Nyrkkeily: Haye vastaan Chisora ja Khan vastaan Garcia


David Haye-Dereck Chisora

Päähänlyöntikilpailu, jota kukaan ei ota vakavasti, mutta jonka kaikki haluavat nähdä. Suurisuu ja lähes psykoottinen murahtelija kohtaavat lauantaina. Jo punnituksessa nähtiin pullotus, tappouhkaus ja monta pahoitettua mieltä. Kuka voisi uskoa, että väkivaltaviihteestä voi tulla niin rumaa jälkeä?

Ensimmäiseksi on syytä tehdä selväksi, että ottelu tulee todennäköisesti olemaan tylsä. Jos odotat huikeaa vihanpurkausottelua, varaudu pettymään. Chisora todennäköisesti rakastaisi nakkikioskitappelua, mutta niihin kinkereihin Haye ei osallistu. Raskassarjassa Hayen tyyli on ollut välttelevä ja varman päälle pelaava. Tämä lähestymistapa oli selkeimmillään ottelussa Nikolai Valuevia vastaan. Kyseinen ottelu oli tuskainen lähinnä katsojille. Jättiläinen vastaan jänis, joka paukutti yhden sarjan erässä ja sai juuri ja juuri tuomariäänet puolelleen.

Chisora on kohtalainen, mutta epätasainen painenyrkkeilijä. Hänen taitonsa ovat rajalliset ja mies on hävinnyt kolme neljästä viime ottelustaan. Chisora oli kuitenkin epäonninen hävitessään kiistanlaisesti tuomariäänillä Robert Heleniukselle. Hän pärjäsi myös Vitali Klitschkoa vastaan paremmin kuin suurin osa muista ukrainalaisen vastustajista vieden ratkaisun tuomariääniin. Parhaimmillaan Chisora on vaarallinen vastustaja. Huonoimmillaan hänen esityksensä herättävät myötähäpeää. Ottelijoiden nopeudessa ja taidoissa on suuri ero, ja jos molemmat ottelevat omalla tasollaan, Haye voittaa.

Mutta pystyykö hän pysäyttämään Chisoran? On selvää, että Hayella on merkittävästi voimaa. Tyrmäykset Monte Barrettia, John Ruizia ja Audley Harrisonia vastaan olivat vakuuttavia, mutta Ruiz ja Barret olivat selvästi Chisoraa kevyempiä painoltaan. Vain neljä miestä 46:sta yrittäjästä on pakottanut Vitali Klitschkon täyteen otteluun. Chisoran leuka tuntuu olevan kiveä. Hayen voitolle tuomariäänillä tarjotaan kerrointa 2.35, joka kannattaa napata kiinni.

Amir Khan-Danny Garcia

Las Vegasissa Amir Khan ottelee ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hän kärsi kyseenalaisen pistetappion Lamont Petersonille viime joulukoossa. Boltonilainen haastaa Danny Garcian ottelussa WBC:n ylemmän kevytsarjan ja WBA:n tittelistä. Toistaiseksi voittamaton Garcia on tarkka vastahyökkääjä, joka rankaisee hyvin, mikäli vastustaja ajattelee hyökkäyksen kannalta. Garcia uskoo löytäneensä heikkouksia Khanin tyylistä.

"Hän kurottaa paljon lyödessään ja se on mielestäni hänen vaikea kohtansa", Garcia totesi hiljattain.

On totta, että turhautuessaan Khan hakee lyöntejä, jotka eivät voi mennä perille. Se on vaarallinen tapa hänen pelissään. Itsehillintä, kuri ja maltti ovat tärkeitä asioita hänelle.

Khanin kannalta hyvä uutinen on se, että 25-vuotiaana hänellä on loistavat refleksit, nopeus ja voima, minkä ansiosta hän on vaikea vastustaja. Nopeutensa ansiosta Khan pääsee karkuun tilanteista, joihin hänen tekniset virheensä johtavat. Valmentaja Freddie Roach yrittää hankkiutua Khanin virheistä eroon. Lisäksi Garcia ei ole koskaan kohdannut uransa huipulla olevaa nyrkkeilijää, jolla olisi yhtä paljon voimaa kuin Khanilla. On eri asia hyökätä Ashley Theophanesin kaltaisia ottelijoita vastaan kuin kohdata ottelija, joka pudotti Marcos René Maidanan avauserässä, lopetti ottelun Zab Judahia vastaan viidessä erässä ja tyrmäsi Dmitry Salitan 90 sekunnissa.

Siksi ennakoin Garcian häviävän muutaman ensimmäisen erän. Hän käynnistyy muutenkin usein hitaasti, ja kun Amir Khanin voima tekee tehtävänsä, Garciasta tulee epävarma omien lyöntiensä suhteen. Jos hän selviää ensimmäiseltä kolmannekselta, ottelu venyy myöhäisemmille kierroksille - kuten Khanin otteluissa teknisiä nyrkkeilijöitä vastaan usein käy. Kun Khan on voittanut muutaman erän, hän ottelee varovaisemmin, jolloin Garcia joutuu tekemään aloitteita. Vetoni puoltaa yli 8.5 erän ottelua kertoimella 1.6. Garcia on tarpeeksi hyvä tehdäkseen ottelusta kiinnostavan, Khan on tarpeeksi hyvä voittaakseen sen.