NBA:n pudotuspelit: miksi Heatille ei löydy pysäyttäjää


Runkosarja on urheilun pisin kenraaliharjoitus, mutta nyt NBA:ssa päästään tosipelien makuun. Ilmassa on oikeastaan vain yksi kysymys: pystyykö kukaan estämään Miami Heatin toisen peräkkäisen mestaruuden?

Loppusyksystä monet epäilivät ja kuiskuttelivat mestarin menettäneen asemiaan. 27 ottelun voittoputki - liigahistorian toiseksi pisin laatuaan - vei kuitenkin Heatin seurahistorian parhaaseen saldoon ja koko NBA:n runkosarjan voittoon.

Siinä muutamia syitä sille, että Miamin kerroin Itäisen konferenssin voitolle (ja NBA-finaaleihin etenemiselle) on vain 1,20 ja mestaruuskerroin 1,72.

Heatin ylivoima on niin musertavaa, että kerroin sille, että joku muu kuin Heat voittaa kannun, on 2,05. Kuka väittäisi vastaan, kun LeBron Jameskin näyttää voittavan arvokkaimman pelaajan palkinnon jo neljännen kerran? Tosin koripallossa mikään ei ole koskaan varmaa.

Miksi Miami voittaa?

Ensimmäinen syy on hyvä puolustus. James on ollut loistava pelin kaikilla osa-alueilla. Heatin vaihtopelaajat ovat puolestaan tehneet selväksi, että penkillä on syvyyttä ja tasoa.

Koko kauden ajan Miami on voittanut ottelunsa keskimäärin 7,8 pisteen erolla ja tehnyt 112,4 pistettä sataa hyökkäysaikaa kohti. Jälkimmäinen lukema on liigan toiseksi paras. Tällä tehokkuudella floridalaisia on vaikea pysäyttää.

Idän haastajat

Joten onko kenestäkään pysäyttäjäksi? Heatin saldo konferenssin sisäisistä otteluista oli huima 40-11, joten todennäköisesti joukkue nähdään finaalissa. Annetaan kuitenkin muillekin sauma. Konferenssin kakkonen New York Knicks voitti kauden neljästä keskinäisestä kohtaamisesta kolme. Indiana ja Chicago voittivat Heatin kahdesti kolmella yrittämällään.

Knicks joutuu ensimmäisellä kierroksella kohtaamaan Bostonin. New Yorkin kerroin konferenssimestaruudelle on 8,00. Pitkä loukkaantumislista taitaa pilata Bullsin toiveet. Sen sijaan Pacersin puolustus on NBA:n ainoa, joka päästää alle 100 pistettä sataa hyökkäysaikaa kohti. Siksi Indiana on kertoimella 10,00 idän houkuttelevin altavastaaja.

Lännen haastaja

Jos jostakin on Miamin pysäyttäjäksi, niin lännen parhaasta ryhmästä. Memphis Grizzlies on jo kuukausien ajan ollut loistava altavastaajahaku mestariksi (50,00). Joukkue on liigan aliarvostetuin. Grizzliesiltä voi odottaa mitä tahansa yllätysputoamisen ja finaalipaikan väliltä.

Loukkaantumiset ovat todennäköisesti pilanneet Denverin saumat ja Los Angeles Clippers on ollut laskusuunnassa sitten All Star -tauon.

Minun villi korttini on San Antonio Spurs (konferenssimestaruus 3,55, NBA-mestaruus 10,50). Unohdetaan Spursin menneen kuukauden takeltelu. Tony Parkerin ja Manu Ginobilin poissaolot hankaloittivat asioita, mutta tulevana viikonloppuna kumpikin on käytettävissä. Tulivoimaa on riittävästi, jotta viime kevään lässähdys ei toistu. San Antonio voi olla Miamille todellinen haaste.

Kaikki merkit viittaavat kuitenkin siihen, että viime vuoden tapaan finaalissa kohtaavat Heat ja Oklahoma City. Vain Thunder on tehokkaampi kuin Miami, mutta samalla unohdetaan usein, että myös OKC:n puolustus on liigan neljänneksi tehokkain. Kevin Durant ja Russell Westbrook pystyvät vastaamaan Jamesin ja Dwayne Waden tuomaan uhkaan.

Thunder ansaitsee alhaisen konferenssivoiton kertoimensa 1,72. Viime kauden finaalit joukkue hävisi kuitenkin selkeästi 1-4. Onko vuotta myöhemmin tilanne niin erilainen, että OKC:stä on NBA-mestariksi (kerroin 4,25)?

Thunderilla on liigan paras voittosuhde niitä joukkueita vastaan, joiden voittoprosentti on yli 50. Thunderilla ei kuitenkaan ole James Hardenia, joka oli todella tärkeä pelaaja ennen siirtoaan Houstoniin.

Oklahoma City hävisi Heatille kahdesti runkosarjassa. Todennäköisesti Miami juhlii jälleen, kun NBA-mestaruus ratkeaa kesäkuussa.

Lyö vetoa NBA:n pudotuspeleistä täällä!