Wimbledon: Kyrgiosilla yllätyssaumat kovasyöttöisten kohtaamisessa


Wimbledonissa pyörähtää perjantaina käyntiin kolmas kierros. Kaikki kolme hallitsevaa Grand Slam -mestaria nähdään kentillä viidentenä pelipäivänä.

US Openin mestari Marin Cilic kohtaa John Isnerin, Australian ja Wimbledonin mestaruuksia hallussaan pitävä Novak Djokovic pelaa Bernard Tomicia vastaan ja Ranskan avoimet voittaneen Stanislas Wawrinkan kiusana on Fernando Verdasco.

Viime vuonna 16:sta kolmannen kierroksen ottelusta neljä päättyi altavastaajan voittoon. Parhaan kertoimen (3,19) toi Marin Cilicin voitto Tomas Berdychistä kolmen tie breakin päätteeksi. 

Leonardo Mayer vs Kevin Anderson

Perjantain otteluista ainakin seitsemän ja kenties jopa kaikki kahdeksan vaikuttavat etukäteen tasaisilta. Novak Djokovicia lukuunottamatta kenenkään voittoa ei voi pitää järin varmana.

Katse kääntyy siis tota-vetoihin. Tämä kahden kovan syöttäjän kohtaaminen voi venyä pitkäksi, joten yli 34,5 peliä kertoimella 1,31 voi olla harkitsemisen arvoinen veto.

Andersonin edellisen kierroksen ottelu Marsel Ilhania vastaan venyi pitkäksi, ja oikeastaan vain onni esti Andersonia ajautumasta kahden erän tappioasemaan. Mayerin voi odottaa olevan kova testi eteläafrikkalaiselle.

Mayerin pelityyli sopii hitaanpuoleisille ruohokentille. Viime vuonna argentiinalainen eteni Wimbledonissa 16 parhaan joukkoon. Hänen asevarastossaan on välineitä, joilla estetään syötönmurrot Andersonin kaltaista heikkoa palauttajaa vastaan.

Ottelu Ilhania vastaan oli Andersonilta tyypillinen esitys tämän kauden nurmikaudella. Anderson ei kohdannut yhtään murtopalloa, mutta olisi silti pisteen päässä kahden erän tappioasemasta.

Itse Anderson loi vain kolme murtotilannetta ja piti niistä kaksi. Se ratkaisi lopulta ottelun. Perjantaina edessä lienee samankaltainen kohtaaminen.

Nick Kyrgios vs Milos Raonic

Kahden todella kovaa syöttävän pelaajan kohtaaminen vaikuttaa olevan lähtökohtaisesti lähes ympäripyöreä, eikä Raonicin kerroin 1,46 juurikaan houkuttele.

Ottelu voi ratketa yksittäiseen pisteeseen tai sopivaan onneen oikealla hetkillä. Sisukas Kyrgios voi hyvinkin ottaa voiton kanadalaisesta.

Pelaajat ovat kohdanneet kahdesti aiemmin. Toinen otteluista pelattiin Wimbledonissa vuosi sitten. Raonic on vienyt molemmat kohtaamiset, mutta ainakin vuosi sitten Wimbledonissa Kyrgios oli väsynyt. Jos australialainen on nyt täydessä kunnossa, hänellä on kaikki mahdollisuudet ottaa ensimmäinen voittonsa Raonicista.

Kyrgiosin kohdalla pelikunto on tosin aina pieni mysteeri. Tämänhetkinen ongelma on ilmeisesti viimeisiään vetelevä ontelotulehdus.

Raonic on tuttuun tapaansa ollut keskinkertainen, mutta tehokas. Toisella kierroksella Raonic voitti kaksi ensimmäistä erää Tommy Haasia vastaan 6-0, 6-2, mutta kun Haas lakkasi säästelemästä puolikuntoista olkapäätään, hän haastoi kanadalaisen tiukasti ja olisi voinut viedä ottelun viidenteen erään.

Pitkissä palloissa Kyrgios on kaksikosta parempi pelaaja, mutta tässä ottelussa syöttöpeli nousee ratkaisevaan asemaan. Siksi Raonic on ennakkosuosikki, mutta jos kumpikin pelaaja vain on pelikunnossa, tasainen neljän tai viiden erän mittelö näyttää todennäköiseltä.

Ykkösehdokkaaksi nousee Kyrgios +1,5 erää kertoimella 1,92. On syytä muistaa, että sekä loukkaantunut Haas että massakenttiä suosiva Daniel Gimeno-Traver olivat hyvin lähellä voittaa kaksi erää Raonicia vastaan aiemmilla kierroksilla.

Novak Djokovic vs Bernard Tomic

On vaikea nähdä Djokovicin häviävän Tomicille, mutta erävoittoon australialaisen rahkeet voivat riittää. 3,95 on mielenkiintoinen kerroin Djokovicin 3-1-voitolle.

Maailmanlistan ykkösen pelaaminen on ollut tähän mennessä hieman epävarmaa. Hän oli tappiolla Jarkko Niemistä vastaan, ja mahdollisuutensa hukannut Philipp Kohlschreiber olisi voinut testata Djokovicia tiukemminkin.

On toki mahdollista, että Djokovic parantaa nyt peliään kertaheitolla ja tyrmää Tomicin 3-0. Tomic on kuitenkin viime aikoina pelannut kypsästi, ja jos hänellä on hyvä päivä, mahdollisuudet erävoittoon ovat olemassa.

Tomic onnistui tässä vuoden 2011 Wimbledonissa. Jos Djokovicin ote katoaa hetkeksi, australialainen voi hyödyntää tilanteen, elleivät selkävaivat ja unenpuute vaivaa liiaksi.

Vuosi sitten Djokovic kärsi Wimbledonissa erätappioita Radek Stepanekia, Marin Ciliciä, Roger Federeriä ja Grigor Dimitrovia vastaan. Djokovicin 3-0-voiton kerroin 1,49 näyttää varsin pieneltä.

Tomic ei pelannut hyvin avauskierroksella Jan-Lennard Struffia vastaan, mutta paransi peliään sopivasti toisen kierroksen ottelussa Pierre Hugues Herbertiä vastaan. Tomic on hyvä viemään erävoittoja tie breakeissa.

Tällä kaudella Tomic on voittanut 58 prosenttia tie breakeistaan, kun Djokovicin prosentti on 55. Yksi 7-6-erävoitto Tomicille ei ole mitenkään kaukaa haettua.

Pelivihjeet

Anderson-Mayer, yli 34,5 peliä, 1,31
Kyrgios (+1,5 erää) voittaa Raonicin, 1,92
Djokovic voittaa Tomicin 3-1, 3,95