Djokovic-Nadal: kaikkien aikojen hienoin taistelupari?


Rafael Nadal ja Novak Djokovic selvittivät maanantai-iltana Lontoossa paremmuuttaan jo 38. kerran. Tällä kertaa Djokovic vei voiton.

Kuinka korkealle tämä duo kuuluu tenniksen kaikkien aikojen taisteluparien joukossa? Tässä meidän näkemyksemme modernin ajan miestenniksen kuumimmista kaksikoista.

5. Edberg vs Becker

12 vuoden aikana vuosina 1984-96 Boris Becker ja Stefan Edberg kohtasivat 35 kertaa. Becker oli pienemmissä ranking-turnauksissa vahvempi, mutta Grand Slameissa Edberg näytti kyntensä. Pelaajien välillä nähtiin monia klassikoita, joista mainittakoon viiteen erään venynyt vuoden 1990 Wimbledon-finaali.

4. Agassi vs Sampras

Tämä kilpakummanuus kesti koko 1990-luvun ja hieman pidempäänkin. USA:n kaikkien aikojen tennistähdet kohtasivat 34 kertaa. Pete Sampras veti pidemmän korren, sillä hän otti 20 voittoa Andre Agassin 14:ää vastaan. Agassi voitti vain yhden suuren finaalin Samprasia vastaan, kun hän vei vuoden 1995 Australian avointen finaalin neljässä erässä.

3. Nadal vs Federer

Roger Federer oli omaa luokkaansa ollessaan uransa huipulla, mutta Rafael Nadal on aina ollut piikkinä hänen lihassaan. Kaksikko on kohdannut 31 kertaa, yhdeksästi Grand Slam -finaalissa.

Pelaajat ovat huhkineet monia hienoja otteluita, mutta vuoden 2008 Wimbledon-finaali oli kenties legendaarisen turnauksen kaikkien aikojen hienoin. Federer oli tappiolla erin 0-2, mutta nousi tasoihin. Nadal vei kuitenkin huippujännittävän viidennen erän lukemin 9-7.

2. Borg vs McEnroe

Tämä kaksintaistelu ei ollut pitkäkestoinen, mutta sitäkin kiihkeämpi se oli. Vuosien 1978 ja 1981 välillä Björn Borg ja John McEnroe tarjoilivat 14 klassikko-ottelua. Upein niistä oli vuoden 1980 Wimbledon-finaali, jossa Borg varmisti viidennen peräkkäisen Wimbledon-mestaruutensa avointen Grand Slamien aikana. Monet pitävät ottelua yhtenä tennishistorian parhaista. Kamppailu muistetaan parhaiten neljännen erän tie breakista, joka kesti peräti 20 minuuttia.

Pelityyliltään pelaajat poikkesivat toisistaan. Nimellä "Fire and Ice" tunnettu kaksintaistelu päättyi ratkaisemattomaan, sillä voitot pelaajien välillä menivät tasan 7-7.

1. Djokovic vs Nadal

Lontoon ATP-finaali tasoitti puntteja Novak Djokovicin eduksi. Keskinäisten kohtaamisten voitot ovat tällä hetkellä Rafael Nadalille 22-16.

Pelaajat ovat kohdanneet kahdesti US Open -finaalissa. Kumpikin on voittanut kerran. Kaksikko on kuitenkin taittanut peistä jo vuodesta 2006. Nadal oli alkuvuosina parempi ja voitti kuudesta ensimmäisestä kohtaamisesta viisi. Djokovicin peli kuitenkin kehittyi, ja siksi saamme nyt nauttia modernin tenniksen hienoimmasta taisteluparista.

Kyseessä on ainoa kaksikko, joka on kohdannut neljässä Grand Slam -finaalissa (kertaalleen myös kahdessa peräkkäisessä Grand Slam -finaalissa). Djokovic ja Nadal ovat mitanneet voimiaan myös 19 Masters-sarjan ottelussa.

Vuoden 2011 US Open -finaali, vuoden 2012 Australian avointen finaali sekä tämän vuoden Ranskan avointen välierä luetaan tennishistorian parhaiden otteluiden joukkoon.