Veikkausliiga-ennakko: HIFK


Jalkapallon Veikkausliiga käynnistyy sunnuntaina. Unibet kurkistaa ennen kauden alkua jokaisen liigajoukkueen konepellin alle. Ennakoita julkaistaan kaksi päivässä liigan avauspäivään eli sunnuntaihin saakka.

HIFK:n viime kausi oli kuin suoraan korneimmasta amerikkalaisesta urheiluleffasta. Varsin vaatimattomalla rahalla kasattu Ykkösen nousijajoukkue sai syyskaudella hurmoksen päälle ja yllätti itsensäkin nousemalla lopulta liigaan.

Huomattavasti maltillisemmalla aikataululla liiganousua tavoitellut seura ei ole raameiltaan valmis pääsarjaan, minkä HIFK on tiedostanut itsekin. Organisaatiota on rakennettava liigakelpoiseksi lennosta, mikä on tähtirinnoille suuri haaste. Siirtomarkkinoilla IFK on kuitenkin operoinut järkevästi, ja jalkeilla on joukkue, jonka kanssa säilyminen ei ole mitenkään epärealistista. Joukkue on täysin kotimainen.

MAALIVAHDIT

HIFK poimi naapuri-HJK:sta Carljohan Erikssonin, jonka liigapelit jäivät kuuteen. Eriksson on todennäköinen ykkösvahti, mutta kirittäjä on tasokas. Kokenut Mika Johansson pelasi hyvän talvikauden. Johanssoninkin liigameriitit ovat heppoiset, mutta veräjänvartijoihinsa IFK tuskin kaatuu.

PUOLUSTUS

HIFK teki kuukausi ennen kauden alkua erinomaisen hankinnan, kun MYPAssa viime vuodet pelannut Tuomas Aho siirtyi Helsinkiin. 319 liigaottelua pelannut Aho on puolustuksen ehdoton johtaja. Pääpelivoimaiselta konkarilta odotetaan vahvaa roolia sekä kentällä että pukukopissa.

Toppareista IFK:n mukana liigaan nousivat Pauli Kuusijärvi ja Jukka Sinisalo. Avauskokoonpanon paikka Ahon rinnalla kuulunee lähtökohtaisesti Kuusijärvelle. Sinisalo on myös hyvä vaihtoehto.

Uuden ajan seuraikoni Matias Hänninen, Otto-Pekka Jurvainen ja Tommi Vesala kilpailevat laitapakin paikoista. Myös Hongasta tulleesta Nnaemeka Anyamelesta ollaan leipomassa pakkia. Nelikossa riittää myös usean pelipaikan taitajia, joten vaihtoehtoja on mukavasti. Jani Bäckmankin on mitat täyttävä pelaaja.

KESKIKENTTÄ

HJK:ssa nimekkäämpien pelaajien varjoon jäänyt Fredrik Lassas oli nappihankinta. Nuorten maajoukkuemies saa suuren roolin keskikentän pohjalla ja voi nyt näyttää kyntensä toden teolla. Energinen ja työteliäs Jukka Halme on kulkenut pitkän tien alasarjojen kautta. On mielenkiintoista nähdä, mihin Halme pystyy liigatasolla.

Vaihtoehtojakin on mukavasti. Kymppipaikan ykköshevonen on Youness Rahimi. Vaihtoehdoiksi keskustaan jäävät ainakin Kalle Sotka, Eero Peltonen ja monipuolinen Ville Taulo. Valmista liigatähteä joukossa ei ole, mutta ruutunsa täyttäviä miehiä riittää mukavasti.

Laidoillekin riittää nimettömiä, mutta työteliäitä vaihtoehtoja. Jesse Ahosen läpimurto jäi RoPSissa tekemättä, mutta nyt luvassa on uusi tilaisuus. Fiksusti pelaavan kapteeni Esa Terävän harjoituskausi on ollut rikkonainen, mutta kunnossa ollessaan Terävä kuuluu avaukseen. Joni Korhonen on IFK:n pelityyliin sopiva laitapelaaja, ja myös laitapakeiksi kaavailluista nimistä muutama on kotonaan hyökkäävämmässä roolissa.

HYÖKKÄYS

MYPAsta tullut Pekka Sihvola on todellinen profiilihankinta, joka nopeana pelaajana sopii kaiken lisäksi pelityyliltään erinomaisesti HIFK:hon. Sihvola on maalintekijätyyppi, joka on omimmillaan IFK:n tyylisessä nopeassa hyökkäyspelissä. Hän tarvitsee tosin hyvää tarjoilua.

Tuomas Mustonen on erinomainen viimeistelijä, jonka liigakokemus on tosin pyöreä nolla. Jos rahkeet riittävät pykälää parempia puolustajia vastaan, verkko voi heilua.

Vuonna 2011 Ykkösen maalikuninkuuden voittaneen Ville Salmikiven läpimurtoa odotetaan edelleen. Kaksi MYPA-kautta toi vain kuusi osumaa. Salmikivi on jokerikortti, mutta 22-vuotiaana edelleen potentiaalinen nimi. Kirittäjäksi jää 19-vuotias Milo Jung.

VALMENNUS

Jani Honkavaaran kaudesta tulee raskas, sillä 39-vuotias luotsi valmentaa päivät ala-asteella ja vetää iltaisin IFK:n treenit. Analyyttinen Honkavaara on opettajatyyppiä myös valmentajana, mutta tarpeen tullen kitapurjeetkin laulavat.

HIFK pyrkii puolustamaan tiiviisti ja hyökkäämään suoraviivaisesti. Pallonriiston jälkeen peliväline yritetään saada nopeasti eteenpäin. IFK:lla on paljon pelityyliin sopivia nopeita pelaajia. On mielenkiintoista nähdä, mitä IFK tekee silloin, kun se "joutuu" pitämään palloa hitaissa hyökkäyksissä.

VEDONLYÖNTI

Nousijajoukkueiden iskun paikka on usein alkukaudesta, ja IFK:n kaltaisen tuhkimotarinan kohdalla tilanne vain korostuu. VPS-ottelun siirtyminen oli tosin valitettavaa, ja alkuohjelma on vaikea (IFK Mariehamn, HJK, RoPS, SJK). Tappiin latautunut HIFK tulee silti olemaan piikki kovienkin vastustajien lihassa.

IFK:lla on motivoitunut joukkue ja fanaattinen kannattajakunta, joten etenkin kotonaan tähtirintoja on vaikea voittaa.

Pitkässä juoksussa ratkaisevaan asemaan nousee se, onnistuvatko vastustajat tylsyttämään helsinkiläisten vahvuudet. Jos IFK ei pääse hyödyntämään nopeuttaan, kausi vaikeutuu huomattavasti.

YHTEENVETO

IFK:lla on kaikki mahdollisuudet säilyä, mutta sen suurempia tavoitteita ei tässä vaiheessa kannata elätellä. Kausi on sopeutumista liigatasolle niin kentän kuin toimiston puolella.

Kamppailee säilymisestä ennen kaikkea muiden nousijoiden ja Jaron kanssa. Ei olisi mikään yllätys, vaikka sarjapaikka varmistuisi ilman karsintoja.

KERTOIMET

Suomen mestari: 71,00
Sijat 1-3: 5,00
Putoaa: 15,00
Paras etelässä: 12,00
Sijoittuu paremmin kuin RoPS: 12,00

Maalikuningas:

Pekka Sihvola 10,00
Eero Peltonen 21,00

Sisäisen maalipörssin voittaja:

Pekka Sihvola 1,20
Eero Peltonen 4,00
Youness Rahimi 8,00

Lyö vetoa Veikkausliigasta täällä!