Serie A 2012-13: Antonio Conten poissaolo ja Milanin uudelleenrakentamisprosessi kauden hallitsevat teemat


Serie A alkoi viime viikonloppuna skandaalintäyteisen kesän jälkeen. Juventuksen mestarivalmentajaa Antonio Contelle langetettiin kymmenen kuukauden mittainen toimitsijakielto passiivisesta osallisuudesta otteluiden järjestämiseen. Lisäksi Serie A:n vetovoima kärsi uuden kolauksen sarjan suurimpien tähtipelaajien siirtyessä pois Italiasta. Zlatan Ibrahimovic (Milan), Thiago Silva (Milan) ja Ezequiel Lavezzi (Napoli) olivat nimekkäimmät lähtijät, eikä kenellekään varmaan tule yllätyksenä, että kaikkien kolmen pelaajan määränpää oli quatarilaismiljardöörien omistama tms. PSG.

Skandaalit ja jatkuva polemiikki ovat kuitenkin erottamaton osa italialaista jalkapalloilua ja kierolla tavalla yski italianliigan mystisen vetovoiman syistä. Italialaisen jalkapallon kannattajalla on toki paljon, mitä odottaa kaudelta 2012–13 myös pelillisesti.

Juvetus jyräsi vastustamattomasti Scudetto-voittoon viime kaudella, mutta nyt mestaruustaistosta pitäisi tulla edelliseen kauteen verrattuna huomattavasti tasaisempi. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Conten poissaolo vaikuttaa Juventuksen pelaamiseen. Lisäksi normaaliin tapaan kamppailu europaikoista tulee olemaan erittäin kiivasta, sillä usealla joukkueella on realistiset mahdollisuuden yltää europaikoille.

Kauden ehdottomasti yksi merkittävimmistä teemoista on Milanin uudelleenrakentamisprosessi. Joukkueesta lähti kesällä noin kahden tuhannen ottelun verran Serie A-kokemusta Alessandro Nestan (Montreal), Clarence Seedorfin (Botafoga), Gennaro Gattuson (Sion), Gianluca Zambrottan, Ibrahimovicin ja Mark van Bommelin (PSV) vaihdettua maisemaa. Milan on vuosikaudet tarjonnut mukavan (tai surkuhupaisen, riippuen katsontatavasta) kontrastin nuoruuden palvonnalle, mutta nyt jopa eurooppalaisen jalkapalloilun vanhainkodissakin oli korkea aika nuorennusleikkaukseen. Muutosprosessi on yhtä historiallinen kuin se on dramaattinen, ja tulee olemaan Milanille kauden suurin haaste.      

Kentällä mestarisuosikit aloittivat kautensa vaihtelevalla menestyksellä. Lauantaina Juventus otti 2-0 rutiinivoiton Parmasta, ja Inter masensi Pescaran murskaamalla nousijajoukkueen 3-0 vieraskentällä. Roma ja Milan sitä vastoin joutuivat koville kotiotteluissaan. Roma nousi kahdesti tasoihin Cataniaa vastaan 2-2 päättyneessä ottelussa, kun taas Milan romahti nousijajoukkue Sampdorian hakiessa San Sirolta kolme pistettä 1-0 tuloksella.

Avauskierros harvoin antaa kuitenkaan todellista kuvaa joukkueiden voimasuhteista, ja on oletettavaa, että marssijärjestys palautetaan lähiviikkojen aikana. Alla katsotaan, miltä kausi 2012–13 tulee näyttämään.

Mestarisuosikit

Juventus

Conten toimitsijakiellosta huolimatta Juventus on suurin suosikki mestariksi, eikä vähiten sen takia, että joukkue vahvistui kesällä joka osa-alueella. Mauricio Isla (Udinese), Kwandwo Asamoah (Udinese) ja Paul Pogba (ManU) tuovat lisää dynaamisuutta ja fyysisyyttä sarjan laadukkaimpaan keskikenttään, veteraanipuolustaja Lucio napattiin Interistä tuomaan kokemusta ja vaihtoehtoja varsinkin Mestarien liigaotteluita ajatellen ja Italian EM-ryhmässä esiintynyt Sebastian Giovinco palasi Parmasta takaisin Juven paitaan ja nopeana sekä taitavana pelaajana tuo yllätyksellisyyttä hyökkäyskolmanneksen murtautumispelaamiseen.  

Inter

Interin entinen nuorisojoukkuevalmentaja Andrea Stramaccioni onnistui viime kauden lopulla siinä missä lähes kaiken nähnyt veteraanivalmentaja Claudio Ranieri epäonnistui: taktisesti ja henkisesti sekaisin olevan joukkueen tasapainottamisessa. Eikä tällä kaudella ole odotettavissa muutosta nähtyyn. Uusien hankintojen myötä joukkue vaikuttaa entistä tasapainoisemmalta kentän jokaisella osa-alueella. Samir Handanovic (Udinese), Matias Silvestre (Palermo), Alvaro Pereira (Porto), Walter Gargano (Napoli), Freedy Guerin (Porto), Gaby Mudingayi (Bologna) ja Robrigo Palacio (Genoa) eivät välttämättä herätä niminä suuria tunteenpurkauksia, mutta jokainen palvelee vahvasti tarkoitusta, johon heidät on hankittu. Aino villi kortti on Antonio Cassano (Milan), mutta eihän Interin kesä olisi mitään ilman yhtä potentiaalista hasardihankintaa. Cassano toki tuo takuuvarmaa laatua joukkueen hyökkäyspelaamiseen, mutta kentän ulkopuoliset asiat ovatkin sitten asia erikseen.

Roma

Jos 13 vuoden poissaolon jälkeen seuraan palannut valmentaja Zdenek Zeman (Pescara) pystyy luomaan tasapainoisen pelisysteemin Luis Enriquen hyvää tarkoittavan mutta auttamattoman avoimen pelitavan tilalle, voi Roma haastaa Juven ja Interin mestaruustaistossa. Zemanin pitää myös saada lahjakkaista joskin edelleen ailahtelevista nuorista pelaajista (Erik Lamela, Bojan ja Miralem Pjanic) enemmän irti kuin viime kaudella. Uusista hankinnoista Mattia Destrolta (Siena) odotetaan maaleja ja maajoukkuemieheltä Federico Balzarettiltä (Palermo) laatua laidalle. Nuoren joukkueen pitää saada paketti kasaan heti alkukaudesta voidakseen taistella mestaruudesta, mutta hyvänä merkkinä voi ainakin pitää Daniele De Rossin jäämistä kasvattajaseuraansa ManCity kosiskeluista huolimatta. De Rossilla ja kapteeni Francesco Tottilla on edelleen suuri, ehkä liiankin suuri, merkitys Roman menestyksen kannalta.

Europaikat

Milan

Milan on Serie A-kauden suurin kysymysmerkki. Kieltäydyttyään itsepäisesti vuosikaudet uudistamasta joukkueen ikärakennetta, omistaja Silvio Berlusconin kärsivällisyyttä tullaan varmasti koettelemaan tällä kaudella, kun suurseura ei voi enää luottaa kokemuksen takaamaan perustasoon. Hankinnat eivät millään yllä lähteneiden mestaripelaajien tasolla, mutta esim. Riccardo Montolivo (Fiorentina), Giampaolo Pazzini (Inter) ja Christian Zapata (Villareal) ovat kaikki vahvaa Serie A-laatua. Vaikeaa tulee olemaan, mutta Milanin perustason pitäisi kuitenkin riittää europaikkaan.

Napoli

Lavezzi lähti, mutta tämä ei ole välttämättä pelkästään huono asia. Nyt Napoli ei voi enää luottaa pelkkään vastahyökkäyspelaamiseen vaan joutuu kehittämään hyökkäyspelaamistaan monipuolisemmaksi. Muut tähtipelaajat kuten Edison Cavani ja Marek Hamsik jäivät seuraan, joten joukkueelta voi odottaa maaleja tälläkin kaudella.

Udinese

Udinese myy lähes jokaisen kauden jälkeen nimekkäimmät pelaajansa, mutta silti säilyttää paikkansa Serie A:n huipulla kaudesta toiseen. Tästä oli osoituksena viime kauden kolmas sija. Hyvin sisäistetty Francesco Guidolinin pelitapa ja maailmanluokan pelaajatarkkailusysteemi takaavat menestyksen myös nyt.

Fiorentina

Fiorentina sijoittui viime kaudella surkeasti kolmanneksitoista. Tällä kaudella sijoitusta on lähetty kohentamaan rahalla. Hankinnat ovat suurilta osin laadukkaita (mm. Alberto Aquilani (Liverpool), David Pizzarro (Roma), Borja Valero (Villareal) and Emiliano Viviano (Palermo)), ja mikäli uusi valmentaja Vincenzo Montella (Catania) pystyy luomaan tasapainoisen pelitavan (jotain mikä Violalta puuttui viime kaudella) saattavat firenzeläiset hätyytellä jopa kärkisijoja.
   
Putoajakandidaatit

Pescara

Pescara voitti viime kaudella sensaatiomaisesti Serie B:n tehden yhteensä yhdeksänkymmentä maalia (kaksikymmentäseitsemän enemmän kuin toiseksi eniten maaleja tehnyt joukkue). Tällä kaudella kuitenkin tulee olemaan hiljaista. Jos jo pelkästään se ei riittänyt, että joukkueen tärkeimmät pelaajat siirtyivät suurempiin seuroihin (Ciro Immobile (Genoa), Lorenzo Insigne (Napoli) ja Marco Veratti (PSG)), niin viimeinen niitti iskettiin nousijaseuran arkkuun, kun valmentaja Zeman lähti Romaan. Sympaattinen pikkuseura tekee paluun Serie A:han kymmenen vuoden tauon jälkeen, mutta visiitti jää valitettavasti vain yhden kauden mittaiseksi.

Siena

Siena olisi joka tapauksessa yksi suurimmista putoajakandidaateista, mutta sopupelituomioiden seurauksena joukkueelta vähennetty kuusi pistettä tulee varmistamaan putoamisen. Lisäksi viime kauden paras maalintekijä Destro jätti seuran, joten lähtö tulee.

Torino ja Sampdoria

Näiden kahden keskisuuren seuran tulisi taistella vähintään Serie A:n keskikastissa, mutta jostain syystä homma ei tunnu toimivan. Torino varsinkin on viettänyt turhan paljon aikaa Serie B:ssä ja yrittää nyt viimein vakiinnuttaa paikkansa pääsarjassa. Joukkue oli kohtuullisen aktiivinen siirtomarkkinoilla, ja mikäli esim. Alessio Cerci (Fiorentina) löytää parin vuoden takaisen tasonsa, sarjapaikan säilyttäminen on täyttä realismia. Sampdoria sentään palasi Serie A:han ensimmäisellä yrittämällä pudottua pääsarjasta katastrofaalisen 2010–11 kauden päätteeksi. Genovalainen seura ei ole montaa hankintaa tehnyt, mutta jos Maxi Lopez (Catania) ja Matteo Brighi (Roma) syttyvät, Sampdoria saattaa yllättää.

Cagliari

Sardinialainen pikkuseura on sitkeästi säilyttänyt paikkansa Serie A:n alemmassa keskikastissa, mutta nyt tulee olemaan vaikeampaa. Joukkue ei ole vahvistunut kesän aikana ja iäkkäät johtopelaajat kuten Andrea Cossu ja Daniele Conti ovat jälleen vuoden vanhempia. Todennäköinen putoaja.

Ensi sunnuntaina nähdään kauden ensimmäinen suurottelu Interin ja Roman välillä. Uskotko Roman syttyvän Interin vieraana: pelaa 3,80 kertoimella. Interin kotivoitosta irtoaa 1,95 kerroin.