US Open: Haastaja Berrer tekee Robredon illasta vaikean


Tenniskauden viimeinen Grand Slam alkaa maanantaina New Yorkissa. Avauspäivänä ensimmäisen kierroksen otteluista on suorastaan runsaudenpulaa.

Avauskierroksen otteluista peräti 32 pelataan maanantaina, joten jopa Novak Djokovic ja Rafael Nadal joutuvat töihin jo avauspäivänä.

Viime vuoden US Openin ensimmäisen kierroksen 64 ottelusta 21 päättyi altavastaajan voittoon, mutta jättiyllätyksiä ei nähty. Suurin osunut kerroin oli 4,50, jonka kotiuttivat Stevie Johnsonin voittanut Tatsuma Ito ja Radek Stepanekin kukistanut Mattias Bachinger.

Ottelut alkavat maanantaina noin kello 18 Suomen aikaa. Flushing Meadowsin kentille on luvattu jopa 33 asteen lämpötilaa, ja US Openille ominainen pyörivä tuulikin tuo oman osansa otteluihin.

Jo-Wilfried Tsonga vs Jarkko Nieminen

Viikko alkaa kolmen kohteen rekalla, jonka yhteiskerroin on noin 1,25.

Tsongan tilastot Grand Slamien avauskierroksilta näyttävät 28 voittoa ja vain kahta tappiota. Kumpikin tappio tuli Andy Roddickille Tsongan ensimmäisissä Grand Slameissa vuosina 2005 ja 2007.

Ranskalainen on siis voittanut 28 ykköskierroksen ottelua putkeen. Tsonga ei ole entisellä tasollaan, mutta ikääntyvää Niemistä vastaan voittajasta ei pitäisi olla epäselvyyttä. Maskun tennissuuruudelle ottelu on kaikella todennäköisyydellä viimeinen Grand Slamissa.

Tsonga saa kupongille seurakseen myös hallitsevan US Open -mestari Marin Cilicin ja Grigor Dimitrovin.

Cilic kohtaa Guido Pellan, joka ei ole koskaan voittanut maailman top 50 -pelaajaa kovalla alustalla. Dimitrov ei ole ollut viime aikoina parhaimmillaan, mutta Matt Ebdenin pitäisi silti kaatua ilman ongelmia.

Australialainen Ebden on kohdannut maailman top 20 -pelaajan 15 kertaa, ja saldona on kaksi voittoa ja 13 tappiota. Top 50 -pelaajiakin vastaan Ebden non vienyt vain yhden 28 edellisestä ottelustaan. Se ainoa voitto tuli vuoden 2014 Australian avoimissa Niclas Mahutista viidessä erässä.

Dimitrov on tällä kaudella ollut kaukana parhaasta tasostaan, mutta nykytasokin riittää kevyesti voittoon Ebdeniä vastaan.

Pienikertoimisista suosikeista Fernando Verdasco (kerroin 1,25) ei kelpaa peleihin edes siipirikkoista Tommy Haasia vastaan. David Goffin voittanee Simone Bolellin, mutta belgialaiseen ei ole luottamista.

Mardy Fishin fyysinen kunto on kysymysmerkki. Martin Klizan ei ole koskaan hävinnyt, kun hänen kertoimensa on ollut 1,20:n ja 1,30:n välillä, mutta hänkään ei ole pelaajana järin luotettava - etenkään, kun vastassa on arvaamaton Florian Mayer.

Alex Dolgopolov on vahvoilla Sam Grothia vastaan, mutta viime aikojen hyvät otteet ovat laskeneet Dolgopolovin kertoimen aivan liian alas. Loukkaantumisesta kärsinyt David Ferrer on suuri kysymysmerkki.

Vasek Pospisil on hävinnyt molemmat ottelunsa, joihin hänen kertoimensa on ollut 1,10-1,20. Toinen tappioista tuli juuri US Openissa Rogerio Dutra Silvalle vuonna 2013. Kyvykästä, mutta epätasaista Andreas Haider Maureria vastaan Pospisilin kerroin on liian pieni.

Roberto Bautista-Agut kohtaa väsyneen Pierre Hugues-Herberin eikä todennäköisesti tuhlaa tilaisuuttaan. Gael Monfils ei puolestaan ole hävinnyt Grand Slamin ensimmäisellä kierroksella sitten vuoden 2006.

Andreas Seppi on sen sijaan lähtenyt avauskierroksella lauluun 18 kertaa, ja nuori jenkkisensaatio Tommy Paul voi yllättää.

Tommy Robredo vs Michael Berrer

Robredo lähtee otteluun selvänä suosikkina, mutta ottelusta saksalaisveteraani Berreriä vastaan ei tule helppoa. Berrer on ennenkin voittanut Robredon kovalla alustalla Yhdysvalloissa.

Vuoden 2010 Cincinnatin turnauksessa Berrer voitti Robredon ja kotiutti kertoimen 2,81. Tänään vasenkätisen saksalaisen kerroin on 4,40. Se on iso kerroin edellisen ottelunsa numeroin 0-6, 1-6 hävinnyttä pelaajaa vastaan.

Robredon kolmesta edellisestä Grand Slamista kaksi on päättynyt avauskierrokselle. Koko uran aikana niin on käynyt 13 kertaa. Berrerin kaltaisille pitkille vasureile espanjalainen on hävinnyt viidestä viime ottelustaan neljä.

Tänä vuonna 36 ottelua voittanut ja 17 kamppailua hävinnyt Berrer pelaa hyvää kautta. Hän on voittanut sesongin aikana Rafael Nadalin ja Richard Gasquetin, joten 35-vuotiaaseen on syytä suhtautua vakavasti.

Otteluun on useampiakin vaihtoehtoja. Avauserän päättyminen Berrerin voittoon antaa kertoimen 2,95. Yli 35,5 pelin kerroin on 1,79, ja tasoitusveto Berrer +2,5 erää antaa kertoimeksi 1,63.

Robredo on vienyt kahdeksasta edellisestä Grand Slamin avauskierroksen ottelustaan vain yhden ilman erätappioita. Berrer on pelaaja, joka jättää kaikkensa kentälle eikä anna tippaakaan periksi.

Vasek Pospisil vs Andreas Haider-Maurer

Kuten yllä todettiin, Pospisilin kerroin 1,16 näyttää todella pieneltä. Haider-Maurer on ennenkin aiheuttanut isoja ongelmia korkealle sijoitetuille pelaajille US Openissa.

Vuonna 2013 itävaltalainen voitti New Yorkissa Ernests Gulbisin. Gulbis oli silloin ATP-listalla sijalla 33. Vuosi sitten Haider-Maurer pakotti Bautista-Agutin viidenteen erään. Hän ei ole Flushing Meadowsissa vain osallistumassa.

Pospisil on puolestaan voittanut 22:sta Grand Slam -ottelustaan vain kolme ilman erätappioita: Sam Grothia vastaan Australiassa 2014, Marc Gicquelia vastaan Wimbledonissa 2013 ja Lukas Rosolia vastaan US Openissa 2011.

Kanadalaisen 3-0-voiton kerroin 2,23 on aivan liian alhainen, kun Paulo Lorenzinkin kaltaiset pelaajat ovat voittaneet Pospisilin kovien alustojen Grand Slameissa.

Vaihtoehtoja ovat yli 37,5 peliä sekä Haider-Maurer +2,5 erää. Tasoitusveto kelpaa tuplaan, jonka toiseksi osapuoleksi voi iskeä John Millmanin voiton Sergei Stahovskista 1,5 erän takamatkalta. Kertoimeksi tulee 4,00.

Kahdeksasta edellisestä ottelustaan vain yhden voittanut Stahovski on surkeassa vireessä. Se ainoa voittokin tuli Montrealissa villillä kortilla pelanneesta Filip Peliwosta.

Myös US Openin pääturnauksessa ukrainalaisen saldo on heikko 2-6. Miehen edellinen voitto New Yorkissa on vuodelta 2010.

Millman on pelannut viime aikoina vahvasti. Kaksi viikkoa sitten hän voitti Aptosin haastajaturnauksen, hieman ennen sitä vastaavan turnauksen Lexingtonissa. Nykyvireiselle Stahovskille australialainen on liian kova pala.

Pelivihjeet

Tsonga, Cilic ja Dimitrov voittavat, 1,25
Berrer (+2,5 erää) voittaa Robredon, 1,63
Haider-Maurer (+2,5 erää) voittaa Pospisilin, Millman (-1,5 erää) voittaa Stahovskin, 4,00