TPS-HJK viikonlopun merkittävin Veikkausliigaottelu


Veikkausliigassa siirrytään kauden viimeiselle kolmannekselle mielenkiintoisissa asetelmissa. Viime kauden kaltaista HJK:n dominointia ei ole nähty, ja mestaruudesta kamppailee edelleen useampi joukkue. Samoin sarjan tyvipäässä on odotettavissa, että taistelu putoamista vastaan jatkuu kauden loppuun asti.

Edellisellä kierroksella pelattiin useita, erityisesti mestaruuden ja mitalien jaon kannalta, kiinnostavia otteluita. HJK sai vieraakseen hyvän kauden pelanneen IFK Mariehamnin. Karmaisevan Veikkausliiga-kesän viettänyt HJK näytti löytäneen svengiä taas pelaamiseensa. Joukkue taulutti tylyt 5-1 -lukemat ja osoitti, että se on mukana mestaruustaistossa. Tappio ei tiputtanut saarelaisia tietenkään mestaruuskamppailusta. Heidän edellään on kuitenkin kolme joukkuetta, joten katseet Maarianhaminassa saattavat kääntyä himmeämpiin mitaleihin ja Euro-cup -paikkoihin.

Sarja kuutonen MYPA ja kakkonen TPS kohtasivat Myllykoskella. Pisteet tasattiin ja joukkueiden sarjasijoitukset pysyivät ennallaan. MYPA jatkaa neljän pisteen päässä kolmannesta sijasta, sama pistemäärä erottaa TPS:ää kärkijoukkue Interistä.

Maanantaina ollut Hongan ja VPS:n kohtaaminen näytti myös vahvasti suunnan joukkueiden loppukausille. Voitto niin pysyt kärjen peesissä; tappio niin panokseton loppukausi uhkaa. VPS käänsi hyvän toisen puoliajan ansiosta tappiotilanteen voitoksi ja jatkaa näin kolmannen sijan metsästystä. Hongan kohtalona taas saattaa olla tylsä syksy sarjan keskivaiheilla.

Pisteitä joukkueille toki on jaossa lokakuun lopulle asti, joten mitään lopullista sarjasijoituksista on turha sanoa. Pisteitä aletaan tarjoilla jo perjantaina Lahdessa FC Lahden ja FC Hongan kohtaamisessa, mutta tässä keskitytään sunnuntain ja maanantain otteluihin.

TPS-HJK, sunnuntai klo 16.00, kertoimet: 2,8 – 3,1 – 2,5

Sunnuntaina katseet kääntyvät Turkuun. TPS on hieman vaikean alkukauden jälkeen hiipinyt sarjassa toiseksi. HJK:n kuntokäyrä taas on ollut käänteinen, joskin kaksi edellistä ottelua on päättynyt voittoihin ja lupaillut paremmasta syksystä. Joukkueet ovat tasapisteissä, neljän pisteen päässä Interistä, joten voitto olisi molemmille äärimmäisen tärkeä. HJK:lla on ollut Turussa vaikeaa viime kerroilla ja TPS on kovassa lyönnissä kotiotteluissa: kolmessa viime kotipelissä se on latonut peräti 14 maalia. Siirtoikkunan viimeisenä päivänä kävi kuitenkin, mitä moni TPS-kannattaja varmasti pelkäsi, kun joukkue myi pelillisen johtajansa Toni Kolehmaisen Norjaan. HJK taas paikkaili mainettaan ja itsetuntoaan kauden viimeisessä Eurocup-ottelussaan pelaamalla viidyttävän 3-3 -tasapelin Athletic Bilbaota vastaan. Mika Väyrynen ja Sakari Mattila eivät pelanneet torstaina, joten he pääsevät tuoreilla jaloilla TPS:n keskikenttää vastaan. TPS-luotsi Marko Rajamäki saakin miettiä nopeasti, miten hän vastaa HJK:n tarjoamaan haasteeseen uudessa tilanteessa. Kolehmaisen korvaajaa joukkueessa kun ei ole.

Jaro-MYPA, sunnuntai klo 18.00, kertoimet: 2,7 – 3,1 – 2,5

Jaro on jämähtänyt sarjan hännille eikä syytä tarvitse kauaa etsiä – tehtyjä maaleja: 16; tehtyjä maaleja kotiotteluissa: viisi! Kotijoukkue tarvitsee kipeästi pisteitä, mutta helpolla niitä ei hyvin organisoitua MYPAa vastaan saa. Vierailijoita varmasti satuttaa edelleen KuPS:lle hävitty cupin välierä, mutta ei ole syytä, miksi joukkue romahtaisi loppukaudesta.

IFK Mariehamn-KuPS, sunnuntai klo 18.30, kertoimet: 2,0 – 3,2 – 3,7

Lähtökohta ottelussa on selvä: kotijoukkueen on voitettava, mikäli se haluaa olla mitalikamppailussa mukana, ja vierailijan on voitettava karistaakseen putoamispeikon kintereiltään. IFK Mariehamnin kuntokäyrä on viime viikkoina osoittanut alaviistoon, kun taas KuPS on kaivanut tärkeitä maalin voittoja ja nostanut itsensä taulukon pohjalta. IFK Mariehamnin luulisi syttyvän kotiyleisön edessä ja näyttävän, että HJK:lle kärsitty tappio on unohdettu. KuPSin on unohdettava nopeasti cupin välierävoitto MYPAsta tai tuomisina saarelta on vain laivan tuliaispullot.

JJK-Haka, sunnuntai klo 18.30, kertoimet: 1,6 – 3,7 – 5,0

JJK:n loppukausi taitaa mennä ei-kenenkään -maalla: putoaminen ei uhkaa ja europaikan tiellä on liikaa joukkueita. Ja miten 12 maalin miehelle Tamás Gruborovicsille maistuu peli, kun ulkomaansiirto näyttäisi jäävän toteutumatta? Haka sitä vastoin on toiseksi viimeisenä ja kuntopuntarin pohjalla. Valmentaja Sami Ristilän potkut eivät ainakaan heti tuoneet muutosta parempaan. Oletettavasti jumbo-Jaro tulee vielä jonkun ottelun kauden aikana voittamaan, joten Hakan on käännettävä kurssi. Jyväskylässä voisi olla pieni mahdollisuus.

FC Inter-VPS, maanantai klo 18.30, kertoimet: 1,6 – 3,6 – 5,2

Inter voitti viime kierroksella kotonaan Jaron. Yksinkertaistetusti voisi todeta, että koska Mika Ojala on jälleen pelikunnossa, voi Interiä pitää suurena suosikkina myös vaasalaisia vastaan. Mikäli Olli Huttusen VPS jatkaa Honkaa vastaan nähdyllä toisen puoliajan pelillään, eivät pisteet jää kuitenkaan helpolla Turkuun. VPS haluaa varmasti taistella tosissaan europaikoista, mikä tarkoittaa, että Interiltäkin pitäisi ottaa piste tai kolme. Odotettavissa kuitenkin on, että Ojala tekee yhden ja syöttää toisen – ja Vepsun tapana ei ole mässäillä maaleilla.