ATP-tennis: lupaava Tiafoe pakottaa Donskoin ahtaalle


ATP-kiertue siirtyy toden teolla Pohjois-Amerikan koville alustoille, kun hiostavassa Washingtonissa pelattava Citi Open pyörähtää käyntiin.

US Open Series avattiin virallisesti viime viikolla Atlantassa, mutta tällä viikolla taso nousee, kun ranking-pisteistä pelataan ATP 500 -tasolla. Turnauksessa nähdään muun muassa Tomas Berdych, Kei Nishikori ja Milos Raonic sekä useita muita merkittäviä nimiä.

Washingtonissa on yleensä tähän aikaan vuodesta erittäin kuumaa ja kosteaa. Olosuhteet ovat pelaajille kuluttavat.

Pelialustana on kova Decoturf-ulkokenttä. Peli on yleensä melko nopeaa. Turnauksessa käytetään Penn ATP XD Tournament Select -palloja.

Viime viikko päättyi mukavaan pelivoittoon, kun John Isner voitti Atlantan finaalissa Dudi Selan 6-3, 6-4. Täksi viikoksi Isnerkin siirtyy Washingtoniin, missä maanantain ohjelmassa on 10 ensimmäisen kierroksen kamppailua.

Päivä tarjoaa mahdollisuuden tutustua tenniksen tulevaisuuteen. Kentillä nähdään paljon mahdollisia tulevaisuuden tähtiä, joista osa pelaa ensimmäistä kertaa ATP-tasolla.

Rehellisesti sanottuna päivän ohjelma ei ole kaikkein jännittävin, joten potentiaaliset tulevaisuuden nimet ovat päivän mielenkiintoisinta antia.

Francis Tiafoe-Jevgeni Donskoi

16-vuotias kotiyleisön toivo Tiafoe pelaa unelma-aikaan kello 20 paikallista aikaa (3.00 Suomen aikaa). Donskoin voitto on kaikkea muuta kuin varma.

Joitakin viikkoja sitten Hampurin massakentillä nähtiin, että paikalliset teinitähdet voivat hyvinkin aiheuttaa pöhinää ATP-tasolla. Jos Tiafoe innostuu tilaisuudestaan eikä jännitä sitä liikaa, hän voi ehdottomasti kiusata Donskoita.

Tiafoe harjoittelee Washingtonin College Parkissa sijaitsevassa Junior Tennis Champions Centressä. Turnausjärjestäjät selvästi luottavat pitkään jenkkiin: villin kortin lisäksi Tiafoe sai paikan avauspäivän pääotteluun.

Junioritasolla Tiafoe on yltänyt maailmanlistalla toiseksi. Nuorukaisella on hyvä mahdollisuus kattaa 4,5 pelin tasoitus.

Donskoi on hävinnyt kaksi edellistä ennakkosuosikkina aloittamaansa ottelua. Viime viikolla Irlannin James McGee kukisti venäläisen Lexingtonin haastajaturnauksessa. Tiafoen arpaonni olisi voinut olla paljon huonompi.

Filip Peliwo-Lukas Lacko

Peliwo on ylittänyt teini-iän, mutta myös 20-vuotias kanadalainen kuuluu lajin mahdollisiin tuleviin tähtiin.

Kanadan talenttiliukuhihnan uusin tähti on paljon Tiafoeta kokeneempi. Tulokset ovat olleet vaihtelevia. Lacko oli kuitenkin viime viikolla hävitä erän Nathan Pashalle, joka on hädin tuskin ATP-tason pelaaja. Niin olisi käynytkin, ellei Pasha olisi sulanut eräpalloa syöttäessään.

Lacko on mitä ennalta-arvaamattomin pelaaja. Atlantassakin hän mureni täysin Jack Sockia vastaan hävittyään ensin avauserän tie breakissa.

Niin ikään villillä kortilla mukaan tullut Peliwo on hyvä peli-idea 4,5 pelin tasoituksella.

Jared Donaldson-Rajeev Ram

Nuorista lupauksista 17-vuotiaalla Donaldsonilla on kenties parhaat mahdollisuudet voittoon. Lupaus selvisi karsintojen kautta uransa ensimmäiseen ATP-turnaukseensa.

Viime viikolla Lexingtonin haastajaturnauksessa Donaldson hävisi James Wardille kahden tiukan erän jälkeen. Ward vei lopulta koko turnauksen. Aiemmin tällä kaudella Donaldson kuitenkin voitti kolme Futures-turnausta peräkkäin. Talenttia pidetään kovassa arvossa.

Donaldsonin tausta on normaalista poikkeava. Isänsä käskystä hän vietti pari vuotta Argentiinassa kehittämässä massakenttäpeliään.

Tänään Donaldson kohtaa ailahtelevan Ramin. Viime viikolla Atlantassa Rajeev hävisi ATP-listan sijalla 349 olevalle Michael Venusille. Listan sijalla 333 olevan Donaldsonin kohtaamisesta ei välttämättä tule kolmekymppiselle Ramille helppoa. Donaldson +2,5 peliä kannattaa laittaa harkintaan.

Muissa otteluissa pidän Robby Gineprin yllätysmahdollisuuksia Pohjois-Amerikan kovilla alustoilla hyvinä. Gineprillä on ehdottomasti rahkeita kukistaa epätasainen Alejandro Falla.

Tim Smyczek ja Alex Kuznetsov kohtaavat peräti 18:nnen kerran. Voitot ovat Smyczekin eduksi 9-8.

Seurantaan kannattaa laittaa myös Bernard Tomic. Hän on pelannut viime aikoina hyvällä asenteella. Bogotassa Tomic pelasi erittäin keskittyneesti, mutta miten käy tällä viikolla vaikeissa oloissa?

Lyhyesti sanottuna: vedonlyönti nuorten pelaajien puolesta on aina riskialtista, mutta uskon tasoitusvedon Tiafoen puolesta olevan perusteltu.

Pelivihje: Tiafoe (+4,5 peliä) voittaa Donskoin, 1,87

Lyö vetoa ATP-tenniksestä täällä!