ATP-finaalit: Wawrinka vie ässätilaston Ferreriä vastaan


Stanislas Wawrinkan on pakko voittaa keskiviikon ottelunsa ATP-finaaleissa. Voitto tulisi tarpeeseen myös David Ferrerille, joka Wawrinkan tavoin hävisi avausottelunsa ilman erävoittoja. Molemmilla on vielä edessään vaikeat ottelut Andy Murrayta ja Rafael Nadalia vastaan, joten virhemarginaalia ei ole.

Stanislas Wawrinka vs David Ferrer

ATP-finaalien formaatti johtaa siihen, että pelaajan on oltava sataprosenttisen valmis ensimmäiseen otteluunsa saadakseen mahdollisimman hyvät jatkomahdollisuudet.

Wawrinka ei ollut lainkaan valmis Nadalia vastaan. Sveitsiläisen esitys ensimmäisessä erässä oli surkea. 17 ensimmäisessä pelissä Wawrinka teki peräti 35 pakottamatonta virhettä. Nadal sai puolet pisteistään Wawrinkan koheltamisen ansiosta.

"Monet pikkuasiat olivat pielessä tänään. Esitys oli ehdottomasti todella huono", Wawrinka myönsi ottelun jälkeen. Toista yhtä turhaa esitystä mieheltä on turha odottaa.

Wawrinkalle sopii vallan hyvin se, että toisessa ottelussa vastassa on juuri Ferrer. Wawrinka on voittanut kolme edellistä otteluaan espanjalaista vastaan, yhden niistä juuri Lontoon O2 Arenalla 2013.

Jos ja kun Wawrinka pelaa huomattavasti paremmin kuin maanantaina, Ferrer on hyvin lähellä ennenaikaista kotimatkaa.

Wawrinkan kohdalla tilanne ei kuitenkaan yleensä ole näin yksinkertainen. Toisinaan Wawrinka pelaa liiankin huolettomasti ja näyttää siltä, kuin hänellä olisi paljon parempaa tekemistä kuin tennispallon iskeminen.

Jos Wawrinkan asenne on heikko, Ferrer rokottaa varmasti. Nadal-tappion luulisi kuitenkin herättäneen sveitsiläisen.

Parhaat vetoideat löytyvät kuitenkin tilastokohteista. Wawrinkan ässätilaston voitto vähintään 5,5 ässän erolla tarjoaa houkuttelevan kertoimen 1,80.

Ässävedonlyönnissä linja on asetettu 9,5 ässään. Kertoimenlaskijoiden ajatuksena siis on, että ottelussa nähdään noin yhdeksän tai kymmenen ässää, joista Wawrinka takoo hieman yli puolet.

Ferrerin syöttötilastot puhuvat sen puolesta, että ero tulee olemaan suurempi. ATP-finaalien avausottelussaan Andy Murrayta vastaan Ferrer ei lyönyt ensimmäistäkään ässää, kuten ei myöskään samaa miestä vastaan Bercyn turnauksessa. Huonona palauttajana tunnettua John Isneriä vastaan Ferrer löi vain kolme ässää kolmessa erässä. Grigor Dimitrovia ja Aleksandr Dolgopolovia vastaan Ferrer iski taannoin kaksi ässää.

Kun Wawrinka ja Ferrer kohtasivat ATP-finaaleissa 2013, ässätilasto meni Wawrinkalle 14-0. Saman vuoden ATP-finaaleissa Ferrer hävisi ässät myös Tomas Berdychille 1-10 ja Rafael Nadalille 1-3.

Wawrinkaa vastaan Ferrerille voi povata noin kahta taikolmea ässää. Wawrinka iski Nadaliavastaan 10 ässää, vaikka pelasi heikosti.

Kumpikin pelaaja tarvitsee voiton, ja ottelusta on helppo povata tasaista. Mitä pidemmäksi ottelu venyy, sitä houkuttelevammalta ässätilastoa koskeva veto vaikuttaa.

Pelivihje: Wawrinka (-5,5) voittaa ässätilaston, 1,80