ATP-finaalit: Del Potro näyttää Gasquet'lle kaapin paikan


Maailman tennistähdet eivät lepää, vaan siirtyvät pikatahtia Pariisista Lontooseen ATP-finaaleja varten.

Finaalien avauspäivänä O2 Arenalla nähdään Tomas Berdych, Stanislav Wawrinka, Juan Martin Del Potro ja Richard Gasquet.

Olosuhteet Lontoossa ovat tismalleen samat kuin viime viikkoina Baselissa ja Pariisissa. Pelialusta ja pallot ovat samoja. Ainoa pieni ero syntyy siitä, että Lontoossa pelataan eri kentillä. Jokin kenttä saattaa siis olla Pariisin alustaa nopeampi ja toinen hitaampi, mutta suuria eroja tuskin on. Perusluonteeltaan kentät ovat hitaita.

Jopa Roger Federer, joka jollain kummallisella tavalla väitti Pariisin kenttiä nopeiksi (!), sanoi O2 Arenan kenttien olevan hitaampia kuin Pariisissa. Se antaa osviittaa siitä, millaisissa oloissa turnaus pelataan. Alustojen hitautta ei voi pitää ihmeenä, sillä ATP pyrkii tarjoamaan pitkiä otteluita, jotka tietävät enemmän rahaa kaikille osapuolille. Kuka nyt pelaajien terveydestä välittäisi?

Richard Gasquet-Juan Martin Del Potro

Gasquet pelasi ATP-finaaleissa viimeksi Shanghaissa vuonna 2007. Kello 22 Suomen aikaa alkavassa ottelussa Gasquet vaikuttaa ensivilkaisulla olevan kovan paikan edessä, mutta asia ei ole näin yksinkertainen.

Del Potron viime aikojen ohjelma näyttää hölmöltä. Argentiinalainen on jo nyt ollut onnekas, kun hän on selvittänyt viime aikojen otteluruuhkansa ilman loukkaantumista tai sairautta. Pariisissa sattunut laukkuvarkaus saattaa kuitenkin aiheuttaa sen verran suuttumusta, että Del Potro painelee sen voimalla jatkoon.

Del Potro on vienyt voitot kaksikon välillä lukemin 5-1. Pelaajien viimeinen yhteenotto pelattiin vuosi sitten Baselissa tismalleen samankaltaisissa olosuhteissa kuin tämän illan kohtaaminen. Silloin Del Potro voitti varsin selvästi. Se on osasyy miehen tämän päivän matalaan kertoimeen 1,18.

ATP-finaaleissa näin selkeät suosikit häviävät harvoin. Viime vuonna finaaleissa vain yksi 1,50:tä pienemmän kertoimen saanut pelaaja hävisi. Kyseisessä tapauksessa Del Potro voitto Roger Federerin. Gasquet'n tilastot huippupelaajia vastaan ovat kehnot, enkä usko hänen voittavan tänään.

Kahden viime kauden aikana Gasquet'n saldo maailmanlistan top 10 -pelaajia vastaan on viisi voittoa, 18 tappiota. Kovalla sisäalustalla lukemat ovat nolla voittoa, kolme tappiota. Del Potron mahdollisen väsymyksen lisäksi mikään muu asia ei puhu Gasquet'n puolesta.

Gasquet jää kentällä aivan liian kauas verkosta. Hän yrittää kukistaa huippupelaajat kentän taka-alueelta käsin, mitä en ole koskaan ymmärtänyt. Gasquet voi nimittäin tehdä tuhoisaa jälkeä, kun hän tulee lähemmäs verkkoa ja lyö palloa aikaisessa vaiheessa. Miehellä on kuitenkin taipumus odottaa, että pallo tulee lähes hänen sääriensä tuntumaan. Mielestäni se on yksinkertaisesti hölmöä. Vaikeuksia on luvassa jatkossakin, kunnes pelaaja tajuaa tämän itse.

Hitaiden kenttien takia viime vuoden turnauksen 12 lohko-ottelusta seitsemän venyi kolmeen erään. Juuri sitä ATP haluaa. ATP-finaalit ovat myös hermopeliä, joten Gasquet saattaa viedä erävoiton. Hän kuitenkin häviää eriä todella helposti, kun tajuaa olevansa menossa kohti tappiota. Tartun tasoitusvetoon Del Potron puolesta.

Pelivihje: Del Potro (-4,5 peliä) voittaa Gasquet'n, 2,15

Lyö vetoa ATP-finaaleista ja katso ottelut suorana täällä!