US Open: Wozniacki finaaliin


US Openissa pelataan perjantaina naisten välierät. Ennakkosuosikkeina otteluihin lähtevät Caroline Wozniacki ja Serena Williams. Luvassa on jälleen kuuma ja aurinkoinen päivä. Lämpötilan ennustetaan nousevan 29 asteeseen ja tuulen nopeuden vajaaseen 20 kilometriin tunnissa.

Caroline Wozniacki-Shuai Peng

Olen lyönyt vetoa Wozniackin (ja Jekaterina Makarovan) turnausvoiton puolesta. Tanskalainen on lähellä kotiuttaa vetoni, mutta tästä ottelusta ei tule Wozniackille helppoa.

Yllätyin, kuinka helposti Wozniacki kukisti Sara Erranin. Shokki se ei sentään ollut: Erranin pitäisi kärsiä murskatappioita useammin kuin hän niitä todellisuudessa kärsii.

Italialaisella ei ollut juuri aseita Wozniackin horjuttamiseen, mutta odotin, että Errani pystyisi silti venyttämään ottelua kestävyydellään. Tänä kesänä nähty "uusi Wozniacki" on kuitenkin löytänyt uusia työkaluja pakkiinsa.

Wozniacki paukutti 26 voittopalloa Errania vastaan. Se kertoo tanskalaisen itseluottamuksesta. Pengin Wozniacki on voittanut viidesti peräkkäin, joten hän ei pelkää kiinalaistakaan.

Keskinäisten otteluiden voitot ovat Wozniackin eduksi yhteensä 5-2, mutta yksikään tulos ei välttämättä ole tämän päivän kannalta merkittävä. Jotain painoarvoa voi antaa viime kauden Cincinnatin-kohtaamiselle, jonka Wozniacki voitti 6-1, 6-1.

Siitäkin on kenties hieman liikaa aikaa, jotta johtopäätöksiä kannattaisi vetää. Wozniacki on ollut ollut hyvässä vireessä läpi kesän, ja Peng on yhtäkkiä herännyt tämän turnauksen aikana.

Jotta Wozniacki voisi kotiuttaa vetoni, hänen on lyötävä lähelle kentän rajoja. Näin Peng joutuu jättämään toisen käden pois kovista kahden käden lyönneistään.

Aga Radwanska, Roberta Vinci ja Lucie Safarova epäonnistuivat tässä. Puolivälierissä Belinda Bencic oli jo rumasti tappioasemassa päästessään vihdoin peliin mukaan.

US Openin naisten turnauksen 12 edellisestä välierästä yhdeksän on päättynyt erin 2-0. Uskon trendin jatkuvan tässä ottelussa, vaikka eristä voikin tulla tiukkoja.

Jekaterina Makarova-Serena Williams

Makarova-vetoni osuminen on paljon isomman haasteen takana, mutta venäläinen ei ole täysin vailla mahdollisuuksia.

Williams on ennenkin kärsinyt New Yorkissa yllätystappioita - esimerkiksi Sam Stosurille vuoden 2011 finaalissa 1,14-kertoimisena suosikkina. Makarovakin on voittanut Williamsin aiemmin kovalla alustalla.

Jos Williams on hävitäkseen Grand Slam -turnauksessa, se tapahtuu yleensä ennemmin kuin myöhemmin. Tähden voittosuhde major-välieristä on 21-3. US Openissa hän hävisi välierissä viimeksi vuonna 2009 Kim Clijstersille.

Sen lisäksi hän on hävinnyt Grand Slam -semifinaalin vain Justine Heninille Pariisissa 2003 ja siskolleen Venukselle Wimbledonissa 2000. Williamsin ovat siis tällä tasolla pystyneet voittamaan vain perheenjäsen ja belgialaispelaajat. Makarovan on pelattava elämänsä ottelu uransa kovimmassa paikassa voittaakseen.

Neljä kertaa puolivälierissä hävinnyt Makarova on ensimmäistä kertaa Grand Slam -välierässä. Hänen on puolustettava kämmenlyöntiään paremmin kuin keskiviikkona Viktoryja Azarenkaa vastaan. Azarenka paukutti säännöllisesti palloja Makarovan kämmenpuolelle lähelle viivoja, ja Williams huomasi sen varmasti.

Kahdessa edellisessä keskinäisessä kohtaamisessa Williams on voittanut toisen erän 6-0. Alle 7,5 peliä -betsi toiseen erään kertoimella 4,20 on siksi houkutteleva vaihtoehto. Pieniin kertoimiin tyytyville kelpaa Williams -1,5 erää kertoimella 1,44.

Itse innostun ennemmin 5,5 pelin tasoituksesta kertoimella 1,77. Tasoitus on jäänyt Willamsilta kattamatta vain kerran hänen viidessä edellisessä Grand Slam -semifinaalissaan. Makarovan yllätysvoitto taitaa silti jäädä toiveajatteluksi.

Pelivihje

Wozniacki voittaa Pengin 2-0, 1,75
Williams (-5,5 peliä) voittaa Makarovan, 1,77

Lyö vetoa US Openista täällä!