ATP-tennis: hyvävireinen Querrey voittaa Johnsonin Atlantassa


ATP-kiertue siirtyy tällä viikolla Pohjois-Amerikan koville alustoille. Myös Euroopassa pelataan, sillä Sveitsissä ja Kroatiassa tahkotaan massakentillä.

Sade näyttää viivyttävän Sveitsin Gstaadissa pelattavaa Credit Agricole Suisse Openia läpi viikon, joten keskityn tänään Umagissa massakentillä pelattavaan Croatian Openiin sekä Atlantan kovakentillä murjottavaan BB&T Atlanta Openiin.

Kumpikin turnaus starttaa matalalla profiililla. Ohjelmassa on karsintojen lisäksi vain neljä varsinaista turnausottelua. Pelattavaa löytyy kuitenkin kolmesta ottelusta.

Ensimmäinen esiin nostamistani otteluista alkaa kello 18.30 Suomen aikaa Umagissa. Rannikkokaupungissa sää on usein tuulinen, eivätkä kentät ole parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Turnaus antaa sijaa myös juhlinnalle. Pelaajat viettävät paljon aikaa rannalla. Kroatialaisten ja slovenialaisten lisäksi myös italialaisilla pelaajilla on hyvä kannatus Umagissa.

Viime vuonna turnauksessa ei pelattu montaa kolmen erän ottelua. Niiden määrä jäi vain seitsemään. Vetoja miettiessä kannattaakin pohtia, ovatko pelaajat paikalla voittamassa otteluita vai pitämässä hauskaa.

Borna Coric-Edouard Roger-Vasselin

Tässä ottelussa 17-vuotiaalla zagrebilaisella on mahdollisuus ainakin kiusata paikkansa maailman top 50:ssä vakiinnuttanutta pelaajaa.

Coric on mukana villillä kortilla. Viime vuonna hän pärjäsi melko hyvin ja voitti yhden erän Horacio Zeballosia vastaan. Zeballos oli tuolloin ATP-listan sijalla 58.

Coric ei ole vielä voittanut ATP-turnausottelua. Kolmessa ATP- ja kahdessa Davis Cup -ottelussaan hänen ei kuitenkaan ole missään nimessä tarvinnut hävetä esitystään.

Kaikissa ATP-otteluissaan Coric on voittanut yhden erän. Vastassa ovat olleet Leonardo Mayer, Zeballos ja Michael Berrer. Aiemmin tällä kaudella nuorukainen voitti Davis Cupissa Jerzy Janowiczin viiden erän väännön päätteeksi.

Polvivamma on vaivannut Roger-Vasseliniä Wimbledonista lähtien. Pari viikkoa sitten hän jätti Stuttgartin turnauksen väliin polvensa takia.

Sen jälkeen ranskalainen on pelannut muutaman Bundesliigan ottelun massakentillä, joten hänen pitäisi olla kunnossa. "ERV" ei ole kuitenkaan koskaan voittanut ottelua Umagissa, ja Coricin motivaatio on varmasti kova.

Vaihtoehtoja ovat Coric +1,5 erää (1,98) sekä ensimmäisen erän päättyminen Coricin voittoon (3,15).

Umagin päivän toisessa ottelussa Pablo Carreno-Busta kohtaa Paulo Lorenzin toisen kerran 11 päivän sisällä. Båstadissa Carreno-Busta oli italialaiselle aivan liian kova luu.

Lorenzi ei ole voittanut Umagissa kolmesta ottelustaan yhtäkään, vaikka saa italialaisena hyvin tukea yleisöltä. On vaikea keksiä, miten muutaman päivän takainen selvä tappio nyt muuttuisi voitoksi.

Atlantassa pelipaikkana on väliaikaisesti tenniskäyttöön muutettu ostos- ja asuinalue Atlantic Station. Ottelut pelataan kovilla Decoturf-alustoilla. Vuodenaikaan kuuluvan ilmankosteuden takia ottelut pelataan myöhään.

Atlantassa on tullut vettä, ja myrskyjä voi olla luvassa tänäänkin. Avausottelussa iskevät yhteen kovalyöntiset jenkkipelaajat.

Sam Querrey-Steve Johnson

Querrey pelasi Wimbledonissa todella hyvää tennistä - parasta peliään pitkään aikaan. Hän onnistui silti jatkamaan omaa perinnettään häviämällä ottelun, vaikka käsissä oli jo ottelupallo.

Newportin turnauksen Querrey jätti väliin tuntemattomista syistä. Taustalla saattoi olla väsymys ja Jo-Wilfried Tsongaa vastaan tahkotut viisi erää. Johnson taas maksoi minulle Newportissa rahaa, kun hän pelasi kehnosti turnauksen lopulta voittanutta Lleyton Hewittiä vastaan.

Johnsonin kämmenlyönti petti tuolloin pahasti. Lyöntien on onnistuttava paljon paremmin, jotta toinen kalifornialaispelaaja Querrey olisi yllätettävissä.

Querreyn voittosuhde USA:n kovakentiltä vuodesta 2012 lähtien on 27-16. Johnsonin vastaava tilasto on 34-23. Jos tilastoon lasketaan vain ATP-turnausottelut ja Grand Slamit, Johnsonin lukemat ovat 8-11.

Querreyn Wimbledon-esitykset, Johnsonin Newport-esitykset ja tilastot huomioiden asetun huoletta Querreyn kannalle.

Donald Young-Dudi Sela

Noin kello 2.30 Suomen aikaa alkavassa myöhäisottelussa kohtaavat paikallinen lupaus Young ja Sela. Luotan Youngin kovempaan motivaatioon ottelussa.

Young voitti Selan Atlantassa vuonna 2010. Atlantalainen on varmasti Selaa paremmin sinut hiostavien olosuhteiden kanssa.

Se ei tosin ole aiemminkaan juuri auttanut. Neljästä varsinaisen turnauksen ottelustaan Atlantassa Young on voittanut vain yhden, Selaa vastaan käydyn kamppailun.

Israelilaiselle se ottelu oli miehen ainoa Atlantassa. Vain neljä päivää sitten Sela kärsi kivuliaan tappion Ivo Karlovicille Bogotassa, joten maisema on vaihtunut nopeasti.

Young voi ammentaa itseluottamusta myös Ranskan avoimista, joissa hän murskasi Selan.  Sela on hävinnyt neljä viidestä ja kuusi kahdeksasta edellisestä ottelustaan vasenkätisiä vastaan. Tappio tässä ottelussa olisi Youngille iso pettymys.

Pelivihjeet:

Coric (+1,5 erää) voittaa Roger-Vasselinin, 1,98
Querrey voittaa Johnsonin, 1,65
Young voittaa Selan, 1,76