Australian avoimet: ässät vähissä naisten finaalissa


Australian avointen naisten finaali pelataan lauantaina Serena Williamsin ja Maria Sharapovan välillä.

Ottelu Melbournessa alkaa Suomen aikaa kello 10.30. Ottelun ajaksi on luvattu viileää, pilvistä ja hieman tuulista säätä sekä mahdollisesti sadekuurojakin.

Serena Williams 1,43-Maria Sharapova 2,85


Williams ja Sharapova kohtaavat 19. kerran urallaan. Ensimmäisen kerran tähdet iskivät yhteen yli 10 vuotta sitten.

Keskinäiset kohtaamiset ovat olleet Williamsin dominointia: hän on voittanut keskinäisistä kohtaamisista peräti 16 ja vienyt nimiinsä 15 peräkkäistä kamppailua. Putki alkoi 10 vuotta sitten juuri Australian avoimissa, kun Williams voitti Sharapovan välierissä.

Vuoden 2008 jälkeen Sharapova on voittanut vain yhden erän Williamsia vastaan. Siitä huolimatta Williamsin kerroin on nyt huomattavasti isompi kuin viime kauden kahdessa kohtaamisessa, jotka Williams voitti häviämättä erääkään.

Osa kertoimesta selittyy jenkin viime aikojen sairastelulla, mutta kovin paljoa yskä ei ole Williamsia hidastanut. En keksi mitään oikeaa syytä sille, että Williamsin kerroin on nyt niin paljon viime kautta korkeampi.

Williams on toki 33-vuotias ja hänen tilastonsa ovat laskusuunnassa, mikä on vain odotettua. Muita selityksiä isolle kertoimelle ei ole.

Williams pitää huolta siitä, että Sharapova ei pääse liikaa tekemisiin pallon kanssa. Näin venäläinen ei pääse hyödyntämään omia lyöntejään, ja kun Sharapovan peli ei suju, hänen asenteensa heikkenee nopeasti.

Williams siis kiusaa kiusaajaa, eikä Sharapova pidä siitä tippaakaan.

Kahdessa viime ottelussaan Williams on löytänyt hyvän syöttövireen, ja sillä tulee olemaan iso merkitys lauantainakin. Williams on nimittäin ässien lyömisessä aivan ylivoimainen.

Viime vuoden kahdessa keskinäisessä kohtaamisessa Williams vei ässät 15-0. Neljässä edellisessä kovilla kentillä pelatussa kohtaamisessa lukema on Williamsille 27-2.

Sharapovalle ässien lyöminen Williamsia vastaan on lähes mahdotonta. Williams puolestaan paukuttaa Sharapovaa vastaan noin seitsemän tai kahdeksan ässää per peli. Alle 15,5 ässäsyötölle annettu kerroin 1,70 näyttää houkuttelevalta.

Myös Williams -3,5 peliä (1,81) houkuttelee. Varmaksi nousee alle 0,5 tie breakia kertoimella 1,30.

21 edellisestä pelaajien välisestä erästä vain yksi on venynyt tie breakiin, eikä Williams yleensäkään joudu tie breakiin asti kuin ani harvoin.

Välierässä Madison Keysiä vastaan näin kävi, mutta se olikin Williamsin ensimmäinen tie break Grand Slameissa sitten vuoden 2013 US Open -finaalin. Välissä Williams pelasi 46 erää major-turnauksissa.

Lyön vetoa Williamsin puolesta, mutta vielä parempia ideoita ovat ässien ja tie breakien määriä koskevat vedot.

Pelivihjeet:

Varma: Alle 0,5 tie breakia, 1,30
Ykkösvihje: Alle 15,5 ässää, 1,70

Lyö vetoa ottelusta täällä!