Urheiluvuosi 2014: Suomi-hiihdon superpäivä


Sotshin olympialaiset onnistuivat suomalaisittain melko hyvin: saaliina oli viisi mitalia. 19. helmikuuta olympiakaupungin laduilla nähtiin suomalaisen hiihdon todellinen superpäivä.

Kyseisenä keskiviikkona kilpailtiin naisten ja miesten parisprintissä. Ensimmäisenä ladulle ampaisivat naiset. Suomea edustivat Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen.

Jo naisten viestihiihdossa hopealle yltänyt kaksikko pysyi parisprintissä kärkiasemissa koko kilpailun ajan. Kilpailua hallitsi Norjan Marit Björgren, jonka vauhtiin kukaan ei pystynyt vastaamaan. Saarinen ja Niskanen pysyivät kuitenkin tiukasti toisena, ja jo hyvissä ajoin ennen loppua ero kolmantena olleeseen Saksan joukkueeseen venähti kuuteen sekuntiin. Ero vain kasvoi loppua kohden, ja olympiahopea kotiutui varmoin ottein Suomeen.

Tämän jälkeen jännitettiin miesten parisprinttiä, jossa Suomen edustajina olivat Sami Jauhojärvi ja Kertun veli Iivo Niskanen. Suomi pysyi kärkijoukoissa läpi kilpailun, ja viimeisellä osuudella voitto ratkaistiin Suomen, Venäjän ja Saksan välillä.

Kisa ratkesi lopulta loppukirissä. Saksan ankkuri Tim Tscharnke kaatui stadionalueella, ja Jauhojärven kiri oli liikaa Venäjän Nikita Kriukoville. Jauhojärven ja Niskasen voittama olympiakulta oli Suomen ensimmäinen talviolympialaisissa sitten vuoden 2002.