NBA: Jamesin aika nousta esiin


NBA-finaaleja on pelattu kolme ottelua, eikä LeBron James ole kertaakaan yltänyt 20 pisteeseen. Koripallon suurimman tähden maine on pelissä torstaiyön neljännessä ottelussa.

Jo teini-ikäisenä James tuli NBA:han kaikkien aikojen hehkutetuimpana junnuna. Odotukset laituria kohtaan ovat aina olleet käytännössä mahdottoman korkealla. James oli hädin tuskin aloittanut lukion, kun häntä jo hypetettiin pelaajana, jonka kaltaisia ponnahtaa esiin vain yksi sukupolvesta. Ammattilaisuransa aikana, ensin Clevelandissa ja sitten Floridassa, James on noussut aikakautensa parhaaksi pelaajaksi.

Todellinen suuruus mitataan kuitenkin mestaruuksien määrässä. San Antonio Spurs johtaa finaalisarjaa 2-1 ja Jamesin kädenjälki on hukassa.

Spursin kolmannen ottelun voitto oli NBA-finaalien kaikkien aikojen kolmanneksi suurinumeroisin. Kotiedun turvin Spurs on tänään suosikki; sille on lyöty 1,5 pisteen tasoitus, jonka kanssa Spursin voiton kerroin on 1,94. 1-3-tappioasema finaalisarjassa voisi olla Heatille liikaa. Mikään joukkue ei ole koskaan pystynyt finaalissa kääntämään moista tappioasemaa voitokseen.

Myös Chris Boshilla ja Dwayne Wadella on ollut vaikeuksia, mutta siitä ei ole epäilystäkään, etteikö juuri James olisi Miamin toiveiden kannalta avainpelaaja. Kahdessa viime ottelussa hän on Kawhi Leonardin antaman paineen alaisena upottanut kentältä vain kaksi 12 ensimmäisestä heitostaan. Spursin puolustusmuuri on pakottanut Jamesin heittämään kaukaa tai taistelemaan ruuhkassa korin alla.

"Hänen on oltava aggressiivisempi, määrätietoisempi ja otettava enemmän vastuuta pisteidenteosta etenkin kahdella ensimmäisellä neljänneksellä", sanoi NBA-legenda Magic Johnson. "Roolipelaajat seuraavat johtajaa. Eivätkä vain roolipelaajat, vaan kaikki, myös Chris Bosh ja Dwayne Wade. He tietävät, että James on se paras pelaaja. Kun James pelaa aggressiivisesti ja hyvin, se auttaa muitakin pelaamaan hyvin."

Jos Heat saa taas huonon alun (kerroin Spursin johdolle avausneljänneksen jälkeen on 1,88), on vaarana, että Miami ei pysy kyydissä. Spursin Danny Green tuskin pelaa elämänsä parasta peliä toista kertaa peräkkäin, mutta isäntien voittomahdollisuuksia nostaa tieto siitä, että Tony Parkerin loukkaantuminen ei ole vakava. Jos San Antonion takamatka venytetään seitsemään pisteeseen, kerroin nousee 3,30:een. Myös kerroin sille, että Spurs vie ottelusarjan voitoin 4-1, on tällä hetkellä samainen 3,30.

Jos Heat todellakin häviää sarjan, Jamesin saldo finaaleista on yksi mestaruus ja kolme tappiota. Ne eivät ole todellisen supertähden lukuja. Tuntuma on, että James tulee todellisella ryminällä neljänteen otteluun. Jo olisi aikakin, jos suoraan sanotaan.

Kesän ensimmäinen arvoturnaus on vain kahden päivän päässä. Naisten EM-kisat alkavat lauantaina Ranskassa. Jos etsit ehdokasta mestariksi, emäntämaa on vahvoilla (kerroin 2,25). Ranska on viime kesän olympiahopeamitalisti, jolla on riveissään eniten taitoa, syvyyttä ja kokemusta huipputasolta.

Hallitseva mestari Venäjä on uudelleenrakennusvaiheessa, joten Ranskan haastajaksi on tunkua. Vuoden 2011 hopeamitalisti Turkki (7,00) voi olla vahvoilla. Myös Espanjalla ja Ukrainalla on tarpeeksi tasoa mestaruustaistoon. Todellinen musta hevonen saattaa kuitenkin olla Valko-Venäjä, jolla on kasassa klassinen sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Valko-Venäjän finaalipaikan kerroin on 4,00, ja maan kerroin D-lohkon voitolle on hulppea 2,50.

Paras veto: San Antonio-Miami, alle 180 pistettä, 2,85

Lyö vetoa NBA:sta täällä!