Top 5: Manchester Cityn pilaamat urat


Manchester Cityn tiimoilta on kirjoitettu monta menestystarinaa sen jälkeen, kun seurasta tuli miljardöörien leikkikalu.

City on voittanut kaksi Valioliigan mestaruutta sekä kertaalleen FA Cupin ja Liigacupin. Seuraan on hankittu maailman parhaimmistoon kuuluvia pelaajia. Tätä nykyä Citizens on Mestarien liigan vakiokävijä. Kaiken tämän ohella seura on sijoittanut miljoonia huippumoderniin harjoituskeskukseen, jonka on tarkoitus aueta lokakuussa.

Aikamoinen muodonmuutos seurassa, joka vielä keväällä 1998 putosi Englannin kolmannelle sarjatasolle. Kaikki eivät kuitenkaan ole hyötyneet Cityn uudistumisesta.

Seuraavat pelaajat hankittiin mukaan viemään Cityä seuraavalle tasolle. Näiden miesten potentiaali on (ainakin toistaiseksi) kuitenkin jäänyt hyödyntämättä. Lähinnä pelaajien urat ovat kääntyneet Cityssä laskuun.

1. Jack Rodwell

Kun Roberto Mancini hankki Rodwellin Evertonista elokuussa 2012, silloin 21-vuotiaan pelaajan uskottiin kuuluvan Englannin MM-kisaryhmään Brasiliassa.

Rodwell oli jo osoittanut tasonsa Valioliigassa. Hänen lahjakkuutensa oli silmiinpistävää. Kaksi kautta myöhemmin hän ei kuitenkaan ole lainkaan lähempänä Cityn keskikenttää kuin ennenkään, ja Englannin maajoukkueen avauskokoonpanon paikka on entistä kauempana.

Loukkaantumisilla on ollut osansa, mutta City on myös ostanut jatkuvasti lisää keskikenttäpelaajia ja työntänyt Rodwellia nokkimisjärjestyksessä alemmas. Fernando on uusin nimi, ja myös Fernandinho on tullut seuraan Rodwellin jälkeen.

The Timesin mukaan Manuel Pellegrini harkitsi tammikuussa Rodwellin lainaamista. Tällä viikolla hän päästää keskikenttäpelaajan vihdoin pois pysyvällä siirrolla. On todennäköisesti kaikille parasta, että Rodwellin siirto Sunderlandiin sujuisi nopeasti.

2. Shay Given

Mark Hughes hankki Givenin 1. helmikuuta 2009. Newcastlesta lähtiessä Given uskoi mahdollisuuksiinsa voittaa mestaruuksia Cityssä. Siirron yhteydessä maalivahti sanoi olevansa todella innoissaan.

32-vuotias pelaaja oli maalivahdiksi ihanteellisessa iässä. Given pelasi kuitenkin Cityn ykkösmaalivahtina vain yhden kauden. Sen jälkeen tuli Joe Hart, ja Given sai tyytyä paikkaan vaihtopenkillä.

Kesällä 2011 Irlannin maajoukkuemies siirtyi Aston Villaan. Ison osan viime kaudesta Given pelasi lainalla Championshipin Middlesbrough'ssa.

3. Scott Sinclair

Laituri Sinclair siirtyi Cityyn 23-vuotiaana elokuussa 2012. Takana oli vakuuttava kausi Swanseassa. Sinclairin nousun Englannin maajoukkueeseen uskottiin olevan enää lähinnä muodollisuus. Ilmassa oli kuitenkin jo tuolloin epäilyksiä siitä, että Cityllä ei ollut kovin suurta tarvetta Sinclairille, niin lahjakas pelaaja kuin hän onkin.

Jälkeenpäin on helppo sanoa, että kumpikin osapuoli teki väärän valinnan. Mancini peluutti Sinclairia harvoin. Sinclair itse avautui tilanteesta monta kertaa, ja lopulta Mancini myönsi, että Sinclairin hankinta oli virhe.

Viime kaudella Pellegrini päästi Sinclairin lainalle West Bromwichiin, mutta sielläkään pelaaja ei loistanut. Nyt Sinclair on jälleen Cityn mukana valmistautumassa alkavaan kauteen. Huhujen mukaan Sinclair haluaisi jättää seuran. Se olisikin kaikkein järkevin ratkaisu, sillä Cityn hyökkäävien keskikenttäpelaajien osasto vahvistuu joka siirtoikkunassa.

4. Jô

Brassihyökkääjä Jô oli Mark Hughesin ensimmäinen hankinta Cityyn. Hughes maksoi TsSKA Moskovalle 18 miljoonaa puntaa, joka oli Cityn siirtoennätys kesällä 2008. 21-vuotias Jô oli dominoinut Venäjän liigaa, ja Hughesin mielestä kyseessä oli todellinen kaappaus.

Kolme vuotta myöhemmin Jô siirtyi Internacionaliin tehtyään Citylle vain 11 maalia. Hype miehen ympärillä on pienentynyt aika tavalla. Myöhempi siirto Atletico Mineiroon auttoi Jôta palaamaan Brasilian maajoukkueeseen MM-kisoissa, mutta Selecaon fanit eivät olleet siitä kovin innoissaan.

Brassifutiksen asiantuntija Tim Vickery on kirjoittanut Jôn olleen epäkypsä Cityssä. Nopea nousu huipulle ja sen mukana tulleet rikkaudet viivyttivät aikuistumista. Hyökkääjä saattaa vielä saada tilaisuutensa eurooppalaisessa suurseurassa, mutta vuonna 2008 City oli liian paljon ja liian aikaisin.

5. Roque Santa Cruz

City pulitti myös Paraguayn maajoukkuehyökkääjä Roque Santa Cruzista 18 miljoonaa puntaa. Blackburn palasi Hughesin alaisuuteen, kun hän siirtyi Cityyn Blackburnista kesällä 2009. Santa Cruzin piti olla se mies, joka johtaa Cityn seurahistorian ensimmäiseen Valioliigan mestaruuteen.

Santa Cruzin kanssa tehtiin nelivuotinen sopimus. Hyökkääjä vietti ison osan siitä lainalla Blackburnissa, Real Betisissä ja Malagassa. Vuonna 2013 hän lähti lopulta ilmaissiirrolla Citystä ja siirtyi pysyvästi Malagaan.

Olisi karkeaa aliarviointia sanoa, että homma ei oikein toiminut. Santa Cruzin osakkeet olivat kokeneet romahduksen, kun mies lopulta lähti Citystä. Paraguaylainen tullaan muistamaan yhtenä Cityn kaikkien aikojen huonoimmista hankinnoista.