Lontoon ATP-finaalit: keskiviikon vihjeet


Tiistai oli ATP-maailmankiertueen finaaleissa ankea päivä, sillä kummatkin vetoni kaatuivat masentavasti.

Päivä O2 Arenalla alkoi huonosti, kun Janko Tipsarevic esiintyi kesysti Roger Federeriä vastaan. Päivän avausvedon osuminen ei siten ollut lähelläkään.

Serbialaisen virus voi aiheuttaa velttoutta, mutta hänestä ei ollut uhkaamaan sveitsiläistä missään vaiheessa. Hän ei tuntunut edes uskovan kykyihinsä puolustavaa mestaria vastaan. Se oli suuri pettymys.

Iltaottelustakaan ei ollut lohduttajaksi. Juan Martin Del Potro hävisi David Ferrerille kolmessa erässä. Ferrer ei vaikuttanut pätkääkään väsyneeltä, vaikka valitteli aiemmin väsymystään kiertueen jäljiltä. Tai jos hän oli väsynyt, ainakin hän pystyi kaivamaan jostain ylimääräisiä voimavaroja.

Keskiviikon odotettu avausottelu Andy Murrayn ja Novak Djokovicin välillä alkaa kello 15.45 Suomen aikaa. Ottelu on skotille hyvä mahdollisuus voittaa maailmanlistan ykkönen.

Miehet kohtaavat sisäkentillä ensi kertaa sitten vuoden 2006. Jos kaksikon kohtaamisista New Yorkissa ja Shanghaissa voi vetää johtopäätöksiä, tiedossa saattaa olla lohko-otteluiden huippukohtaaminen.

Kumpikin ottelu sai huiman loppuratkaisun. Shanghaissa Murray mokasi monta ottelupalloa ennen tappiotaan serbialaiselle. Kotiyleisön suosikilla on hyvä mahdollisuus revanssiin.

Djokovic on sisäkentillä harvoin parhaimmillaan eikä hän ole voittanut vastaavissa olosuhteissa kolmeen vuoteen. Päälle miehen ongelmat kentän ulkopuolella ja keskinkertainen avausottelu, ja parhaat pelivalinnat löytyvät Murrayn suunnalta.

Pelaajat ovat hyvin samankaltaisia. Kumpikin puolustaa mielellään ja pakottaa vastustajansa virheisiin. Kummallakin on kuitenkin myös aseita ottelun hallintaan, jos tarve vaatii. Murray ja Djokovic ovat kuin toistensa peilikuvat.

Murrayn kehittynyt kämmenlyönti ja kotietu antavat kuitenkin hänelle etulyöntiaseman, kun Djokovic ei ole parhaimmillaan.

Iltaottelu vaikuttaa ennakkoon tasaiselta kamppailulta, jonka kumpi tahansa voi voittaa. Kallistun hieman Tomas Berdychin kannalle, sillä Jo-Wilfried Tsongan paras kipinä tuntuu kadonneen viime kuukausina. Tsonga on hävinnyt 10 peräkkäistä ottelua maailmanlistan top 10 -ottelijoita vastaan.

Berdychin ympärillä on kuitenkin aina kysymysmerkkejä. Se kävi jälleen selväksi ottelussa Murrayta vastaan. Berdych lahosi jo turnauksen avausottelussa, eikä hän ole niin luotettava, että tämänpäiväinen voittokerroin 1,65 sytyttäisi.

Muutaman viime kuukauden aikana tshekki on voittanut Tsongan kahdesti sekä sisällä että ulkona kovilla alustoilla. Joku voisi jo kuvitella, että Tsonga lähinnä odottelee kauden päättymistä, jolloin työ uuden valmentaja Roger Rasheedin kanssa alkaa.

Tsonga voitti Berdychin Lontoossa vuosi sitten semifinaaleissa. Kumpikin pelaaja tarvitsee voiton pitääkseen jatkohaaveet elossa, joten odotan tasaista ottelua, joka voi hyvinkin venyä kolmeen erään.

Berdychin voittokerroin ei kelpaa peleihin. Laitan siis lapulle skenaarion, jossa ottelu venyy yli 97,5 minuutin, kerroin 1,87.

Parhaat vedot: Murray voittaa Djokovicin, 2,04; Yli 97,5 minuutin ottelu Tsongan ja Berdychin välillä, 1,87.

Sean Calvert