Veikkausliiga-ennakko: KTP


Jalkapallon Veikkausliiga käynnistyy sunnuntaina. Unibet kurkistaa ennen kauden alkua jokaisen liigajoukkueen konepellin alle. Ennakoita julkaistaan kaksi päivässä liigan avauspäivään eli sunnuntaihin saakka.

Kotka ei välttämättä maanlaajuisesti herätä suuria tunteita, mutta jalkapallossa satamakaupunki on todellinen suomalaisen futiksen powerhouse. Ennen viime kautta absurdiudessaan kovin suomalainen kahtiajako tuli päätökseensä, kun FC KooTeePee ja KTP (!) yhdistivät voimansa ja kaupungin lippulaiva lähti tavoittelemaan menestystä Ykkösessä.

Alkukauden liekeissä ollut kotkalaisjoukkue onnistui syyskaudella tyrimään nousun sangen kivuliaalla tavalla, mutta taivaspaikka aukesi kuitenkin takaportin kautta. Myöhään varmistunut sarjataso asetti haasteita joukkueen kokoamiselle, mutta jalkeilla on ryhmä, jolla sarjapaikan säilyttäminen on realismia.

MAALIVAHDIT

Jere Pyhäranta on pelannut kahden viime kauden aikana 25 liigaottelua MYPAssa. Hän on täyttänyt ruutunsa, mutta miehen ympärillä on kaksi suurta kysymysmerkkiä. Kesällä 23 vuotta täyttävä portinvartija ei ole koskaan ollut liigassa selkeä ykkösmaalivahti. Miten korvien väli kestää mahdollisen putoamistaistelun? Toinen huolenaihe on Pyhärannan loukkaantumishistoria.

Pyhäranta on periaatteessa liigatason veskari, mutta KTP menee riskirajoilla. Pyhärannan on pelattava tasaisen hyvin ja pysyttävä kunnossa, sillä kakkosvaihtoehto Sauli Kilpeläinen (s. 1996) on täysi keltanokka.

PUOLUSTUS

Täyttää mitat rimaa hipoen. TPS:stä tullut Felipe Aspegren oli viime kaudella Turussa heikko, mutta toissa kauden otteet naapuriseura Interissä antoivat lupauksia. MYPAsta hankittu toppari Nosh A Lody on vahva ja näyttävä, mutta ailahteleva toppari. Borussia Mönchengladbachista viime metreillä lainattu Joel Mero on hyvä lisäys, mutta näillä näkymin vain väliaikainen apu (laina päättyy kesäkuussa). JJK:ssa viime kaudet pelannut Jordi van Gelderen oli jo edellisellä liigareissullaan mitat täyttävä liigatoppari. Kolmekymppisellä Giorgi Ositashvilillä on kokemusta, mutta vain alemmilta sarjatasoilta.

Kärkinelikon takana tekee tiukempaa. Hakasta tullut Juuso Salonen on kelpo vahvistus, mutta muu osasto herättää epäilyksiä. Henri Järviniemen edelliset liigapelit ovat seitsemän vuoden takaa heittopussi-KooTeePeestä, Topi Pasi ja Aaro Säämänen ovat täysin katsomattomia kortteja. On mielenkiintoista nähdä, löytyykö Ilari Äijälän pelipaikka lopulta puolustuslinjasta vai ylempää, mutta ainakin peräpäässä rutiinille olisi käyttöä.

KESKIKENTTÄ

Etukäteen arvioituna joukkueen vahvin osasto. Ulkomaalaisista Shane McFaul on pelinrakentajatyyppiä, Josh Mulvany taipuu moneen rooliin. MYPAsta tullut Valeri Minkenen on hyvä pelin rytmittäjä. Interissä monipuolisuutensa uhrina pelipaikkarulettiin joutunut Tamas Gruborovics on pelannut kolme kymmenen liigamaalin kautta, eivätkä taidot ole kadonneet parin vuoden aikana. Unkarilainen on tehnyt 47 liigamaalia 2010-luvulla. Ville Oksanen ei loista, mutta on työteliäs ja kohtalaisen kokenut (109 ottelua) liigapelaaja.

Gruborovicsin ohella joukkueen toinen runkopelaaja on Ilari Äijälä. Äijälä on käyttökelpoinen sekä pakkina että laidalla. 28-vuotiaalla johtajatyypillä on erinomainen potkutekniikka ja lähes 200 liigaottelun kokemus. Keskikenttäänsä KTP tuskin kaatuu.

HYÖKKÄYS

Tähän saattaa sen sijaan kaatua. Viime kaudella Jussi Aalto paukutti Ykkösessä 25 maalia - 43 prosenttia joukkueensa osumista. On täysi mysteeri, kuka ne maalit nyt tekee. Pienillä resursseilla joutuu usein ottamaan riskejä, ja KTP-hyökkäyksessä niitä riittää - tosin niin riittää potentiaaliakin.

Juho Lehtoselta odotettiin TPS:ssä vuosikaupalla turhaan läpimurtoa. Ajoittain reilut näyttöpaikatkin olivat kiven alla, mutta viime kaudella tuli ainakin vastuuta. Tulos: 29 liigaottelua joista 15 avauksessa, kolme tehtyä maalia. Lehtonen on edelleen vasta 22-vuotias, mutta tason on noustava selvästi.

Samuli Kaivonurmi on ollut tehokas alemmilla sarjatasoilla, mutta kahdella aiemmalla liigavisiitillä (KuPS 2006 ja 2010-11) ei ole tapahtunut oikein mitään. Sanooko kolmas kerta toden?

MYPAsta Kotkaan palannut Sasha Anttilainen on periaatteessa kyvykäs pelaaja. Kahdeksan osumaa kaudella 2013 antoivat viitteitä hyökkääjän osaamisesta, mutta Anttilainen on valitettavan loukkaantumisherkkä. Seitsemällä liigakaudellaan Anttilainen on pystynyt vain kolmesti pelaamaan vähintään 20 ottelua kaudessa.

Nuoret Aleksi Tarvonen ja Arijan Dimoski ovat keltanokkia. Riskit ovat kovat, mutta niin on mahdollinen palkintokin.

VALMENNUS

Sami Ristilän edellinen pesti liigavalmentajana päättyi potkuihin Hakasta 2012, mutta on syytä muistaa, että valkeakoskelaisten raahaaminen selvällä marginaalilla kuiville kaudella 2011 oli kelpo saavutus.

Kahdella edellisellä kaudella Ristilä on johtanut ensin FC KooTeePeen ja viime kaudella KTP:n Ykkösen kärkipäähän. Viime syksyn romahdus ei ollut tietenkään valmentajallekaan sulka hattuun, mutta kauden avauspuoliskon ylivoima oli.

Edellisen liigapestinsä jälkeen Ristilä on kypsynyt valmentajana. KTP pyrkii pitämään palloa ja pelaamaan rohkeasti. Se ei lähde vain puolustamaan itselleen pisteitä, ja ryhmässä on riittävästi pelintekovoimaa pallonhallintaan. Hyökkäyspäässä pelaajat vaihtavat usein paikkoja keskenään.

VEDONLYÖNTI

Kuka tekee maalit? Kymppipaikalle pääsevä Gruborovics tulee varmasti iskemään mukavan määrän osumia, mutta kyllä joukkue tarvitsee hyökkääjän tai hyökkääjiä, jotka pystyvät kantamaan kuormaa tai ainakin jakamaan sitä keskenään. Ellei kärkiosastolta kukaan nouse esiin, KTP:n mahdollisuudet heikkenevät huomattavasti.

Nousijajoukkueet ovat usein alkukaudesta vahvimmillaan. Kotkalaisten alkuohjelma on vaikeahko (FC Lahti, KuPS, Ilves, HJK, VPS), mutta yllätysvoitot ovat täysin mahdollisia.

KTP pelaa ainakin yhden ja todennäköisesti kaksi ensimmäistä kotiotteluaan Myllykoskella, mikä hieman vähentää kotietua. Toisaalta Arto Tolsa Areenan yleisö on Suomen fanaattisimpia, eikä vierasjoukkueilla ole Kotkassa helppoa. KTP ottanee merkittävän osan pisteistään kotona.

YHTEENVETO

 

Taistelee putoamista vastaan muiden nousijoiden kanssa, mutta säilyminen on täysin mahdollisuuksien rajoissa. Keskikentällä taso riittää, mutta kaikilla muilla osa-alueilla on kysymysmerkkejä. Esiin on noustava uusia vastuunkantajia kummassakin kenttäpäädyssä, valmiita ratkaisijoita ei ole jonoksi asti. Alakastin joukkue, karsintojen välttäminen olisi kelpo suoritus.

KERTOIMET

Suomen mestari: 151,00
Sijat 1-3: 31,00
Putoaa: 2,05
Tekee eniten maaleja liigassa: 51,00
Sijoittuu paremmin kuin Ilves: 1,75

Maalikuningas:

Sasha Anttilainen 31,00
Samuli Kaivonurmi 31,00

Sisäisen maalipörssin voittaja:

Samuli Kaivonurmi 1,50
Juho Lehtonen 2,40
Sasha Anttilainen 7,50

Lyö vetoa Veikkausliigasta täällä!