Murrayn US Open -voitto: onko tie legendastatukseen auki?


Hän teki sen. Apina on pois selästä, demonit on karkoitettu.

Andy Murrayn hienon US Open -suoritusten myötä antanette tylsät metaforat anteeksi. Brittipelaaja voitti Grand Slam -turnauksen viimeksi vuonna 1936.

Luojan kiitos voimme päästää Fred Perryn haamun lepoon. Mies on pelannut taivaallisilla tenniskentillä 17 vuotta (nuku rauhassa). Ollaksemme rehellisiä: on ollut tylsää tarkistaa hänen nimensä oikeinkirjoitus joka vuosi Wimbledonin aikana. Kiitos Muzzan, enää ei tarvitse.

Mitä tämä tarkoittaa skotin uran jatkolle? Paitsi sponsorisopimuksia (erään selostajan mukaan Murray saattaa saada eri tuloina yli 100 miljoonaa puntaa), Murrayn voitto saattaa tietää myös muuta mukavaa. Murraylla on vihdoin lankku, jolta loikata tennislegendojen joukkoon.

Murray on varmasti jatkossa luottavaisempi kuin ennen US Open -voittoa. Hänellä on varaa olla jopa hieman ylimielinen. Urheilussa itseluottamus on tuhoisa ase.

Hänen savikenttäpelinsä tuntien hän tuskin voittaa Roland Garrosia. Hän on kuitenkin pelannut jo Wimbledonin ja Australian avointen finaalissa. US Open -voiton myötä hän on vahvasti mukana myös näiden kahden turnauksen voittotaistelussa. Häntä tuetaan ensi vuoden Wimbledonissa niin äänekkäästi, että se voi tarkoittaa tärkeitä pisteitä kentällä.

Myös vastustajia on syytä ajatella. Big Four ei enää olekaan niin suuri. Roger Federer on kolmenkymmenen huonommalla puolella ja lopettanee piakkoin. Rafael Nadal taistelee polvivaivoja vastaan, mikä haittaa häntä enemmän kuin hän myöntää.

Novak Djokovic on piikki skotin lihassa vielä vuosia, mutta ensimmäisen Grand Slam -finaalivoiton jälkeen Djokovic on jo paljon haavoittuvampi.

Murray pelaa nyt niin hyvin, että rankingin top 10 -sijoilta ei välttämättä löydy pelaajaa, joka pystyisi pysäyttämään hänet Grand Slam -turnauksen loppuvaiheissa - ehkä Juan Martin Del Potroa lukuunottamatta.

Valmentaja Ivan Lendl puhuu suojattinsa kyvyistä:

"Toivon, ettemme ole vielä lähelläkään Andyn huipputasoa", valmentaja sanoi US Open -voiton ratkettua. "On tärkeää päästä näihin tilanteisiin useammin. Mitä useammin se tapahtuu, sitä luottavaisempi hän on."

Grand Slam -voitosta saa etuja. Murrayn mukaan Lendl on käskenyt tämän varautua julkkisetuihin. "Hän sanoi, että useampi ihminen tulee onnittelemaan, saan paremman pöydän ravintolassa ja saan pelata ilmaiseksi hyvillä golf-kentillä."