US Open: Wawrinka ja Federer vääntävät tiukasti välierässä


US Openissa on jäljellä neljä miestä, ja finalistit ratkaistaan perjantaina.

Torstain sade muutti aikatauluja, joten miesten välierät alkavat Suomen aikaa noin puoliltaöin.

Vuosi sitten välierissä nähtiin kaksi isoa yllätystä. Marin Cilic voitti Roger FedererinKei Nishikori puolestaan lähetti Novak Djokovicin kotimatkalle.

Perjantaina sään ei pitäisi aiheuttaa ongelmia, sillä New Yorkiin on luvattu pääosin aurinkoista säätä ilman sateen uhkaa. Lämpötila asettuu 25 asteen tienoille.

Roger Federer vs Stanislas Wawrinka

Sveitsiläiset kohtaavat toisensa puolivälierissä tai myöhemmässä vaiheessa jo kuudetta kertaa huhtikuun jälkeen.

Näistä otteluista Wawrinka on voittanut kaksi ja Federer neljä. Yhteensä keskinäisten otteluiden voitot ovat Federerille 16-3. Vanhempi valtiomies ei ole vielä hävinnyt Wawrinkalle kovalla alustalla, joilla saldo on Federerille 11-0.

Suuri osa kaksikon aiemmista kohtaamisista voidaan kuitenkin unohtaa, sillä monista otteluista on paljon aikaa.

Viimeksi pelaajat kohtasivat kovalla alustalla vuosi sitten ATP-finaaleissa. Silloin Wawrinka oli jo pisteen päässä voitosta. Kyseessä oli kuuma ja tunteikas ottelu.

Sittemmin Federer murskasi Wawrinkan Rooman massakentällä, mutta Ranskan avointen puolivälierissä - sveitsiläisten edellisessä yhteenotossa - oli Wawrinkan vuoro voittaa ilman erätappioita.

Wawrinka on nykyään aivan eri pelaaja kuin muutama vuosi sitten, jolloin hän suorastaan pelkäsi maanmiehensä kohtaamista. Kahden Grand Slam -voiton jälkeen miehen itseluottamus on eri tasolla.

Voitto Kevin Andersonista aiemmin tällä viikolla oli hyvä esimerkki siitä, miten Wawrinka parantaa peliään Grand Slamin lähestyessä loppuaan.

Wawrinka on jo ehtinyt tottua olemaan mukana tässä vaiheessa. Perjantain välierä on hänelle jo viides Grand Slam -tasolla, ja vain Novak Djokovic on kukistanut Wawrinkan näissä otteluissa - silloinkin viidessä erässä.

Federeriä on avittanut kaavio, joka muuttui Marcos Baghdatisin loukkaantumisen ja Tomas Berdychin yllätystappion takia odotettua helpommaksi.

Joku voi väittää, että Federer on kohdannut kesyjä vastustajia John Isneriä lukuunottamatta. Konkarin peliesitykset ovat kuitenkin olleet todella vakuuttavia.

Odotettavissa on todella viihdyttävä ottelu kahden hyvävireisen ja terveen pelaajan välillä. Ottelusta tullee tasaisempi kuin kertoimet antavat odottaa.

Federer on hävinnyt kuusi yhdeksästä edellisestä Grand Slam -välierästään. Kovalla alustalla Federer ei ole voittanut major-välierää sitten vuoden 2010 Australian avointen. Tämän turnauksen vahvoista otteista huolimatta Federerin kestävyys paras viidestä -ottelussa on kysymysmerkki.

Jos ottelu venyy pitkäksi, Federerin mahdollisuudet heikkenevät. Miehen edellinen 3-2-voitto maailman top 5 -pelaajasta on vuoden 2009 Ranskan avoimista.

Veteraanin iskun mahdollisuudet ovat ottelun alussa. Federerin 3-0- ja 3-1-voittojen kertoimet näyttävät paremmilta kuin pelkästä otteluvoitosta tarjottu kerroin 1,28.

Huippuehdokkaaksi nousee kuitenkin Wawrinkan 3-2-voitto kertoimella 11,00. Viiden erän ottelussa Wawrinka on selvästi vahvempi kuin Federer, joten isojen kertoimien ystävien peli on selvä.

Matalampiin kertoimiin tyytyvien kannattaa harkita yli 31,5 peliä kertoimella 1,32. Kertoimet ovat ylireagoineet Federerin vahvoihin esityksiin, ja miehen kertoimet ovat paljon alempana kuin kesäkuussa Ranskan avoimissa.

Tuolloin Federerin kerroin oli 1,44, nyt se on 1,28. 1,44 on lähempänä sitä, mitä Federerin kertoimen pitäisi tänään olla. Wawrinka on siis parempi pelivalinta.

Federeriin luottavien kannattanee napsia peleihin Federer -1,5 kertoimella 1,58. Tosin tänä vuonna ei ole vielä nähty viiden erän vääntöä kahden raskassarjalaisen välillä, ja nyt saattaa olla sellaisen aika.

Pelivihje: Wawrinka voittaa Federerin 3-2, 11,00