP-kerroin on 7,00. Ranska ei voi voittaa, jos Parker ei ota roolia. Sama pätee Kreikkaan ja Vasilis Spanoulisiin (myös 7,00). Gasolia vastaan puhuu vain se, että hänen peliaikaansa tullaan rajoittamaan, jotta mies ei lentäisi viidellä virheellä pihalle. Toistaiseksi peluutus on onnistunut, ja Gasol on valmis haastamaan Parkerin Euroopan parhaan pelaajan tittelistä.

PARHAAT VEDOT

Tarjolla on paikkoja ensi vuoden MM-kisoihin, joten hyökkäyspään tähdillä on monta hyvää syytä jahdata pisteitä toden teolla. Vedonlyönti joukkueiden pistekuninkaan tittelistä tarjoaa monta hyvää vaihtoehtoa.

Parker on suosikki Ranskan pistekuninkaaksi kertoimella 1,50, Nicolas Batumin kerroin on 2,75. Peli Parkerille, joka kruunataan todennäköisesti koko turnauksen pistekuninkaaksi. Paremman kertoimen tarjoaa veto sen puolesta, että Rudy Fernandez on Espanjan tehokkain pelaaja (3,00). Jopa Ruotsin Jonas Jerebko (3,75) on oman joukkueensa sisällä hyvä vaihtoehto.

Avauskierroksen vihjeet

A-lohko (Ljubljana)

Belgia, Ranska, Iso-Britannia, Saksa, Ukraina, Israel

Voittaja: Ranska (1,12). Sijoille 1-3: Ukraina (1,90)

B-lohko (Jesenice)

Liettua, Serbia, Bosnia ja Hertsegovina, Makedonia, Montenegro, Latvia

Voittaja: Makedonia (5,00). Sijoille 1-3: Montenegro (2,00).

C-lohko (Celje)

Espanja, Slovenia, Tshekki, Georgia, Kroatia, Puola

Voittaja: Espanja (1,35). Sijoille 1-3: Puola (1,80).

D-lohko (Koper)

Kreikka, Venäjä, Turkki, Italia, Suomi, Ruotsi

Voittaja: Kreikka (1,65). Sijoille 1-3: Ruotsi (15,00).

Unibet tarjoaa koripallon EM-kisoihin yli 50 turnausvetoa ja joka otteluun noin 35 erilaista pelivaihtoehtoa. Unibet TV näyttää syyskuun 8. päivästä alkaen kaikki ottelut suorana!