ATP-finaalit: Berdych kiusaa Nadalia avauserässä


Perjantaina Lontoon O2 Arenalla kohtaavat maailmanlistan kärki ja kutonen. Panoksena on semifinaalipaikka.

Rafael Nadal on jo varmistanut paikkansa neljän parhaan joukossa, mutta hän tavoittelee lohkovoittoa. Tomas Berdychin on voitettava pitääkseen jatkomahdollisuutensa elossa. Tilanne riippuu myös kello 16 alkavasta päivän aiemmasta ottelusta David Ferrerin ja Stanislav Wawrinkan välillä.

Rafael Nadal-Tomas Berdych

Nadal on todennäköisesti viimeinen pelaaja, jonka Berdych olisi halunnut vastaansa pakkovoitto-otteluun. Nadal on vienyt kaksikon 15 edellistä kohtaamista.

Itse asiassa Nadal on voittanut kolmea lukuunottamatta kaikki pelaajien 19 yhteenottoa. Berdych voitti Nadalin viimeksi vuonna 2006. Tammikuun 2012 jälkeen Berdych ei ole saanut Nadalilta edes erävoittoa.

Kovilla sisäkentillä pelaajat eivät ole kuitenkaan kohdanneet kovinkaan usein. Voitot tällaisista olosuhteista ovat tasan 1-1. Se on tshekin kannalta positiivinen asia muuten surulliselta vaikuttavassa tilanteessa.

Berdychin osakkeita nostaa myös huhu, jonka mukaan Nadal loukkasi torstaina kätensä leikatessaan leipää (!). En kuitenkaan usko, että vamma vaikuttaa Nadaliin kovinkaan paljoa, jos koko juttu yleensäkään pitää paikkansa.

Itse asiassa maailmanlistan kärjellä ei ole ottelussa paljoakaan panosta, jos verrataan Berdychiin. Tshekki tarvitsee voiton voidakseen haaveilla jatkopaikasta. Kirjoitushetkellä tilanne on itse asiassa se, että Berdych voittaa lohkon, jos hän voittaa Nadalin suoraan 2-0 ja Stanislav Wawrinka kukistaa David Ferrerin aiemmin iltapäivällä.

Berdychin puolesta on tahtomattaan helppo lyödä vetoa, kun hän pelaa sellaista tennistä kuin suurimman osan ottelustaan Ferreriä vastaan. Ajoittain Berdych voi näyttää voittamattomalta. Tällä kaudella hän on voittanut Roger Federerin, Novak Djokovicin ja Andy Murrayn altavastaajana.

Nadal on kuitenkin aina ollut mitä kiusallisin vastustaja Berdychille. Kysymys kuuluukin, riittääkö Berdychillä aitoa uskoa siihen, että Nadal kaatuu kaikki tai ei mitään -ottelussa - olkoonkin, että Berdychin motivaatio on kovempi kuin Nadalin.

Berdychin iskun paikka on varmasti avauserässä. Nadalin voittokerroin on 1,23, joten ottelukertoimien sijaan vilkaisen mielelläni avauserän kertoimet.

Yli 9,5 pelin kerroin 1,57 vaikuttaa pelikelpoiselta etenkin tällä kentällä. Turnauksen kahdeksasta avauserästä viisi on venynyt yli 10 pelin ja ne kolme muutakin yhdeksään peliin.

Näiden pelaajien välillä viidestä edellisestä ottelun avauserästä neljä on ylittänyt 9,5 pelin rajan. Ainoa poikkeus sattui tänä vuonna Rooman hitaalla massakentällä.

Jos Berdychin syöttöpeli on samassa iskussa kuin Ferreriä vastaan, miehen tasoituksellinen avauserän voittokerroin 2,18 ei myöskään ole poissuljettu pelivaihtoehto. Kallistun kuitenkin over-vedon kannalle ja odotan tasaista ensimmäistä erää.

Pelivihje: Yli 9,5 peliä avauserässä Berdychin ja Nadalin välillä, 1,57