Toiveajattelua: unohdetaan Davis Cup, tennikselle MM-kisat!


Espanjan parhaat tennispelaajat ansaitsevat paljon kunnioitusta Davis Cupin finaalipaikastaan. Espanjalaiset tavoittelevat joukkuetenniksen suurinta palkintoa finaalissa yhdeksättä kertaa, kun he kohtaavat Tshekin vieraskentällä marraskuussa.

Tällä vuosisadalla Espanja on dominoinut kilpailua ja voittanut 2000, 2004, 2008, 2009 ja 2011. Sydämellinen "Vamos!"-huuto on ansaittu.

Ongelma on se, että melko harva urheilufani katsoo tämän vuoden finaalin. Tai oikeastaan minkään vuoden finaalin.

Espanjalaiset ja tshekit toki liimaantuvat television ääreen tai menevät paikan päälle. Muun maailman fanit tai media eivät juuri osallistu juhliin. Viiden ottelun katsomiseen kahden joukkueen välillä ei riitä intohimoa, ellei satu olemaan jommastakummasta finaalimaasta kotoisin. Se on sääli, sillä Davis Cupin finaalit tarjoavat yleensä kosolti jännitystä ja tunnetta.

Davis Cupilla (ja etenkin Fed Cupilla) on aina ollut vaikeuksia luoda Grand Slam -turnausten kaltaista vetovoimaa. Fanit kokevat vuoden mittaisen turnauksen formaatin vaikeaksi hahmotettavaksi ja seurattavaksi. Monet ATP- ja WTA-kiertueista väsyneet huippupelaajat jättävät Davis Cupin väliin.

Jopa Kansainvälinen tennisliitto ITF myöntää, että Davis Cup ja Fed Cup tarvitsevat piristysruiskeen - tai potkun takamukseen. ITF kyseli jokin aika sitten vaikuttajilta lajin sisältä, mitä he tekisivät kilpailujen formaatille.

Mitkä ovat vaihtoehdot? Kovat tennisnimet ovat pohtineet asiaa vuosikymmeniä. Jotkut ovat ehdottaneet joka toinen vuosi käytäviä MM-kisoja hieman jalkapallon tyyliin: maailman parhaat joukkueet ottelevat samoilla kentillä pitkälti toistakymmentä päivää. Jalkapallon tyyliin kisat alkaisivat lohkovaiheella, jonka parhaat joukkueet etenisivät pudotuspeleihin.

Toiset ovat ehdottaneet Davis Cupin ja Fed Cupin puolivälierien, semifinaalien ja finaalien pakkaamista yhdeksi isoksi festivaaliksi vuoden loppuun. Tapahtumaa isännöisi edellisen vuoden voittaja. (Kuten Euroviisut, mutta vähemmällä camp-hengellä.)

ITF sanoo harkitsevansa kaikkia vakavia ehdotuksia. Joissain kohdissa lajiliitto ei kuitenkaan jousta.

ITF vaatii, että kumpikin cup pelataan jatkossakin vuosittain, eli MM-kisaformaatti ei tule kysymykseen. Kansallisten lajiliittojen on päätettävä osallistuvat pelaajat. Näin promoottorit eivät puutu asiaan ja raahaa jo lopettaneita pelaajia mukaan lisäyleisön toivossa.

Viimeisimpänä kotona ja vieraissa -formaatti ei muutu. Joillekin pelaajille Davis Cup tai Fed Cup on ainoa mahdollisuus pelata kotiyleisön edessä.

Kyse on myös taloudesta: pienten maiden lajiliitoille tv-oikeudet ovat ainoa tulonlähde. Konkurssiuhka on monille todellinen, jos tämä tulonlähde menetetään.

Konkurssista puheenollen, tämän vuoden toinen finalisti on Espanja. Paperilla heidän mahdollisuutensa Tshekkiä vastaan ovat vieraissakin hyvät.

Nelinpelikaksikko Marcel Granollers ja Marc Lopez on ennakkosuosikki alustasta huolimatta. Kertoimella 1,82 puolustavat mestarit eivät kuitenkaan tarjoa vedonlyönnissä vastinetta.

Maan ykkösase Rafael Nadal saattaa olla polvivaivojensa takia edelleen sivussa marraskuun puolivälissä. Seuraavat huippunimet, David Ferrer ja Nicolas Almagro ovat hyviä, mutta eivät johtavia pelaajia.

Tshekkien voittokerroin 1,94 sen sijaan houkuttelee. Tomas Berdych on hyvässä vireessä, Radek Stepanek puolestaan kokenut ja taidokas, vaikka hänen ranking-sijansa onkin nykyisellään melko alhainen.

Luulen, että Stepanekin edesottamukset ratkaisevat. Minä laitan rahanki kotivoitolle.