US Open: Federerillä vaikea avausottelu


US Openin toista pelipäivää värittävät avauskierroksen ottelut kaavion alemmalta puoliskolta. Esimerkiksi Roger Federer ja Andy Murray aloittavat turnauksensa tiistaina.

Peräti kuusi pelaajaa jätti leikin kesken maanantaina, ja sekä miesten että naisten puolella moni suuri nimi joutui pakkaamaan laukkunsa.

Roger Federer vs Leonardo Mayer

Kertoimenlaskijat ovat ylireagoineet Federerin hyviin esityksiin Cincinnatin turnauksessa. Turnauskaavioon peilaten Federerin mestaruuskerroin on aivan liian pieni, samoin voittokerroin Mayeria vastaan.

Paperilla tämä ottelu on vaikein mahdollinen, jonka turnauksen 32:n sijoitetun pelaajan joukkoon kuuluva pelaaja voi saada. Ranking-sijalla 33 oleva Mayer on turnauksen ensimmäinen sijoittamaton pelaaja ranking-tilaston valossa. Federer ei ole aikoihin joutunut Grand Slamin avauskierroksella näin vaikeaan paikkaan.

Normaalisti Federer kohtaa avauskierroksella lähinnä helposti voitettavia harjoitusvastustajia. Sveitsiläinen on nytkin ennakkosuosikki, mutta hänen kertoimensa ei pitäisi olla 1,01.

Federer on vastustajansa Mayerin idoli. Se näkyi viime syksynä Shanghain kovalla alustala, kun argentiinalaisella oli lukuisia tilaisuuksia voittaa esikuvansa kaksikon ainoassa aiemmassa kohtaamisessa.

Federer voitti ottelun, mutta vasta selvitettyään päätöserän tie breakin lukemin 9-7. Federer on pelannut urallaan 65 Grand Slamin avauskierroksen ottelua ja kohdannut ATP-listan 40 parhaan joukossa olevan vastustajan vain neljästi.

Viimeksi näin kävi vuoden 2010 Australian avoimissa. Silloin Igor Andreev venytti ottelun neljään erään. Mayerin eväät riittävät ehdottomasti tekemään ottelusta Federerille vaikean, etenkin kun New Yorkin olosuhteet eivät sovi sveitsiläiselle yhtä hyvin kuin Cincinnatin olot.

Federer pyrkii todennäköisesti juoksuttamaan Mayeria ja nykytaktiikkansa mukaisesti antamaan syöttönsä nopeasti. Helppo 3-0-voitto vaatisi kuitenkin hyvää suoritusta.

Vaihtoehdoiksi nousevat yli 29,5 peliä (kerroin 1,83), yli 3,5 erää (3,40) ja yli 0,5 tie breakia (2,48).

Ivo Karlovic-Federico Delbonis

Karlovic on erittäin todennäköinen voittaja. Delbonis on voittanut kovalla alustalla pelattavissa Grand Slameissa vain yhden ottelun koko urallaan.

Se ainoa voitto tuli viime vuoden US Openissa 18-vuotiaasta Noah Rubinista, jonka sijoitus ATP-listalla oli 585. Maailman top 50 -pelaajia vastaan Delbonisin saldo kovilla alustoilla on kaksi voittoa, 10 tappiota.

Delbonis kiusasi Karlovicia toden teolla kaksikon edellisessä ja ainoassa kohtaamisessa, joka pelattiin viime syksynä kovalla sisäkentällä Wienissä. Ottelu vaati kolme tie breakia, mutta pelaajien tilastojen valossa se ei ole yllätys.

Ensimmäinen erä venyy todennäköisesti yli 10,5 pelin, mutta kerroin on siinä ja siinä. Veto kelpaa triplaan, johon lisätään myös Stanislas Wawrinka ja Dominic Thiem.

Wawrinka kohtaa Albert Ramosin, joka ei vaivautunut turnauksen alla pelaamaan ainuttakaan lämmittelyottelua kovalla alustalla. US Openissa Ramos on viidellä yrittämällä voittanut vain yhden ottelun.

Wawrinka ei aina ole pienillä kertoimilla järin houkutteleva peli-idea, mutta hän on voittanut kaikki 16 otteluaan, kun miehen kerroin on ollut välillä 1,01-1,10.

Thiem ei pääsisi kupongille, jos vastassa olisi parempi pelaaja. Pari kuukautta massakentillä näkyvät varmasti Thiemin otteissa, mutta yhdeksän edellistä otteluaan hävinneen Daniel Gimeno-Traverin luulisi kaatuvan. Gimeno-Traver voitti ottelun viimeksi Ranskan avoimissa.

Kova alusta on ongelma hyvävireisellekin Gimeno-Traverille. US Openissa miehen tilastot näyttävät kahta voittoa ja kuutta tappiota. Kovilla alustoilla maailman top 20 -pelaajia vastaan saldo on yksi voitto, 13 tappiota.

Tiistain muista ennakkosuosikeista Tomas Berdychin pitäisi mennä jatkoon selvin lukemin, mutta Denis IstomininSam Querreyn ja Jiri Veselyn kertoimet ovat liian matalalla. Marcos Baghdatis on kärsinyt loukkaantumisista, joskin sama pätee miehen vastustaja Steve DarcisiinBernard Tomic tai Jack Sock eivät ole vaihtoehtoja, kun kerroin valahtaa alle 1,10:n.

Jared Donaldson vs Lukas Rosol

Rosolin tilastot US Openin pääturnauksesta ovat surkeat. Neljästä ottelustaan hän ei ole voittanut yhtäkään, ja tilillä on muutama murskatappiokin. Esimerkiksi viime vuonna Rosol sai rajusti kyytiä Borna Coricilta.

Muutama vuosi sitten Vasek Pospisil murskasi Rosolin New Yorkissa, ja Benjamin Beckerkin juhli toista US Open -voittoaan sitten vuoden 2006 juuri Rosolia vastaan.

Voidaan siis todeta, ettei tämä turnaus kuulu Rosolin vuoden kohokohtiin. Toisinaan loistava, mutta usein surkea tshekki on voittanut vain kolme ottelua Ranskan avointen jälkeen.

Rosol on myös hävinnyt kuusi 11:stä edellisestä ottelustaan alle 21-vuotiaita vastustajia vastaan. Villillä kortilla koti-Grand Slamiinsa päässeen Donaldsonin motivaatio on puolestaan huipussaan.

18-vuotias nuorukainen kohtasi Cincinnatissa Jerzy Janowiczin ja olisi pakottanut Janowiczin kolmeen erään, ellei olisi hukannut lukuisia eräpalloja. Winston-Salemissa toinen kovasyöttöinen iskijä Sam Groth tarvitsi kolme tie breakia Donaldsonia vastaan.

Donaldsonin 2,70-kertoiminen voitto kelpaa peleihin. Tuplan kylkiäiseksi voi nostaa toisen altavastaajan Aljaz Bedenen.

Myös Bedenen vastustaja Ernests Gulbisin tilastot US Openista ovat heikot. Montrealin turnauksessa Gulbis näytti jo piristyvän, kun latvialainen rynni kahdeksan parhaan joukkoon ja voitti erän Novak Djokovicia vastaan. Tappiot Rosolille ja Ilja Martshenkolle olivat kuitenkin askel taaksepäin.

Gulbis on voittanut US Openissa vain kolme kymmenestä ottelustaan. Vastustaja Bedene on puolestaan hyvässä vireessä. Winson-Salemissa britti voitti Gilles Simonin.

Bedene tarvitsi Simonia vastaan kolme tie breakia. Väsymys näkyi seuraavalla kierroksella, kun mies ei pystynyt haastamaan Pierre-Hugues Herbertiä. Jos Bedene on kuitenkin samassa iskussa kuin Simonia vastaan, voitto on mahdollinen.

Pelivihjeet

Karlovic, Wawrinka ja Thiem voittavat, 1,36
Federer-Mayer: yli 29,5 peliä, 1,83
Donaldson ja Bedene voittavat, 6,75