Wimbledon: Federerillä iskun paikka finaalin alussa


Wimbledonin finaalissa kohtaavat sopivasti ATP-rankingin kaksi parasta pelaajaa.

Novak Djokovicin ja Roger Federerin kohtaaminen on samalla uusinta viime vuoden finaalista, jonka Djokovic voitti viidessä erässä.

Yksi lähiaikojen odotetuimmista Grand Slam -finaaleista alkaan noin kello 16 Suomen aikaa.

Novak Djokovic vs Roger Federer

Pelaajat kohtaavat jo 40. kerran. Djokovic ei ole aiemmin pystynyt puolustamaan Wimbledonin mestaruutta.

Kaksi kertaa (2011 ja 2014) Wimbledonin valloittanut serbi pääsi finaaliin melko selvällä välierävoitolla Richard Gasquetista. Djokovicin fyysinen kunto herättää kuitenkin kysymysmerkkejä.

Gasquetia vastaan olkapää vaikutti kiusaavan Djokovicia. Maailmanlistan kärki tarvitsi vaivaansa hoitoa kesken ottelun. Ottelua televisioon kommentoinut Andy Roddick huomautti ansiokkaasti, että Djokovic ei olisi pyytänyt hoitoa mistään taktisesta syystä, koska hän johti ottelua tapahtumahetkellä.

Kyse voi toki olla pienestäkin vaivasta, mutta pelaaja itse ei tietenkään kertoisi, vaikka kyseessä olisi isompi vamma.

Federer puolestaan pelasi kenties uransa parhaan ottelun, kun hän voitti Andy Murrayn suoraan erin 3-0. Federer teki vain 11 pakottamatonta virhettä ja syötti todella hyvin.

Hyvänä syötönpalauttajana tunnettu Murray sai aikaiseksi vain yhden murtopallon. Enää pohditaan sitä, pystyykö Federer pelaamaan yhtä hyvin finaalissa.

Siihen kysymykseen edes Federer itse ei voi vastata ennen ottelun alkua. Samanlaisella esityksellä hän tulee kuitenkin voittamaan ottelun.

Monet uskoivat, ettei Federer pystyisi pelaamaan välierässä nähdyllä tasolla riittävän pitkään voittaakseen Murrayn, Djokovicin tai Rafael Nadalin paras viidestä -ottelussa. Kaikki tilastotkin viittasivat samaan suuntaan. Tilastot saivat kuitenkin perjantaina kyytiä.

Historia on Federeriä vastaan. Hän on vanhin miespuolinen Wimbledon-finalisti sitten Ken Rosewallin vuonna 1974. Samainen Rosewall on iäkkäin Grand Slamin voittanut pelaaja, sillä hän valloitti Australian avoimet 37-vuotiaana vuonna 1972.

Lähes 34-vuotias Federer tuskin tulee siihen ennätykseen kajoamaan, mutta kahdeksannen Wimbledoninsa hän voi voittaa.

Pelaajien ympärillä on niin paljon epävarmuutta, että varsinaiset voittokertoimet eivät juuri kiinnosta. Djokovicin olkapää on kysymysmerkki, samoin Federerin pääseminen välieräesityksensä tasolle.

Djokovicille vedot eivät ainakaan mene, ja Federerkään ei houkuttele, sillä viime vuoden finaalissa sveitsiläiseltä loppui bensa.

Federerin paras mahdollisuus on ottelun lopettaminen kolmessa tai neljässä erässä. Federerin voitto 1,5 erän takamatkalta antaa kiinnostavan kertoimen 3,05. Jos ottelu etenee viidenteen erään, kovakuntoinen Djokovic korjannee potin.

Myös Federerin voitto ässätilastossa (1,55) kelpaa peleihin. Viime vuoden finaalissa tilasto meni Federerille 29-13. Sveitsiläinen voitti Djokovicin viimeksi tällä kaudella Dubaissa, ja silloin ässätilasto meni Federerin eduksi 12-1.

Tämän vuoden Wimbledonissa pelaajia erottaa ässätilastossa vain kaksi ässää. Tämä tilasto nostaa kertoimen paremmaksi kuin mitä sen kenties pitäisi olla.

Viiden viime vuoden aikana Wimbledon-finaalit ovat päättyneet vuorotellen ennakkosuosikin ja altavastaajan voittoon, ja taikauskoisten iloksi nyt olisi altavastaajan vuoro.

Pelivihjeet

Federer voittaa ässätilaston, 1,55
Federer (-1,5 erää) voittaa, 3,05