Newcastlen on löydettävä nopea ratkaisu taktiseen pulmaan


Pieni oppitunti niille, joilla on vaatimaton käsitys taktiikasta (terveisiä Redknappin perheelle).

4-4-2-muodostelma on tasainen ja luotettava työhevonen jalkapallon pelimuodostelmissa. Se antaa mahdollisuudet sekä oman alueen tiukkaan puolustamiseen että vastustajan prässäämiseen ylhäältä, 4-4-2:lla voi keskittää hyökkäykset laidoilla ja silti säilyttää hyvän määrän miehiä keskellä kenttää. Se antaa mahdollisuuden lähettää pitkiä, tehokkaita syöttöjä kärkeen tai päinvastoin antaa seitsemän tai kahdeksan pelaajan pelata pallonhallintapeliä. 4-4-2 ei tee mitään näistä erinomaisesti, mutta se soveltuu niihin silti.

Se on käytännössä vain vaihe joukkueille, jotka haluavat systeemin, joka tekee heistä kilpailukykyisen ilman erityistä taktista kekseliäisyyttä tai omaperäisyyttä. Aivan kuin ihmiset, jotka hankkivat tribaalitatuointeja tai t-paitoja joissa on hassuja iskulauseita vastakkaisesta sukupuolesta, 4-4-2-muodostelmaa käyttävät joukkueet kuvittelevat, että se on hyvä vaihtoehto omalle persoonallisuudelle

Viime kauden puolivälissä Newcastlen manageri päätti lähettää tämän työhevosen vihreämmille laitumille. Pardew pohti, millä muodostelmalla hän saisi kaiken irti Hatem Ben Arfasta, Demba Basta ja uusimmasta hankinnasta Pappis Cissestä ja rakensi muodostelman, jonka kolme kilpahevosta kärjessä veivät Newcastlen 90 minuutin päähän Mestareiden liiga -paikasta.

Siksi olikin kummallista, että Newcastle satuloikin jälleen 4-4-2-muulin ennen kauden avausottelua Tottenhamia vastaan. Hatem Ben Arfa siirtyi oikealle, Jonas Gutierrez vasemmalle. Ban ja Cissen oli tarkoitus toimia perinteisenä kärkiduona. Lopputuloksena kolme hajanaisinta ja epämääräisintä esitystä Tynesidella sen jälkeen, kun Jimmy Nail kokeili dubstepia.

Viime kaudella niin tuhoisa senegalilaiskaksikko näyttää nyt suunnilleen yhtä vakuuttavalta kuin sukat sandaaleissa. Yohan Cabaye, joka oli mukana kaikessa hyvässä muutama kuukausi sitten, on nyt surullisen paljon pelin ydinalueiden ulkopuolella. Jopa joukkueen sydän, Ben Arfa, vaikeuttaa muiden peliä yrittäessään harhailla takaisin pelin sisälle. Newcastlen pelisuunnitelma ei yksinkertaisesti toimi.

Alan Pardew itsekin on tajunnut tämän, sillä hän on jossain vaiheessa siirtynyt 4-3-3:een kesken jokaisen Newcastlen ottelun. Spursia vastaan muutos tuotti 2-1-voiton. Chelsea vei Newcastlea ensin miten tahtoi, mutta Newcastlen muutettua ryhmitystä joukkue oli vähällä päästä peliin mukaan. Ryhmä oli tappiolla surkeaa Aston Villaa vastaan, mutta ryhmityksen muutoksen jälkeen Newcastle oli erittäin lähellä ottaa täyden pistepotin loppuhetkillä. Vaikka kyse on vain muutaman pelaajan uudelleensijoittamisesta, kahden lähestymistavan ero on valtava.

Miksi sitten ottelu toisensa jälkeen aloitetaan kahdella mauttomalla neljän miehen linjalla?

Demba Ban viime kauden epätasaisuudesta maalinteossa on puhuttu paljon. Hän paukutti suunnilleen 12 maalia minuutissa ennen Pappis Cissen liittymistä ryhmään. Sen jälkeen Ba kadotti maalijyvänsä viimeisiksi kuukausiksi ja näytti lähinnä lapselta, jonka käsketään laittaa karkit takaisin hyllyyn.

Demba Ban pitäminen tyytyväisenä on ainoa looginen syy hämmästyttävään luottoon tehottomaan pelisysteemiin.

Monissa lehdissä rakenneltiin listoja seuroista, jotka olisivat hyödyntäneet Ban sopimuksessa olevaa ulosostopykälää kesän aikana, mutta pelaaja päätti itse jäädä Tynesidelle. Näyttää siltä, että pelaaja vaatii managerilta peluutusta tietyllä pelipaikalla, ja Pardew tekee parhaansa toteuttaakseen Ban toiveet. Siitäkin huolimatta, että se vaikuttaa negatiivisesti muuhun joukkueeseen.

Alan Pardew'n on nyt joko a) saatava nykyinen pelisysteemi kantamaan hedelmää tai b) vakuutettava Demba Ba siitä, että laitapakkien haastaminen ja keskikenttäpelaajien prässääminen on yhtä hauskaa kuin maalien tekeminen.

Ensimmäisen vaihtoehdon ongelma on se, että siihen sisältyy teknisesti lahjakkaan mutta vähemmän pelipaikkauskollisen Hatem Ben Arfan siirtäminen penkille ja hänen korvaaminen jollain, joka viihtyy paremmin keskikentällä. Pardew saattaa ajatella, että vaihtoehtoa b on kovin vaikea selittää pelaajalle, mutta vielä vaikeampaa on selittää sadoilletuhansille kannattajille, että ratkaisu on uhrata ainoa pelaaja, joka on antanut faneille syytä suosionosoituksiin tähän mennessä.