ATP-tennis: Bedene tekee vaikutuksen Englannissa


Massakenttäjakso on tällä erää päättynyt, ja seuraavan kuukauden ajan ATP-tennistä pelataan nurmella.

Tällä viikolla ATP-kiertueella pelataan kaksi ATP 250 -tason turnausta. Sekä Lontoon AEGON Championshipsissä että Hallen Gerry Weber Openissa nähdään totutusti isoja nimiä.

Saksassa suurimmat tähdet ovat Roger Federer ja Rafael Nadal. Englannissa nähdään Andy Murray, Stanislas Wawrinka ja Tomas Berdych.

Ranskan avoimet päättyivät vihjeidemme osalta yhteen osumaan kahdesta vihjeestä. Finaalivetoni ilman tie breakeja pelattavan loppuottelun puolesta osui ja tuotti päivälle pinene voiton.

Sairastelu vei Novak Djokovicilta mahdollisuuden voittaa laadultaan pettymykseksi osoittautunut finaali. Serbialainen paljasti jälkeenpäin sen, mitä moni jo epäilikin: mies oli sairastellut 4-5 päivän ajan ennen finaalia. Rafael Nadal korjasi voiton yllättävän helposti.

Saksan turnauksessa pelataan maanantaina vain viisi ottelua, joista vain yksi kiinnostaa vedonlyöntimielessä.

Pierre-Hugues Herbert 3.45-Jerzy Janowicz 1.29

Yli 9,5 pelin avauserä on kiinnostava valinta otteluun, sillä kummankin pelaajan puolustus on vastustajalle vaikea avattava.

Janowicz tarvitsee kipeästi harjoitusta nurmikentällä ennen Wimbledonia, joka saattaa olla puolalaiselle jopa koko uran kannalta tärkeä turnaus. Viime vuonna Janowicz ylsi Wimbledonissa välieriin, joten tänäkin vuonna on pärjättävä hyvin, tai ranking-sijoitus kärsii rumasti. Nurmikauden alku ei kuitenkaan ole helppo.

Herbert on hyvä syöttäjä, mikä nähtiin taas kerran Pariisissa. Janowiczin tavoin huonosti palauttava John Isner sai vain yhden murtomahdollisuuden yhteensä 38 pelin aikana.

Janowicz ei ole häävi palauttaja, eikä mahdu kyseisessä tilastossa edes 50:n parhaan joukkoon tämän vuoden osalta. Esimerkiksi Isner ja Ivo Karlovic ovat tällä kaudella palauttaneet paremmin.

Herbertin syöttöä ei murrettu myöskään kahdessa tämän turnauksen karsintaottelussa. Kertoimenlaskijat taitavat korostaa Janowiczin viimevuotista Wimbledon-menestystä hieman liikaa. Tällä kaudella puolalainen ei ole esittänyt juuri mitään, ja Wimbledon lienee enää kaukainen muisto.

En pitäisi Herbertin menestyksiä mahdottomana. Veto yli 9,5 pelin avauserän puolesta voi olla paikallaan. Myös yli 22,5 peliä on houkutteleva vaihtoehto.

Itse olen paikalla Queen'sin tennisklubilla, jossa tarjotaa on paljon enemmän. James Wardin, Lleyton Hewittin ja Nicolas Mahutin pitäisi hoitaa oma leiviskänsä, mutta koko kolmikko saa varsin kehnot kertoimet. Parempaa pelattavaa tarjoaa kello 14.30 Suomen aikaa alkava ottelu.

Paul-Henri Mathieu 1.40-Aljaz Bedene 2.85

Bedene on nurmella erityisen motivoitunut. Slovenialaiselle ollaan nimittäin myöntämässä Iso-Britannian kansalaisuutta, ja noin seuraavan vuoden sisällä hän saa edustusoikeuden brittien Davis Cup -joukkueeseen.

Jo jonkin aikaa Britanniassa asuneen Bedenen päätös vaihtaa kansalaisuutta ärsytti joitakin brittipelaajia. Siksikin hän varmasti haluaa esiintyä hyvin sinä ainoana vuodenaikana, kun Britanniassa katsotaan tennistä.

Viime vuonna Bedene oli Lontoon turnauksen ainoa pelaaja, joka voitti avauskierroksen ottelun yli 2,50-kertoimisena altavastaajana. Sinä päivänä uhriksi joutui juuri Mathieu.

Bedene jätti Ranskan avoimet väliin keskittyäkseen nurmikenttäjaksoon, joten hän on saanut paljon enemmän nurmituntumaa kuin Mathieu. Mathieun loukkaantumisten runtelema ura lähentelee loppuaan, eikä pelaaja yleensä pärjää nurmikentillä tätä nykyä.

"PHM:n" ainoa pääturnauksen voitto nurmikentällä neljän viime vuoden aikana tuli Ricardas Berankisista. Berankis hävisi pari päivää sitten Hallen karsinnoissa maailmanlistan sijalla 512 olevalle Giovanni Lapenttille. Ennen sitä Mathieu oli viimeksi voittanut nurmiottelun Wimbledonissa 2010.

Bedenen olisi viime vuonna vielä Mathieun jälkeenkin pitänyt kaataa Sam Querrey, mutta tiukka ottelu päättyi tappioon päätöserän tie breakin jälkeen.

Bedene osaa pelata nurmella, ja hän on vastustajaansa motivoituneempi. Uskon slovenialaisen kukistavan Mathieun Lontoossa jo toisena peräkkäisenä vuonna.

Harkitsemisen arvoinen peli-idea on myös Sergei Stahovski, joka on voittanut kaikki kolme kohtaamista vastustajaansa Daniel Brandsia vastaan. Ukrainalaisen pitäisi olla liian vahva monoviruksesta toipuvalle Brandsille, vaikka ottelusta voi tulla pitkä.

Britti Daniel Coxilla on mahdollisuutensa Adrian Mannarinoa vastaan. Michael Russell puolestaan on yllätysvalmis altavastaaja Denis Kudlaa vastaan.

Pelivihjeet

Herbert-Janowicz: yli 9,5 peliä avauserässä, 1,56
Bedene voittaa Mathieun, 2,85