Vaalikertoimet auki: Keskusta vaalivoittoon, Soinista ministeri


Eduskuntavaaleihin on aikaa seitsemän kuukautta, ja peliyhtiö Unibet on avannut vaaleihin liittyen ensimmäiset vedonlyöntikohteet. Kertoimien mukaan elokuun gallupeissa niukasti maan suosituimmaksi puolueeksi noussut keskusta on vaalien voittajapuolue ja Juha Sipilä Suomen uusi pääministeri. Kertoimien perusteella myös Timo Soini ottaa ministerisalkun seuraavassa hallituksessa.

Ylen tekemässä mittauksessa keskusta nousi viime kuussa täpärästi kannatukseltaan suurimmaksi puolueeksi. Unibetin mukaan oppositiopuolueen nousujohteessa oleva kannatus enteilee hyvää ensi kevään eduskuntavaaleja ajatellen: yhtiö uskoo kertoimella 1,75 puolueen olevan vaalien voittaja. Vaalivoitosta toiseen kulkeneen kokoomuksen on sen sijaan tyytyminen kakkossijaan kertoimella 2,15.

Yhtä lailla keskustan vaalivoiton myötä Unibet uskoo kertoimella 1,78 Juha Sipilän nousevan Suomen seuraavaksi pääministeriksi. Ministeripesti on yhtiön mukaan luvassa vihdoin myös Timo Soinille.

Tuoreimpien gallupien mukaan SDP:n jatkuvassa alamäessä ollut kannatus olisi kääntynyt taas nousuun, vaikkakin toukokuun alussa valitun uuden puheenjohtajan myötävaikutusta kannatuksen kasvuun on vielä vaikea arvioida. Unibet uskoo kertoimella 1,50, että tilanne talven myötä alkaa vakiintua ja SDP saa eduskuntavaaleissa yli 15 prosentin kannatuksen.

Vetoa voi lyödä myös puolueiden välisistä kaksinkamppailuista, kuten keskusta vastaan kokoomus. Keskinäisissä kilpailuissa Unibet antaa keskustan voitolle kokoomuksesta kertoimen 1,65 kokoomuksen voittokerrointa 2,10 vastaan. Kahden puolueen välisissä kilvoissa Unibet uskoo myös perussuomalaisten voittoon SDP:stä. Muita pareja ovat vihreät ja vasemmistoliitto sekä RKP ja kristilliset.

Unibetin kertoimet:
Puolue, joka saa suurimman prosenttiosuuden äänistä:

Suomen Keskusta 1,75
Kansallinen Kokoomus 2,15
Perussuomalaiset 6,50
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 8,50
Vihreä liitto 60,00
Vasemmistoliitto 75,00
Ruotsalainen kansanpuolue 200,00
Kristillisdemokraatit 250,00

Seuraava pääministeri

Juha Sipilä 1,78
Alexander Stubb 2,20
Timo Soini 6,50
Antti Rinne 9,00

Nimitetäänkö Timo Soini ministeriksi seuraavassa hallituksessa?

Kyllä 1,75
Ei 1,95

Kumpi näistä puolueista saa enemmän ääniä?

Suomen Keskusta 1,65
Kansallinen Kokoomus 2,10

Kumpi näistä puolueista saa enemmän ääniä?

Perussuomalaiset 1,45
Sosiaalidemokraattinen puolue 2,55

Kumpi näistä puolueista saa enemmän ääniä?

Vasemmistoliitto 2,00
Vihreä liitto 1,72

Kumpi näistä puolueista saa enemmän ääniä?

Suomen ruotsalainen kansanpuolue 1,50
Kristillisdemokraatit 2,40

Saako Sosiaalidemokraatit yli 15 % ääniosuuden?

Kyllä 1,50
Ei 2,40

Saako voittajapuolue yli 22 % ääniosuuden?

Kyllä 2,25
Ei 1,57

Lyö vetoa eduskuntavaaleista täällä!