Ranskan avoimet: Sharapovasta jälleen mestari


Maria Sharapova ja Simona Halep kohtaavat lauantaina Ranskan avointen naisten finaalissa.

Sharapova tarvitsi yhden erän odotettua enemmän voittaakseen välierässään Eugenie Bouchardin. Se oli huono uutinen, sillä vihjasin venäläiselle 2-0-voittoa. Bouchard pelasi hyvin, mutta Sharapova olisi silti voinut kotiuttaa vedon, jos hän olisi hyödyntänyt tilaisuutensa.

Finaali pelataan Philippe Chatrier -kentällä. Ottelun alku on kummallekin naiselle todella tärkeä.

Maria Sharapova 1.65-Simona Halep 2.60 

Pelaajat kohtaavat neljättä kertaa. Kaava on tuttu: hyökkäävä Sharapova vastaan maltillisempi Halep.

Sharapova on voittanut kolme aiempaa kohtaamista, joista viimeisin pelattiin muutama viikko sitten Madridin korkeassa ilmanalassa. Alustana oli massakenttä, joka on nopeampi kuin tämän päivän areena.

Halep voitti silloin avauserän selvästi, kun Sharapova ei saanut lyöntejään osumaan kenttään. Venäläistä tasaisempi Halep tulee ottamaan ilolla vastaan Sharapovan mahdolliset virheet.

En kuitenkaan usko Halepin yltävän erävoittoa parempaan tänään. Hermoilu on varmasti Halepin uran ensimmäisessä Grand Slam -finaalissa paljon kovempaa kuin Premier-tason ottelussa Madridissa. Niitä pelejä Halep on ennekin pelannut ja voittanut, Ranskan avointen finaalin tasoisia mittelöitä ei.

Halep on näyttänyt merkkejä siitä, että hän saattaa alkaa hermoilla, jos voitto on saavutettavissa. Puolivälierässään Sveta Kuznetsovaa vastaan Halep syyllistyi täysin paineettomassa tilassa kolmeen kaksoisvirheeseen syöttäessään ottelupalloa. Myös Andrea Petkovicia vastaan torstaina Halep kompuroi viimeisessä erässä.

Jos Petkovic olisi saanut syöttönsä kuntoon tie breakerissa, ottelu olisi todennäköisesti venynyt kolmeen erään. Halep ei ole pelannut Pariisissa paljoa kovia ja tiukkoja otteluita, mikä voi näkyä lauantaina.

Madridin finaalin Sharapova ratkaisi voimalla. Näppituntumani on, että jos Sharapova saa lyöntinsä kohdalleen, Halepin eväät loppuvat kesken. Venäläinen saattaa kuitenkin edellisten otteluidensa tapaan tehdä asiat vaikeimman kautta.

Sharapova, joka nousisi maailmanlistan viidenneksi voittamalla turnauksen, joutui tekemään täyden päivätyön Garbine Muguruzaa, Sam Stosuria ja Bouchardia vastaan. Paula Ormaechea sentään kaatui 6-0, 6-0. Sharapovan on tuonut näin pitkälle luja tahdonvoima, ei niinkään kovatasoiset peliesitykset.

Halep, joka siirtyy tuloksesta riippumatta WTA-rankingissa kolmanneksi, on päässyt finaaliin paljon helpommin. Maailman top 20 -pelaajista hän on kohdannut vain Sloane Stephensin. Halep on yleensä vaikeuksissa lajin parhaita voimalyöjiä vastaan.

Nollan voiton ja seitsemän tappion saldo otteluista Serena Williamsia, Viktoryja Azarenkaa ja Sharapovaa vastaan kertoo paljon romanialaisen pelistä. Halepin peli perustuu hyvän liikkeeseen ja erinomaiseen puolustamiseen sekä tarkkaan lyömiseen. Aivan maailman huipulla Halepin keinot loppuvat kuitenkin kesken.

Huono päivä Sharapovalta voisi avata mahdollisuuksia Halepille, mutta uskon venäläisen voitonhalun ja kovemman pelityylin ratkaisevan.

Jos ottelu ratkeaa henkimaailman puolella, en näe muuta mahdollisuutta kuin Sharapovan voitto, sillä tahdonvoimassa venäläiselle ei pärjää kukaan. Halep on puolestaan täysin keltanokka tässä ympäristössä.

Erälukemien veikkaaminen on osoittautunut epäonniseksi. Ongelmaksi on noussut se, että voittaja menee yleensä oikein, mutta lopputulos on väärin. Sharapovan pelin taso vaihtelee rajusti erästä toiseen, joten hänen suora voittonsa on turvallisempi valinta.

Pelivihje: Sharapova voittaa Halepin, 1,65