Veikkausliiga-ennakko: VPS


Jalkapallon Veikkausliiga käynnistyy sunnuntaina. Unibet kurkistaa ennen kauden alkua jokaisen liigajoukkueen konepellin alle. Ennakoita julkaistaan kaksi päivässä liigan avauspäivään eli sunnuntaihin saakka.

Vaasan Palloseura nappasi viime kaudella nelossijan ja samalla HJK:n Suomen Cup -voiton myötä vapautuneen europaikan. Menestys oli tietynlainen vahvuuden merkki siksikin, että Vepsun kausi ei todellakaan ollut tasaisen tappavaa suorittamista, vaan sesonkiin mahtui vaikeita jaksoja ja loukkaantumisia.

Tällä kaudella VPS ei ole materiaaliltaan ainakaan huonompi. Keskikenttäpelaajat Sebastian Strandvall ja Anthony Dafaa ovat toki tuntuvia menetyksiä, mutta vastapainoksi VPS:stä poistui tasapaksuja keskitason ulkomaalaisia.

Hankintapuolella VPS:llä on ollut selkeä punainen lanka. Hietalahteen on hankittu nousevia kotimaisia nuorten maajoukkuetason pelaajia muutamalla täsmähankinnalla ryyditettynä. Nopeuteen satsaaminen näkyy ryhmässä edelleen.

MAALIVAHDIT

Henri Sillanpää on erinomainen maalivahti, mutta vammat ovat kiusanneet veteraania. Mahdolliset tuuraajat ovat nuori Karl-Filip Eriksson ja Hongasta hankittu vieläkin nuorempi Markus Uusitalo, mutta kummankin riittävyys liigatasolle on tässä vaiheessa kysymysmerkki. Hätää ei ole ainakaan niin kauan, kuin Sillanpää pysyy kunnossa.

PUOLUSTUS

Ville Koskimaa on erinomainen toppari Veikkausliigaan. HJK:sta tullut nuorten maajoukkuemies Mikko Viitikko on pelannut hyvän talvikauden ja vaikuttaa valmiilta vakiorooliin Veikkausliigassa. Viitikko on malliesimerkki Vepsun rekrytointilinjasta. Sama pätee KuPSista tulleeseen monikäyttöiseen Jerry Voutilaiseen, joka on lähtökohtaisesti oikea laitapakki.

Vasemmalla sisupussi Jesper Engström on selvä avaaja. Ennakkoarvioissa penkille jäävät ainakin monikäyttöiset Timi Lahti ja Teemu Honkaniemi, joista ensinmainittu olisi monessa joukkueessa avauksen miehiä. Omalta nuorukaiselta Miika Niemeltä odotetaan seuraavaa askelta.

KESKIKENTTÄ

Pallonhallinta ei kuulu VPS:n vahvuuksiin. Keskikentän pohjan pelintekovoimaisilta Charles Bantangalta ja Denis Abdulahilta odotetaan helpotusta siihen, vaikka Vepsun peli ei jatkossakaan nojaa hitaaseen hyökkäämiseen. Thomas Kula on hyvä vaihtoehto pohjalle.

Kymppipaikka kärjen takana on ongelmallinen. Tontti olisi kuin pedattu hyökkääjä Jarno Parikalle, joka on kuitenkin loukkaantumisherkkä. Nyt paikalle asettunee Tony Björk. Björk on ilman muuta liigatason pelaaja, mutta ennemmin työmyyrä kuin VPS:n kympiksi kaipaama ratkaisusyöttöjen antaja.

Laidoille on hankittu VPS:n näköisiä pelaajia. Nuoret Loorents Hertsi (FC Lahti), Pyry Soiri (MYPA) ja Eero Tamminen (TPS) ovat oivia kaappauksia kotimaan kentiltä. Jokaisella on tilaisuus ottaa urallaan askel eteenpäin. Hertsi ja Soiri ovat Vepsun pelityyliin istuvia nopeita, taitavia pelaajia. Myös Tamminen on nopea ja kyvykäs pallollisena, mutta hieman kahta muuta nimeä pelintekovoimaisempi. Kaikilla kolmella on aineksia maalintekoon. On jopa pettymys, jos vähintään kaksi pelaajaa ei tee todellista läpimurtoa. Myös uusi hankinta Clinton Miheso on ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen, joten vaihtoehtoja ja kilpailua avauksen pelipaikoista riittää.

HYÖKKÄYS

Kokenut Juho Mäkelä on jäänyt viime vuosina sivuraiteelle, mutta VPS:ssä Mäkelä saa hyvän paikan elvyttää uransa. Mäkelä on monipuolinen pelaaja, jolla on eväitä sekä pallonhallintaan että juoksupalloihin kirmaamiseen.

Steven Morrisseylla ja Jarno Parikalla on aineksia liigaeliittiin, mutta kumpikaan ei tahdo pysyä kasassa. Morrisseyn koko kausi saattaa mennä loukkaantumisen takia sivu suun. Mäkelä kantaa isoa kuormaa.

Tulituen suhteen katseet kohdistuvat etenkin Jordan Seabrookiin, joka voi pelata sekä laidalla että kärjessä. Jenkki ei ole kummallakaan paikalla erinomainen, mutta täyttää mitat. Seabrook on todellisena joukkuepelaajana arvokas palanen. Tehoja odotetaan kuitenkin pitkälti Mäkelältä. Siinä on omat riskinsä.

VALMENNUS

Olli Huttunen tietää, millaista jalkapalloa hän haluaa peluuttaa, ja VPS on tehnyt sen näköisiä hankintoja. Peli ei näytä järin monipuoliselta, mutta Huttunen on tehnyt hienoa tulosta ja nauttii Vaasassa luottamusta.

Ex-maalivahdin erityinen vahvuus on puolustuspelin organisointi. Haasteet piilevät hyökkäyspäässä.

VEDONLYÖNTI

Vepsun peleissä ei yleensä maaleilla mässäillä. Huttunen ansaitsee hatunnoston siitä, että riskittömästi pelaava VPS tulee todennäköisesti jälleen päästämään alle 40 maalia.

Menestyksen ratkaisee se, tekeekö joku maaleja. Myös tehtyjen maalien sarake on nimittäin näyttänyt jo vuosikaupalla vaatimattomia lukemia. Steven Morrisseyn parhaiden aikojen jälkeen tasaista maalinsylkijää ei ole löytynyt, eikä VPS myöskään luo paikkoja liukuhihnalta. Osuuko Mäkelä tai joku muu, ja miten keskikenttä pystyy tarjoilemaan hyökkäyspään pelaajia?

YHTEENVETO

Materiaali on hyvä ja pullollaan tulevaisuuden nimiä. Ringissä on monta potentiaalista läpimurtopelaajaa. Tällä ryhmällä kilpaillaan pronssista tasaisessa keskikastissa. Päävastustajat ovat FC Lahti, KuPS ja IFK Mariehamn.

KERTOIMET

Suomen mestari: 81,00
Sijat 1-3: 6,50
Paras Pohjanmaalla: 7,50
Putoaa: 41,00
Sijoittuu paremmin kuin FF Jaro: 1,50

Maalikuningas:

Loorents Hertsi 51,00

Lyö vetoa Veikkausliigasta täällä!