Suomalaisten europelit käyntiin - toiveet SJK:n varassa?


FC Lahti-IF Elfsborg

Arpa ei kohdellut Lahtea silkkihansikkain, sillä Elfsborg on Allsvenskanissa vuodesta toiseen kärkipään suorittaja ja käytännössä jokavuotinen eurokävijä. Tänä vuonna Boråsin ylpeys esiintyy Euroopassa jo yhdeksännellä peräkkäisellä kaudella!

Allsvenskanissa toisena oleva Elfsborg on taitavasti palloa liikuttava joukkue, jolla riittää laatua jokaiselle kentän osa-alueelle. Maalivahti Kevin Stuhr Ellegaard kuuluu Pohjoismaiden parhaiden maalivahtien kastiin. Eniten A-maaotteluita Ruotsin paidassa pelannut Anders Svensson johtaa puolustuslinjaa.

Ylempänä joukkueen ehdottomiin tähtiin kuuluu Viktor Claesson, joka on tällä kaudella tehnyt peräti kuusi ja syöttänyt seitsemän osumaa Allsvenskanissa. Myös nuori hyökkääjä Per Frick on vaarallinen pelaaja. Lähes jokaiselle pelipaikalle on tarjolla Allsvenskanin parhaimmistoon kuuluva pelaaja.

FC Lahti ei pääse ottelupariin hääveistä lähtökohdista. Viime kauden pronssijoukkue on pelannut tähän mennessä vaisun kauden Veikkausliigassa ja lojuu sarjassa vasta kahdeksantena. 15 ottelusta vain kolme on päättynyt Mustien Kuhnureiden voittoon.

Suurin ongelma Lahden pelissä on viimeistely. Liigassa kolmanneksi eniten laukonut joukkue on tehnyt 15 kamppailussa vaivaiset 12 maalia. Lahti tekee laukauksillaan maaleja noin seitsemän prosentin teholla. Lukema on liigan heikoin.

Lahtea puoltaa Hiihtostadionin nurmi, sillä Elfsborg on pelannut tällä kaudella vasta kaksi ottelua luonnonnurmella ja hävinnyt niissä IFK Göteborgille ja Halmstadille. Lisäksi ottelu on Elfsborgille ensimmäinen tosipeli lähes kuukauteen, sillä Allsvenskan on ollut tauolla.

Tästä huolimatta Lahti tarvitsee lähes nappionnistumisen päästäkseen jatkoon. Kotiottelussa eurohuuma voi kantaa hyvään tulokseen, mutta etenkin vierailusta Boråsiin tulee vaikea.

Henri Toivomäki ja Leandro Motta puuttuvat Lahden kokoonpanosta. Elfsborgilla on läjä loukkaantuneita, ja lisäksi Ruotsin nuorten EM-kultajoukkuetta edustaneet Sebastian Holmén ja Arber Zeneli ovat sivussa. Jalkeilla on silti vahva ryhmä.

VPS-AIK

VPS:n tilanne on kenties vielä tukalampi. Vain kahdeksan sarjapistettä Veikkausliigassa keränneen vaasalaisjoukkueen kausi on ollut katastrofi.

Päävalmentajan paikalle nostettu Petri Vuorinen tekee debyyttinsä AIK:ta vastaan ja joutuu välittömästi todella kovaan paikkaan. VPS:n vahvuus on ollut perinteisesti puolustuspeli, mutta sekin on pettänyt tällä kaudella. Hyökkäyspäässä tehot ovat yhden miehen harteilla: Juho Mäkelä on tulittanut Vepsun 14 liigamaalista peräti yhdeksän.

Tasaisessa Allsvenskanissa kuudentena olevan AIK:n alkukausi on ollut pieni pettymys. Sarjasijoitusta ei kuitenkaan kannata liikaa tuijottaa, sillä länsinaapurin liigan kärki on todella tasainen. Gnaget on hävinnyt vasta kahdesti - AIK:lle ja IFK Göteborgille vieraskentillä.

Joukkueen ehdottomaan tähdistöön kuuluvat esimerkiksi seitsemän liigamaalia iskenyt Henok Goitom sekä vaarallinen Nabil BahouiFredrik Brustad on huippunopea hyökkäyspään pelaaja, ja paluumuuttaja Mohammed Bangurakin taitaa maalinteon, vaikka tällä kaudella Bangura on iskenyt vasta kolme osumaa.

Talvikauden kohuhankinta Dickson Etuhun alkukausi on ollut rikkonainen, mutta meritoitunut keskikenttäpelaaja alkaa vähitellen olla iskussa. AIK:n ryhmässä on myös muutamia kiinnostavia nuoria, kuten 19-vuotias puolustaja Noah Sonko Sundberg. Alle 21-vuotiaiden EM-kultaa torjunut Patrik Calrgren on mukana jo torstaina Oulussa.

Parasta AIK:ta ei välttämättä ole kauden aikana nähty, mutta VPS:n alkukausi on ollut niin murheellinen, että vaasalaisille ei uskalla paljoa luvata. Vepsu tarvitsisi nappionnistumisen saadakseen edes kohtalaiset lähtökohdat toiseen osaotteluun Solnaan.

SJK-FH Hafnafjördur

Ainoana suomalaisennakkosuosikkina torstain avausosiin lähtee Seinäjoen Jalkapallokerho.

Helpoksi vastustajaa ei tohdi sanoa, sillä FH johtaa Islannin liigaa. Lähivuosina islantilaisseurat ovat ottaneet kovia päänahkoja Euroopassa. Samainen FH yllätti viime kaudella kotikentällään Elfsborgin 2-1, joskin avausottelun 4-1 voittanut Elfsborg saattoi jo olla melko varma jatkopaikastaan.

Toinen islantilaisseura Stjarnan pudotti viime kaudella europeleissä Bangor Cityn, Motherwellin ja Lech Poznanin, joten Islannistakin löytyy yllätysvalmiita joukkueita ainakin yksittäisissä otteluissa.

FH on fyysinen, suoraviivainen ja aktiivinen joukkue. SJK kohtasi joukkueen jo talvella harjoitusottelussa Marbellassa eikä selvinnyt 2-0-voittoon päättyneestä mittelöstä mustelmitta.

FH:n vaarallisimpiin yksilöihin kuuluvat skottihyökkääjä Steven Lennon, kokenut Atli Gudnason sekä nouseva nimi Kristian Floki Finnbogason. Puolustuksessa peruskiviin kuuluu malilainen Kassim Doumbia. Yhteensä joukkueessa on kuusi ulkomaalaispelaajaa.

Ylimielisyyteen ei ole aihetta eikä varaa, mutta SJK on joukkueista vahvempi. Veikkausliigan kolmonen on joukkueena ehjä kokonaisuus, jonka verkko on soinut liigassa vain 11 kertaa - lukema on sarjan pienin. SJK:lla on laatupelaajia jokaiselle pelipaikalle ja suomalaisjoukkueeksi myös poikkeuksellisen paljon leveyttä.

FH:lla on varmasti valtava määrä näyttöhaluja ja taistelutahtoa, joten Helsingissä pelattavasta "kotiottelustakin" tulee SJK:lle vaikea. Simo Valakarin ryhmä pyrkii saamaan torstaina vahvan startin eurourakalle ja tekemään helpottavat yksi tai kaksi maalia. Mikäli FH:n toivonkipinä jää elämään ensimmäisen ottelun jälkeen, ensi viikon visiitistä Islantiin tulee SJK:lle todella vaikea.