Tulsasta Tukholmaan


Sinivalkoinen vapaaottelusyksy starttaa nyt - vain viikko odoteltavaa Tom Niinimäen seuraavaan otteluun. "Stoneface" kohtaa lauantaina 23. elokuuta Tulsan UFC Fight Night -karkeloissa isäntämaan Chas Skellyn. Sovitaanko niin, että siitä polkaistaan käyntiin kaikkien aikojen suomalainen MMA-sesonki.

Niinimäki lähtee tapahtuman pääkortin avaavaan otteluun lievänä ennakkosuosikkina, myös kertoimia tarkastellessa. Tätä voidaan pitää kokemuksen ja monipuolisuuden tuoman edun pohjalta aiheellisena. Ensimmäistä UFC-voittoaan janoava Skelly on kuitenkin kova pala purtavaksi. Kummallakin on tappio alla, toista perättäistä takaiskua kumpikin haluaa välttää kaikin keinoin, ja kumpikin kantaa sen tuomat paineet niskassaan.

Skelly on höyhensarjalaiseksi varsin raamikas ja vahva vääntäjä. Silti hän oli UFC-debyytissään vaikeuksissa monin tavoin Niinimäkeä muistuttavan Mirsad Bekticin kanssa. Skellyn tarina on amerikkalaisittain tuttu: takana pitkä koulupainijan ura, opiskeluvuosien jälkeen piti kuitenkin keksiä jotain muuta. Maineikkaan Team Takedownin riveissä treenaava Skelly ei suorastaan ole vakuuttanut monipuolisuudellaan vapaaottelijana, vaan hän on siinäkin mielessä tavanomainen jenkki - painija, joka luottaa ydinosaamiseensa jopa kaiken muun kustannuksella. Pitkien käsien ansiosta Skellyllä on pystyottelussa yksi hyvä ase, "Scrapperin" etukäden jabi sujhataa kaukaa maaliinsa. Muutoin hän on iskujenvaihdossa varsin yksiulotteinen tapaus ja tilastotkin viittaavat heikkoon osumatarkkuuteen.

Niinimäki on vaihteeksi valmistautunut kotimaisemissa viimeiset viikot ennen ottelua. Kenties pitkän Floridassa treenaamisen opit jalostuvat esiin vasta nyt, kun on herkistelty kunto ja pääkoppa kuosiin vanhoilla rutiineilla. Skelly tuntuu haastattelulausuntojensa perusteella odottavan, että suomalainen haluaa vain hakea alasvientiä ja painia - olettamus on ymmärrettävä, jos Amerikassa on vahdattu lähinnä Niinimäen kahta ensimmäistä UFC-matsia, joissa ei juuri pystyottelua nähty. Toki Stoneface pystynee edelleen hakemaan hyvällä prosentilla kaatoja, mutta nähtäisiinkö tällä kertaa kuitenkin pystyottelun jippoja, joita on hiottu pidempään. 

Hieman kliseisesti odotan tulevana lauantaina näkeväni Tulsan BOK Centerissä melko perinteikkään tyylillisen taiston: vahvoilla on se osapuoli, joka saa pidettyä ottelun haluamallaan osa-alueella, tai mukauduttua paremmin vastustajan vahvuuksiin. Luotto on kova sen suhteen, että Niinimäki on näistä kahdesta etevämpi. Tomppa sanelee tanssin tahdin pystyottelussa, ja suoriutuu tuomareidenkin mielestä kunniallisesti painituokioista, Skelly ei välttämättä saa edes seinäpainista haluamiaan alasvientejä. Kisakatsomossa suoritetaan siis tuhti kotiinpäinveto ja betsi Niinimäen voitolle.

Jos tässä vaiheessa mietit betsaamisen ohella sitä, miten otsikossa mainittu Tukholma liittyy Tulsaan, kerrottakoon että asiaan liittyy muutakin kuin näppärä alkusointurimmaus. Tulsasta Team Stoneface palaa Turkuun, mutta seuraavaksi matkataan Tukholmaan lokakuun alussa. Siellä Gunnar Nelsonin ja lukuisten ruotsalaisten tähdittämä UFC Fight Night - ja Tom Niinimäki on myös maisemissa vihreän kulman ottelijana, vaikka ei häkkiin pääsekään. Mutta kivahan Tukholmassa on käydä - ja sinäkin voit tulla.

Homman nimi tämä: Unibet lähtee Tukholmaan isolla porukalla, tässä vaiheessa pistetään jakoon UFC-reissu kahdelle voittajalle - matkat, hotelli, VIP-liput kinkereihin ja mainiota seuraa - kaverin kera tietysti. Pelaa Niinimäki vs. Skelly -matsiin vähintään viiden euron veto, ja kas, olet automaattisesti mukana kisassa. Let's do this!